Particularitatile pielii bebelusului

/ / Modificat: 2013-03-01
Particularitatile pielii bebelusului

Particularitatile pielii bebelusului presupun masuri de ingriire specifice, diferite de cele folosite de adulti. Pielea sugarilor este mai permeabila si mai subtire, retinand apa ca un burete. Functia protectoare a epidermei nu este inca pe deplin dezvoltata, iar pielea nu produce inca sebumul cu rol protector impotriva agentilor patogeni din mediu. Orice mamica trebuie sa se informeze temeinic asupra metodelor de ingrijire a pielii bebelusului, dar si asupra cremelor pe care sa le aplice zilnic pentru prevenirea iritatiilor si a altor probleme cutanate.

Printre particularitatile pielii bebelusului se remarca si dezvoltarea insuficienta a acidului mantic in primele luni de viata, care formeaza un film subtire la suprafata pielii si o protejeaza de agresiunile externe (mecanice sau patogene).

Caracteristicile speciale ale pielii bebelusului

Odata cu tranzitia din mediul intrauterin catre cel extern la nastere, pielea nou-nascutului se confrunta brusc cu o temperatura diferita de cea din uter, cu umiditate scazuta a ambientului, presiune mecanica si contact direct cu germenii si substantele iritante din aer. Aceasta trauma a pielii o ajuta sa inceapa procesul de maturizare, care se petrece intr-un ritm lent, pana la varsta de 1 an.

Bebelusii au, la cateva zile dupa nastere, o suprafata a pielii neutra, cu un PH de aproximativ 6.5. In prima luna de viata, microorganismele cu care intra pielea in contact declanseaza mici secretii de sebum si transpiratie (insesizabile), care coboara PH-ul la 5.5.

Comparativ cu cea a adultului, pielea unui bebelus este diferita prin:

  • grosime: este de 5 ori mai subtire decat pielea lui mami sau a lui tati;
  • permeabilitate: nevoia de hidratare este mai intensa;
  • curatare si protectie: glandele perspiratorii si sebacee sunt incomplet functionale;
  • regenerare: forma primitiva a acidului mantic intarzie refacerea pielii;
  • imbolnavire: stres constant in zona scutecului, vulnerabilitate la infectii, iritatii etc.

Sfaturi de ingrijire a pielii de bebelus

Pentru ca pielea de bebelus este sensibila si in plina formare, are nevoie de ritualuri temeinice de ingrijire. Este foarte important sa folosesti produse de igiena si hidratare cu ingrediente naturale, lipsite de parfum, conservanti si coloranti (agenti responsabili cu reactiile adverse ale pielii).

Sapunurile, spuma de baie, lotiunile si samponul trebuie sa aiba un PH neutru, pentru menajarea stratului protector natural al pielii. Toate produsele de ingrijire pentru pielea bebelusilor sunt ideale daca au o textura usoara, cu efect intens hidratant.

Pielea din zona scutecului este mereu expusa umezelii si bacteriilor din fecale, de aceea este si cea mai susceptibila iritatiilor si infectiilor. La fiecare schimbare, bebelusul are nevoie de o curatare blanda, prin clatire cu apa sau cu ajutorul servetelelor umede speciale, apoi de aplicarea unei creme/lotiuni pentru fundulet si zona intima, cu actiune emolienta si anti-inflamatoare.

Din aceasta categorie face parte si unguentul Bepanthen, care are un continut mai ridicat de grasimi si o concentratie mai scazuta de apa, aplicandu-se in general pe tesutul uscat. Se recomanda pentru protejarea funduletului lui bebe impotriva eritemului fesier.

In primele luni de viata, cand folosirea sapunului este nerecomandata pentru bebelusi, pielea poate fi curatata cu uleiuri achizitionate din farmacii, destinare curatarii corpului si a parului deopotriva. Chiar daca farmacistii pot face recomandari in acest sens, sfatul pediatrului care consulta bebelusul este cea mai sigura sursa de informare.

Tu ce sfaturi importante poti sa dai mamicilor despre ingrijirea pielii bebelusilor, in functie de particularitatile sale? Spune-ne ideile tale in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre