5 secrete in ingrijirea si cresterea bebelusului

/ / Modificat: 2013-04-16
5 secrete in ingrijirea si cresterea bebelusului

Incerci intotdeauna sa prevezi toate situatiile neplacute sau incomode cu care te-ai putea confrunta cand esti cu bebe dupa tine si sa fii, cu ajutorul cartilor sau internetului, bine pregatita pentru a le preintampina. Chiar si asa, tot mai exista cateva situatii la care poate nu te-ai gandit niciodata si in fata carora ai putea fi pusa atunci cand esti proaspata mamica. Iata cateva secrete care te ajuta sa iesi din cele mai neplacute sau incomode incurcaturi atunci cand ai un bebelus! 

Schimba scutecele si cu ochii inchisi!

Exista posibilitatea ca bebelusul tau sa iti faca o surpriza, seara, dupa ce l-ai schimbat si alaptat si sa-ti umple un scutecel chiar inainte sa faca nani sau imediat dupa aceea. Stii bine ca nu il poti lasa asa toata noaptea, dar nu iti vine sa aprinzi luminile si sa incepi sa il foiesti, de frica ca s-ar putea trezi.

In acest caz, este important sa exersezi si sa inveti sa ii schimbi scutecelul pe intuneric, fara sa il misti prea mult sau trezesti. Deprinderile le ai, deoarece probabil ca ai schimbat zeci de scutece pana acum, insa nu ai facut-o niciodata pe intuneric.

Cu putin exercitiu, vei deveni o experta si vei reusi sa iti schimbi bebelusul si cu ochii inchisi. Poti exersa mai intai pe o papusa, daca ti-e teama ca o sa iti ranesti bebelusul in timpul "antrenamentului".  

Alapteaza bebelusul in public fara sa atragi atentia!

Esti cu bebelusul in public si este timpul sa il alaptezi, dar nu vrei sa atragi toate privirile, uneori rautacioase, asupra ta. Nu te impacienta! Exista solutii prin care cei din jur nici nu vor observa ca alaptezi.

Imbraca-te cu o bluza cu nasturi si pune-ti o paturica pentru bebe sau o esarfa in geanta. In momentul in care alaptezi, bluzita cu nasturi iti va permite sa o deschizi foarte usor si subtil, fara a fi nevoita sa o ridici, iar paturica sau esarfa te va ajuta sa acoperi capul copilului, astfel incat nimeni sa nu se prinda de ceea ce faci. Lumea din jur va crede ca incerci sa adormi bebelusul.

Invata bebelusul sa doarma in locuri straine!

Bebelusul tau este obisnuit sa doarma doar in patutul lui. Insa exista situatii in care ai putea fi nevoita sa adormi copilul in alte locuri: in masina, in vizita, la hotel etc. Daca nu obisnuiesti bebelusul sa doarma si in alte parti: in scaunul de masina, carucior, in vizite etc., somnul iti va da mari batai de cap atunci cand esti plecata impreuna cu el si vine ora de somn.

Cand esti acasa, incearca sa adormi copilul si intr-un cosulet de bebelusi, iar cand pleci in calatorii sau vizite sa il iei dupa tine, pentru a reusi sa il adormi in el.  

Alunga-ti temerile atunci cand lasi bebelusul cu bona!

Ai realizat interviuri peste interviuri si ti-a luat ceva timp pana cand ai ales o bona care sa iti inspire incredere. Chiar si asa, prima oara cand lasi bebelusul singur cu bona, anxietatea de separare incepe sa isi faca aparitia si in cazul tau, nu doar al copilului.

Esti tentata sa suni bona din 5 in 5 minute, nu esti deloc concentrata la intalnirea romantica pe care o ai sau la cea cu prietenii, si gandul iti zboara doar la copilul tau. Pentru a atenua din anxietate si pentru a te bucura cu cei dragi de momente frumoase departe de bebe, este important sa incepi procesul separarii de bebe din timp si pe perioade scurte de timp.

Cheama bona la inceput 30 de minute, cat te duci pana la cumparaturi, apoi prelungeste treptat intervalele in care lipsesti, astfel incat sa te obisnuiesti sa stai departe de cel mic.  

Tine bebelusul ocupat la restaurant!

Trebuie sa iesi la restaurant si esti nevoita sa iei si bebelusul cu tine, dar ti-e teama ca va fi un haos total. Nu este nevoie sa iasa un dezastru din prima iesire cu bebe la restaurant. Pregateste un bagaj pentru el - cu scutece, biberoane, suzete, hainute de schimb - dar nu uita de jucariile lui preferate.

Bebelusul tau are un obiect de confort (o jucarie preferata), fara de care nu poate sta? Profita de acest lucru si da-i-l copilului cand incepe sa devina agitat. De fiecare data cand da semne de plans, din cauza ca se plictiseste sau ca nu este bagat in seama, mai da-i cate o jucarie preferata cu care sa-si ocupe manutele si sa uite ca exclus din discutii sau de la masa.  

Ce alte situatii intortocheate in care te-ai aflat cu bebelusul mai stii si cum ai reusit sa le faci fata? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre