Iritatiile din jurul gurii la copii: de ce apar si cum le tratezi

/ / Modificat: 2018-12-13
Iritatiile din jurul gurii la copii: de ce apar si cum le tratezi

Iritatiile pielii sunt o afectiune foarte comuna in cazul copiilor mici si de cele mai multe ori, daca toddlerul tau este sanatos si nu manifesta alte simptome, este mai bine sa tii sub observatie iritatia pentru cateva zile inainte de a consulta medicul.

De altfel, de cele mai multe ori iritaiile dispar de la sine, fara a fi nevoie de nici un fel de tratament. Iritatiile din jurul gurii sunt de obicei usoare si pot fi tratate si prevenite foarte usor.

Cauze ale iritatiilor din jurul gurii la bebelusi si toddleri

Trebuie sa stii ca este necesar sa consulti medicul daca iritatia este insotita si de alte simptome, precum voma, dificultati de respiratie, febra ridicata, modificari comportamentale sau un declin al sanatatii in general. In astfel de cazuri copilul trebuie consultat personal de catre medic pentru ca poate fi dificil sa descri iritatia in cadrul unei convorbiri telefonice. Este important sa retii si faptul ca anumite iritatii din jurul gurii pot avea mai multe cauze si din aceasta cauza medicul va trebui sa examineze iritatia, localizarea acesteia, dimensiunea si severitatea, precum si durata ei pentru a putea sa puna un diagnostic corect si sa o trateze eficient.

Iritatia cauzata de saliva

Iritatia cauzata de saliva se produce atunci cand toddlerul tau saliveaza excesiv; majoritatea bebelusilor vor avea o astfel de iritatie in jurul gurii cel putin o data in copilaria lor, in special in perioada in care erupteaza dentitia. Aceasta iritatie este cauzata de umiditatea constanta care afecteaza zona sensibila a gurii, iar in unele cazuri ea poate sa se infecteze cauzand impetigo la nou nascuti, care este o infectie bacteriana contagioasa.

Modalitatea cea mai simpla de tratament in cazul unei iritatii provocate de saliva este sa aplici o bariera antibacteriana in zona afectata, seara inainte de culcare, dar si sa cureti zona din jurul guritei copilului tau cu apa si sapun si sa aplici un gel lubrifiant pe baza de lanolina.

Pentru a preveni aparitia iritatiei cauzate de saliva, trebuie sa incerci sa pastrezi zona cat mai uscata, tamponand usor cu ajutorul unei bavete curate.

Aftele orale

Una dintre cele mai obisnuite cauze ale iritatiei din jurul gurii a bebelusilor sunt aftele orale, in special pentru cei cu varsta mai mica de 6 luni; afta orala se produce deoarece nou nascutii nu au inca un sistem imunitar bine dezvoltat, riscul apartitiei crescand si daca copilului i-au fost administrate anumite antibiotice sau daca sufera de astm sau afectiuni pulmonare.

Semne si simptomatologie

Simptomele includ piele crapata la coltul gurii si pete de culoare alba pe buze, pe limba sau in interiorul cavitatii bucale. Daca incerci sa cureti aceste pete albe vei observa tesut inrosit care sangereaza usor; aftele pot sa se multiplice si sunt imposibil de indepartat. Unii bebelusi care sufera de afte nu prezinta nici un disconfort, in timp ce altii pot avea dureri care ii impiedica sa manance.

Tratamentul aftelor

De cele mai multe ori aftele orale dispar fara tratament intr-o saptamana sau doua, insa daca afta il impiedica pe cel mic sa manance sau daca dureaza mai mult de doua saptamani, este recomandat sa consulti medicul, care iti va prescrie o solutie antigungica pentru a ameliora disconfortul si a elimina petele albe din interiorul cavitatii bucale. Daca copilul este suficient de mare pentru alimente solide, medicul ar putea sa recomande o alimentatie care sa includa iaurt, pentru ca acesta contine lactobacili benefici in lupta impotriva aftelor.  In situatia in care copilului ii apar foarte des afte orale, atunci acest lucru ar putea indica alte probleme medicale, de aceea este bine sa consulti un doctor de specialitate pentru mai multe investigatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre