6 lucruri pe care proaspetii parinti ar trebui sa le faca pentru a creste un bebelus sanatos

/ / Modificat: 2018-10-11
6 lucruri pe care proaspetii parinti ar trebui sa le faca pentru a creste un bebelus sanatos

Un nou nascut aduce in viata parintilor sai nu doar bucurie ci si o serie de responsabilitati. Noii parinti trec printr-o perioada de acomodare in ingrijirea proaspatului bebelus, care include nopti nedormite, sesiuni dese de hranire si de alinare a micutului lor, asa ca daca urmeaza sa intampini un nou membru al familiei ar trebui sa fii pregatita pentru schimbari drastice ale stilului vostru de viata de pana acum si sa nu uiti ca primul chicot al prichindelului tau va face ca toate incercarile prin care treci la inceput sa merite efortul.

6 sfaturi de care sa tii cont cand ai un nou nascut

Pentru ca ingrijirea bebelusului necesita o serie de abilitati pe care fiecare proaspat parinte ar trebui sa le detina (cat mai repede dupa aparitia piticotului), iata care sunt cateva dintre cele mai importante:

Cum sa tii in brate un bebelus

Atunci cand iti este pus in brate pentru prima oara, s-ar putea sa nu stii exact cum sa il tii. Daca este primul tau copil, este posibil sa iti fie teama ca nu il tii in brate corect, mai ales cand este asa de mic!

Este foarte important sa ai grija cum tii in brate un nou nascut, deoarece gatul este foarte delicat si de aceea de fiecare data cand il iei in brate, trebuie sa i-l sustii, pentru ca bebelusul tau inca nu poate sa o faca singur. Trebuie sa fii atenta si cu zonele moi ale capului sau, pe care trebuie sa eviti sa le atingi prea mult.

Noile mamici trebuie sa aiba grija de ele in primele 30 de zile de dupa nastere

Prima luna de dupa nastere este cruciala pentru bebelusul tau, care descopera lumea din jurul sau pentru prima data, de aceea este important ca tu sa ai grija de tine astfel incat sa il poti ingriji pe el cat mai bine. Este recomandat sa mananci sanatos, in special daca alaptezi si sa dormi de fiecare data cand bebelusul tau doarme, pentru a evita oboseala.

Cum sa infesi corect un bebelus

Daca vrei un bebelus linistit, o infasare corecta a acestuia este cheia succesului. Aseaza scutecul in forma unui romb, apoi indoaie coltul de sus spre interior si pune bebelusul cu capul peste el, trage un colt al scutecului peste pieptul bebelusului si pune-l sub bratul acestuia, apoi impatureste partea de jos a scutecului peste picioruse si prinde-o sub umeri.

La final, trage celalalt colt al scutecului in diagonala peste pieptul bebelusului si prinde coltul sub bebelus. Daca l-ai infasat corect, tine-l in brate, aproape de san, bebelusul vas ta comod si se va simti in siguranta, ceea ce il va face sa adoarma mai repede.

Cum sa alaptezi bebelusul

Alaptarea este foarte importanta, mai ales in primele zile de la nasterea bebelusului, insa uneori poate reprezenta un obstacol atat pentru noul nascut, cat si pentru mamica. Pentru ca laptele este singura sursa de alimentatie si nutritie a bebelusului in primele sale zile de viata, este foarte important sa intrebi cat mai multe despre cea mai buna tehnica de alaptare pana cand inveti cum sa iti alaptezi cu succes micutul, mai ales ca desi pare ceva usor, de cele mai multe ori alaptarea poate fi complicata.

Exista multe pozitii in care iti poti alapta copilul, de aceea ar trebui sa o alegi pe cea care este cea mai confortabila pentru tine si bebelusul tau. Daca ai un nou nascut care oboseste repede cand suge si adoarme, cea mai buna modalitate sa il tii treaz suficient de mult timp cat sa se hraneasca este sa ii gadili talpile picioruselor in timp ce suge la san, in acest fel nu va adormi cu stomacul gol.

Masajul bebelusului

In general, este bine sa masezi bebelusul pentru a-i intari oasele si musculatura. Prima regula a masajului este sa nu il faci inainte sau dupa ce bebelusul a mancat. Maseaza-l cu un ulei vegetal incepand cu piciorusele, apoi continuand cu bratele, pieptul si spatele. Masajul il va intari, il va alina si stabilind o rutina zilnica, va va ajuta sa creati o legatura puternica.

Cum sa ii faci baie bebelusului

Toti noii parinti sunt emotionati cand vine vorba de baita bebelusului, insa este bine sa stii ca in primele 7 zile de la nastere el are nevoie doar sa fie sters cu un buretel umed, abia apoi poti sa incepi sa te gandesti la baia in cadita. Nu trebuie sa ii faci baie in fiecare seara, insa trebuie sa te asiguri ca temperatura apei este una potrivita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere bebelusi Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre