Cum sa cureti si sa intretii hainele bebelusului

/ / Modificat: 2013-03-07
Cum sa cureti si sa intretii hainele bebelusului

O activitate importanta in viata unei proaspete mamici este intretinerea hainutelor bebelusului. De la alegerea lor pana la spalarea, de multe ori zilnica, sau scoaterea petelor, mamicile vor sa fie sigure ca iau cele mai bune decizii.

Alegerea hainelor este foarte importanta pentru bunastarea copilului. Materialul din care sunt fabricate poate provoca iritatii sau alergii. Se recomanda hainele din bumbac, mai ales cele purtate direct pe piele, acesta este materialul ideal pentru copil. Lana, penele sau puful pot provoca mancarimi, iar cele din material sintetic sunt de multe ori alergene.

Este recomandata separarea hainelor la spalat, chiar daca e mai simplu pentru mamica sa incarce o masina cu toate rufele murdare. Este mai bine ca spalarea sa se faca la masina, pentru ca in urma clatirii de mana pot ramane urme de sapun sau detergent intre fibre. Trierea rufelor va preintampina aparitia unor surprize: triati in functie de culori (alb, culori vii, negru), dar si in functie de material (bumbac, lana, sintetice).

Lana, de exemplu, necesita o ingirjire speciala pentru a nu intra la apa. Daca aveti haine care nu pot fi spalate la masina, spalati-le de mana si asigurati-va ca le-ati clatit foarte bine de mai multe ori. In acest caz, este recomandat un detergent lichid decat unul praf sau un sapun, pentru ca se elimina mult mai bine si mai repede la clatire. Aveti grija tot timpul sa cititi etichetele cu indicatii de spalare si ingrijire si nu supra incarcati masina de spalat. Nu folositi clor in niciun caz, pentru ca este foarte iritant pentru copii.

Alegerea detergentului si balsamului este foarte importanta. Alegeti un detergent testat dermatologic pe care sa figureze mentiunea: HIPOALERGENIC. Pielea bebelusului este mult mai sensibila decat cea a adultului, de aceea trebuie sa folosim numai detergenti fara fosfati si nu utilizati balsam. Daca totusi aveti nevoie si de un balsam de rufe, asigurati-va ca este hipoalergenic.

Un detergent ecologic si hipoalergenic este cea mai buna alegere. Fata de detergentii clasici, detergentii ecologici sunt fabricati din uleiuri si zaharuri vegetale, iar procesul lor de productie urmeaza urmatoarele principii:

  • protejarea planetei si a resurselor prin utilizarea de ingrediente regenerabile obtinute utilizand metode eco-prietenoase si prin interzicerea majoritatii ingredientelor bazate pe petrochimicale sinteticementiunea :;
  • protejarea si informarea consumatorilor prin informatii clare asupra cantitatii si originii ingredientelor utilizate si asupra prezentei alergenilor si prin recomandari despre protectia mediului si precautiuni in utilizare;
  • reducerea risipei prin obligarea producatorilor sa informeze asupra dozelor, incurajarea utilizarii sistemului de rezerve eco-prietenoase si prin interzicerea folosirii materialelor plastice non-reciclabile. 

Compania Planete Bleue din Franta produce un detergent pentru rufele bebelusului foarte iubit de mamici, pentru ca este foarte eficient si in acelasi timp, hipoalergenic.

Aveti grija cat detergent folositi la o masina. Detergentii ecologici au indicatii foarte clare pe eticheta in ceea ce priveste dozajul, care difera in functie de duritatea apei si de gradul de murdarie al hainelor.

Alegerea programului se va face in functie de culori si de tesatura. Evitati programele scurte, pentru ca acest lucru presupune de fapt scurtarea timpului de clatire. Pentru toate textilele pentru care este posibil, si in special pentru babetici, prosoape si lenjerii, spalati la cel putin 60°C, temperatura minima pentru a se debarasa in mod eficient de bacterii.

Pielea bebelusului fiind foarte fragila, este foarte important ca, dupa spalare, sa nu ramana nicio urma de detergent pe haine. De aceea, este indicat un ciclu de clatire suplimentar la fiecare masina.

Mai ales cand incepem diversificarea, ne confruntam cu pete pe hainute. Cele mai rezistente pete sunt cele de morcovi, rosii, fasole verde. Inainte de spalare, imbibati o carpa in alcool si frecati pata. Clatiti apoi cu apa si dati-le la spalat impreuna cu restul rufelor.

Dupa spalare, este important sa puneti lucrurile la uscat rapid, pentru a preintampina aparitia bacteriilor in mediu umed. Si incercati sa calcati toate lucrusoarele bebelusului, pentru a distruge definitiv toti microbii.

Puteti gasi detergentul Planete Bleue pe www.bio-trade.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Haine bebelus Detergent haine bebe

Articole recomandate

Citeste si despre