Bubitele de la caldura. Cum ingrijim pielea copilului

/ / Modificat: 2023-07-04
Bubitele de la caldura. Cum ingrijim pielea copilului

Zilele calde ale verii nu sunt intotdeauna o bucurie pentru parinti, pentru ca este perioada in care pot avea probleme cu micutii lor. In perioadele caniculare, bebelusilor le pot aparea bubite din cauza temperaturilor ridicate.

Pielea nou-nascutilor este mult mai sensibila la caldura, spre deosebire de cea a adultilor, de aceea ei sunt mai predispusi la astfel de iritatii. Problema de sanatate este cunoscuta in termeni medicali drept miliarie sau sudamina.

Ca mama, este normal sa te ingrijorezi si sa faci tot posibilul ca micutului sa ii fie bine. In primul rand, nu trebuie sa te impacientezi, caci probelma este destul de des intalnita la nou-nascuti, iar procesul de vindecare vine de la sine.

Descopera tot ceea ce trebuie sa stii despre aceste bubite de la caldura, astfel incat sa stii cum sa reactionezi in cazul in care bebelusul tau se va confrunta cu o asemenea problema:

Care sunt semnele miliariei

Pe corpul celui mic, in special in zonele care sunt acoperite de haine sau scutece, apar mici bubite care pot fi de culoare alba sau pot fi rosiatice. Ele apar deoarece canalele glandelor sudoripare se blocheaza, iar transpiratia nu mai iese la suprafata pielii, ci ramane sub piele. Cel mic poate sa planga, din cauza ca are mancarimi, ceea ce ii da o senzatie neplacuta si un disconfort destul de mare. Bebelusii nici nu iti pot spune ceea ce ii doare, de aceea plansul este singura modalitate prin care te atentioneaza de suferinta lor. Eruptiile apar in zonele in care bebelusii transpira cel mai mult, adica pe gat, in zona axilelor, pe fundulet, in spatele genunchilor, pe umeri, pe frunte. Bebelusii pot fi extrem de nelinistiti si de agitati si pot avea probleme cu somnul. Cei mai predispusi la aparitia bubitelor de la caldura sunt bebelusii aflati in prima saptamana de viata.

Miliaria poate fi de mai multe tipuri:

  • miliaria crystallina apare in special la nou-nascutii aflati in primele saptamani de viata si se manifesta prin aparitia unor bubite umplute cu un lichid transparent, care se sparg usor. Ele nu sunt dureroase. Miliaria crystallina se poate vindeca in cateva ore de la debut, daca se iau masurile necesare.
  • miliaria rubra este o forma a miliariei in care bubitele sunt de culoare rosiatica, fiind insotite cel mai adesea si de mancarimi. Miliaria rubra trece in trei-patru zile din momentul in care a aparut.

Miliaria nu este o afectiune contagioasa, ea nu se poate transmite de la un bebelus la altul.

Cum poti ajuta copilul cu miliarie

Tratamentul eruptiei cutanate la caldura nu este unul dificil pentru mamici. Trebuie sa racoresti pielea copilului, astfel incat sa impiedici aparitia transpiratiei.

- lasa bebelusul sa stea fara haine pe el oricat de des se poate, in rest pune-i pe el haine cat mai lejere;

- nu imbraca niciodata copilul prea gros nici in casa, nici cand iesiti afara;

- in locul cremelor si lotiunilor, foloseste pudra de talc, pe care trebuie sa o aplici cu multa blandete, fara sa apesi cu putere pielea micutului, ca sa nu ii creezi un disconfort si mai mare;

- cand vine timpul pentru baia de seara, spala nou-nascutul cu apa calduta, nu cu apa foarte calda, pentru a evita agravarea bubitelor;

- nu il da pe cel mic cu lotiune pe piele;

- nu folosi bandaje, pentru ca pot agrava si mai tare bubitele, acestea pot face pustule;

- dupa baita, lasa copilul sa se usuce cat mai natural, nu il masa cu prosopul, ci doar inveleste-l cu acesta;

- pastreaza camera celui mic foarte bine ventilata, la o temperatura care sa fie cuprinsa intre 20 si 24 de grade Celsius;

- imbracamintea de bumbac este cea mai sanatoasa pentru cel mic, pentru ca nu favorizeaza transpiratia si permite evaporarea sudorii;

- evita sa imbraci copilul cu haine foarte stramte;

- nu folosi creme sau unguente, pentru ca acestea fie pot bloca porii, fie pot face ca pielea sa fie umeda;

- nu expune copilul la soare si nici nu il lasa sa faca prea multa miscare, pentru a nu stimula productia de transpiratie;

- nu ii pune copilului sosete si nici caciulita, daca nu este cazul, pentru ca acestea pot duce la agravarea bubitelor, din cauza ca se va crea un mediu umed.

Este sau nu nevoie sa mergi la medic?

In mod normal, miliaria (sudamina) trece de la sine in trei-patru zile, fara sa fie nevoie de un consult la medicul pediatru. Exista insa si situatii in care trebuie sa mergi cu micutul la medic. Rar, eruptia cutanata poate fi sa se infecteze din cauza bacteriilor, ceea ce face ca bubitele sa se inflameze si sa devina dureroase, lucru care ii produce suferinta micutului. Prezenta la medic se impune si daca temperatura corpului celui mic creste rapid la 40°C sau mai mult. Este o complicatie periculoasa, de aceea cel mic trebuie dus de urgenta la medic.

Daca eruptia copilului dureaza mai mult de cateva zile sau daca eruptia pare sa se inrautateasca, daca apar scurgeri cu puroi din bubitele de la caldura si/sau daca se umfla ganglionii limfatici (umflaturi mici in zona axilei sau a gatului), mergi cu nou-nascutul la doctor. Frisoanele sunt si ele un semn care arata ca este nevoie de un consult medical.

Unele studii sugereaza ca la bebelusii care sunt alaptati miliaria se vindeca mai repede, deoarece laptele matern ajuta la o imunitate mai puternica. Asa ca nu ezita sa iti alaptezi copilul.

Prevenirea bubitelor de la caldura

Pentru a-l feri cat mai mult pe cel mic de miliarie, poti lua cateva masuri simple. Nu merge cu micutul in locuri in care este umezeala accentuata, in zilele caniculare. Daca trebuie sa te deplasezi undeva cu masina, nu tine aerul conditionat inchis, ci regleaza-l la o temepratura suportabila pentru copil. Cand faci plimbarea in parc, opteaza pentru primele ore ale diminetii sau entru orele de seara, cand soarele nu mai are aceeasi putere, iar temperatura se mai domoleste.

Nu faceti plimbari foarte lungi, astfel ca nou-nascutul sa nu stea prea mult timp in carucior. Poate sa transpire foarte usor, mai ales in zona spatelui si a funduletului, ceea ce va crea un mediu favorabil pentru aparitia bubitelor specifice in sudamina.

In zilele cand temperatura ete foarte ridicata, ramai in casa la orele amiezei si ai grija ca micutul tau sa stea intr-o camera bine ventilata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele bebelus Protectie bebelusi caldura

Articole recomandate

Citeste si despre