Care sunt cei mai siguri detergenti pentru hainele bebelusilor

/ / Modificat: 2015-11-17
Care sunt cei mai siguri detergenti pentru hainele bebelusilor

Care sunt cei mai siguri detergenti pentru hainele bebelusilor

Odata devenita mamica descoperi ca atunci cand vine bebe, in cosul de rufe incep sa apara tot felul de lucrusoare, care se aduna cu o viteza ametitoare si ajung cateodata sa formeze un "munte impunator": hainute de dimensiunile unei papusi, scutece refolosibile / lavabile, bavete, jucarii din plus, lenjerii de pat, huse de scaun de masina/scaun de masa si altele.

Spalarea lor implica folosirea detergentilor de rufe. Ei bine, dar care este cel mai bun detergent pentru rufele bebelusului?

cei_mai_siguri_detergenti_pentru_bebelusi

De ce sa renunti la detergentii conventionali?

Cu siguranta nu iti doresti sa iti expui bebelusul chimicalelor iritante si cu potential foarte alergen din compozitia detergentilor obisnuiti.

Atunci cand speli rufele cu acesti detergenti, raman reziduuri in tesaturi, chiar daca tu nu le vezi. Urmele de detergent intra in contact cu pielea si incep sa apara probleme precum iritatii ale pielii, ale ochilor, dereglari ale sistemului endocrin. 

In continuare gasesti o lista cu ingredientele de care sa te feresti atunci cand alegi detergentul de rufe.

Ce ingrediente nu trebuie sa contina detergentul pentru bebelusi:

  • inalbitori optici sau fluorescenti. Sunt compusi chimici care dau impresia de alb, prin captarea radiatiilor ultraviolete si emiterea de lumina alb-albastra, camufland culoarea natural galbuie a suprafetei. Partea intunecata a lor este ca raman in tesaturi, sunt rezistenti la caldura, au potential toxic pentru oameni, avand posibile efecte negative in procesul de dezvoltare si asupra sistemului reproductiv si favorizeaza mutatiile bacteriene. Nu sunt biodegradabili si prezinta un real pericol pentru mediul acvatic;
  • hipocloritul de sodiu (sau, in termeni populari, clorul), o substanta extrem de toxica pentru viata subacvatica. Clasificata cu litera ”F” de EWG (Environmental Safety Group) 3, acest compus este astmogen, provoaca alergii si poate contine tetraclorura de carbon, care prin expunere prelungita (expunere respiratorie, cutanata si, mai rar, digestiva) distruge organele;
  • fosfati si fosfonati, substante care contribuie la eutrofierea organsimelor acvatice. Comisia Europeana a luat masuri pentru limitarea cantitatii de STTP (tripolifosfat de sodiu) si a altor fofati si fosfonati si inlocuirea acestora cu alternative biodegradabile si non-poluante precum zeolitii. Zeolitii au si avanatajul ca nu lasa depuneri in sistemul de scurgere, chiar impiedica depunerea sedimentelor;
  • fenolii (perturbatori ai sistemului endocrin);
  • etoxilatii: clorura de dimetildioctadecilamoniu (DTDMAC) si nonilfenolul (inclusiv derivatii etoxilati-etoxilatii alchilfenolului (APEs)) cu efect ridicat de poluare marina, chiar si in cantitati mici. Au proprietatea de a se acumula in tesuturi, atat ale vietuitoarelor subacvatice, cat si umane. Reziduuri ale acestor compusi au fost gasite in sange si in laptele matern. Acestia patrund in organism prin piele si provoaca dereglari ale sistemului endocrin, putand cauza aparitia cancerului, intarzieri in crestere si dereglari ale sistemului imunitar;
  • methylisothyazolinone (MI) si  methylchloroisothiazolinone (MCI). MI este un conservant chimic ce a fost declarat alergenul anului 2013 de catre American Contact Dermatitis Society7. A primit scorul 7 (foarte periculos pentru sanatate) din partea EWG. 8 Exista dovezi puternice ca este o substanta toxica pentru piele si extrem de iritant;
  • parfum de sinteza si coloranti artificali, care pot provoca alergii severe si probleme respiratorii.

Care sunt cei mai siguri detergenti pentru hainele bebelusului?

Cei mai siguri deteregenti pentru hainele si alte textile ale bebelusilor sunt detergentii ecologici. Acestia pot fi folositi pentru spalarea hainelor intregii familii.

Oameni cu grija si responsabilitate au creat formule speciale care sa nu aibe un impact negativ asupra sanatatii omului si a naturii. Costurile de productie sunt mai mari, dar acesti detergenti garanteaza ca nu includ in formulele lor substante chimice de sinteza, extrem de daunatoare atat pe termen scurt, cat si indelungat. 

detergenti_siguri_pentru_bebelusi

1. Varianta cea mai economica sunt nucile de sapun sau nucile de spalat. 

Acestea sunt fructul unui copac ce creste la poalele muntilor Himalaya. Se foloseste doar coaja lor, deoarece  contine saponina, substanta care actioneaza ca un surfactant si spala rufele. Sunt de origine vegetala, complet biodegradabile si nu lasa deloc reziduuri in tesaturi.

Sunt extrem de economice, un saculet de 500 de grame este suficient pentru spalarea rufelor de doua ori pe saptamana (incarcatura de 5 kg) a hainelor unei familii timp de jumatate de an. 

2. AlmaWin Germania a creat detergentul lichid cu extract din nuci de sapun, folosindu-se de puterea acestui miracol al naturii, parfum natural din uleiuiri esentiale de verbina si de eucalipt certificate organic.

Pionieri in fabricarea detergentului lichid pe baza de nuci de sapun, AlmaWin a creat un detergent bland si puternic in acelasi timp. Acesta contine saponine extrase din nuci de sapun si se poate folosi atat pentru rufe albe cat si colorate.  

Flaconul de 750 ml este suficient pentru 25 de spalari, aproximativ 3 luni de utilizare cu 2 spalari pe saptamana si se foloseste la temperaturi cuprinse intre 30°C si 60°C. Este foarte indicat pentru spalarea scutecelor refolosibile. 

3. Detergentul bio lichid pentru rufe  cu surfactanti pe baza de plante, cu parfum natural si delicat de lavanda


Conceput special pentru bebelusi si persoanele cu pielea foarte sensibila, detergentul bio lichid Mami si Bebe fabricat de AlmaWin Germania se poate folosi si la temperaturi mai ridicate (95°C), dar nu este indicat pentru tesaturi precum lana si matasea.

Pentru pre-tratarea petelor se recomanda folosirea unui inalbitor ecologic sau a unui sapun din bila de bou special pentru indepartarea petelor dificile.

4. Din nou, detergent cu extract din nuci de sapun, fara parfum de data asta, marca Klar

Un detergent extrem de concentrat (1500 ml ajung pentru aproximativ 50 de spalari) realizat pe baza de nuci de sapun. Se foloseste atat pentru rufe albe, cat si colorate, la orice temperatura si indeferent de gradul de duritate al apei.

5. LinaLine si detergentii pe baza de nuci de sapun, formule speciale cu musetel si zer organic pentru o si mai mare putere de dezinfectare

Cu 0,76 lei o singura spalare, detergentul lichid de la Lina Line este certificat Austria Bio Garantie si ofera protectie pentru pielea sensibila a bebelusilor, a copiilor si nu numai.

nuci_de_sapun_eubio

Cat de siguri sunt detergentii speciali pentru bebelusi, cei cu eticheta "Baby Sensitive"?

Exista pe piata variante "sensitive" ale unor marci renumite de detergenti care pretind ca sunt destinate bebelusilor. In realitate, si acestea contin ingrediente care pot provoca alergii, afectiuni ale pielii si afectiuni respiratorii.

Verifica intotdeauna lista de ingrediente. Chiar daca este greu de descifrat la inceput si pe eticheta detergentilor sunt trecute nume generice precum surfactanti anionici sau surfactanti nonionici,  reglementarea etichetelor pentru detergenti devine din ce in ce mai stricta.

Nu renunta si cumpara intotdeauna inteligent.

Mici sfaturi si trucuri pentru spalarea rufelor bebelusului

  • hainele noi trebuie intotdeauna spalate inainte de prima purtare; pielea bebelusului este foarte sensibila iar hainele noi contin substante potential iritante;
  • nu spala rufele si obiectele textile ale bebelusului cu un detergent special si cu alt detergent rufele celorlalti membri ai familiei. nu este logic!; oricum bebelusul va intra in contact cu hainele tale sau a altor persoane. este inevitabil!;
  • pune sosetele si alte obiecte micute intr-o plasa din material textil;
  • inchide toate fermoarele si nasturii jachetelor, pantalonilor etc. inainte de spalare pentru a nu se agata de celelalte haine si a nu strica alte tesaturi;
  • intotdeauna respecta instructiunile de spalare de pe eticheta hainelor; spalarea la 30°C - 40°C este recomandata deoarece consumul de energie este mai mic si tesaturile sunt mai protejate.

Cum scapi de cele mai "incapatanate" pete?

Bebe se pricepe cel mai bine la producerea de pete care mai de care mai colorate si mai provocatoare pentru indepartat. Iata topul celor mai renumite si dificile pete:

  • petele de proteine (lapte matern, formula de lapte praf, alimente, scuipat, urme de fecale sau de urina) ies daca hainele patate sunt lasate la inmuiat intr-un amestec de apa calduta spre rece, amoniac si detergent) apoi spalate in mod obisnuit;
  • petele de fructe si de legume. Petele proaspete de fructe se spala imediat cu apa rece si alcool. Petele vechi se imbiba cu glicerina si apa calda, apoi se spala obisnuit;
  • petele de grasime. Scapa de petele de grasime cu pasta de dinti. Lasa o vreme pasta sa se usuce, apoi indeparteaz-o cu peria. Petele de grasime si de ulei de pe materialele albe se scot cu o solutie preparata dintr-o lingura de sare de bucatarie si patru linguri de amoniac. Se agita solutia pana la dizolvarea sarii. Petele dispar prin frecarea lor cu o carpa inmuiata in solutia respectiva;

Daca petele se incapataneaza sa iasa, foloseste sapunurile naturale pentru scoaterea petelor dificile pe baza de bila de bou sau sapun de Marsilia.

Unde gasesti toate aceste produse indispensabile pentru tine si familia ta? Se gasesc pe site-ul www.eubio.ro, unde vei descoperi o gama diversificata de produse de curatenie si detergenti ecologici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre