Cum tratam iritatia de scutec

/ / Modificat: 2018-11-26
Cum tratam iritatia de scutec

Dermatita de scutec, cunoscuta si drept eritemul fesier, are de obicei mai multe cauze, in special contactul pielii bebelusului cu urina si cu scutecul. Pentru a preveni aparitia acestui tip de iritatie, exista o serie de masuri care pot fi luate.

Contactul scutecului cu pielea copilului cauzeaza, de obicei, inflamatii foarte deranjante pentru cel mic, asemanatoare unor eruptii cutanate. Asta pentru ca pielea nou-nascutilor este foarte sensibila si delicata. Multi parinti considera dificila tratarea eruptiilor cutanate din cauza faptului ca este o zona mereu acoperita. Ce sa facem in aceste cazuri?

Intre 5 si 16 luni, adica atunci cand in alimentatia bebelusilor incep sa fie introduse diferite alimente solide, contactul pielii copiilor cu fecalele si cu urina poate deveni iritant. In caz de diaree, chiar daca schimbam scutecul cat mai curand posibil, contactul scurt cu pielea poate cauza dermatita sau alte iritatii.

Cum recunosti dermatita de scutec

In mod normal, nu este deloc dificil sa recunosti o iritatie a pielii cauzata de utilizarea scutecului. Acest lucru il poti face fie atingand zona feselor nou-nascutului, fie pur si simplu observand aparitia petelor rosii in zona inghinala, pe coapse si pe fese, chiar a unor umflaturi sau basicute.

Desi este o problema care poate fi rezolvata la domiciliu, este recomandat sa se consulte un medic pediatru sau un dermatolog. Asta intrucat in cazuri severe sau atunci cand copilul este mai sensibil, iritatia poate provoca o rana deschisa care sa permita patrunderea unor bacterii sau ciuperci. In aceste cazuri, infectia trebuie tratata inainte de tratarea iritatiei cutanate.

Cum tratezi iritatia

Primul pas in tratamarea dermatitei de scutec este spalarea pielii cu apa calduta si sapun cu pH neutru la fiecare schimbare a scutecului. Sapunurile cu glicerina ar trebui evitate, deoarece aceasta componenta poate afecta pH-ul pielii copilului.

Uleiurile si gelurile dezinfectante nu trebuie sa inlocuiasca spalarea cu apa si sapun. Foloseste apa calduta ori de cate ori poti. Aseaza copilul sub un jet subtire de apa, iar cu putin sapun curata delicat zona iritata, apoi clateste cu apa din abundenta.

Urmatorul pas este sa ii usuci pielea. Acest lucru trebuie sa se faca foarte usor, de preferinta cu tesaturi din bumbac si cu miscari lente. Ideal este sa nu ii pui imediat scutecul copilului, ci sa ii lasi pielea sa respire putin.

Atunci cand pielea este uscata, aplica unguentul sau crema pe care ai ales-o pentru tratamentul iritatiei. Exista multe produse traditionale si creme specifice pentru hidratarea pielii din zona scutecului.

Trebuie retinut faptul ca, adesea, aceste creme pot provoca efectul opus. In functie de tipul de piele al copilului, unele componente chimice, cum ar fi oxidul de zinc, pot fi nefavorabile.

Tine minte ca atunci cand ii pui un scutec curat sa nu i-l strangi prea tare. In felul acesta pastrezi zona aerisita. Nu lasa sa treaca prea mult timp pana la urmatoarea schimbare a scutecului, intrucat acest lucru creste probabilitatea aparitiei unei iritatii a pielii.

Mamele care alapteaza pot apela la un “truc” vechi: aplica cateva picaturi de lapte matern pe zona iritata. Acesta contine o multime de substante benefice, care vor calma iritatia bebelusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iritatie scutec Iritatie scutec bebelus Prevenire iritatie scutec

Articole recomandate

Citeste si despre