Primele alimente solide recomandate la bebelusi

/ / Modificat: 2016-12-09
Primele alimente solide recomandate la bebelusi

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusul sa fie hranit exclusiv la san, pana la varsta de 6 luni. Motivul principal il reprezinta faptul ca sistemul imunitar al copilului nu este suficient de dezvoltat, incat sa recunoasca alti nutrienti, in afara de cei proveniti din laptele matern. Proteinele provenite din alimentatia solida ar fi atacate, iar sugarul ar manifesta alergii severe.

Iata de ce diversificarea alimentatiei bebelusului se realizeaza treptat, introducand un singur aliment odata si testand toleranta sugarului la mancarea respectiva timp de cateva zile!

Cand stii ca bebelusul tau este pregatit sa primeasca mancare solida

Bebelusii sunt foarte diferiti in ceea ce priveste toleranta digestiva. Daca unii sugari dau semne ca sunt pregatiti pentru o alimentatie diversificata inca de la 4 luni, altii nu pot primi mancare solida decat dupa 6-7 luni. Cum iti dai seama ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii? Iata cateva semne:

- Bebelusul isi pierde reflexul de supt al limbii, care ii permite sa bea si sa inghita lichidele cu usurinta;

- Iti arata ca este satul dupa o „masa“, intorcand capului cand ii dai biberonul sau sanul. Acest comportament iti arata ca bebelusul este capabil sa ajusteze singur cantitatea de hrana pe care o mananca;

- Isi tine capul fara ajutor;

- Manifesta interes fata de mancare. La acest capitol parerile sunt impartite, avand in vedere ca bebelusii au tendita sa bage in gura aproape orice;

- Si-a dublat greutatea pe care a avut-o la nastere.

- Incepe sa se trezeasca frecvent in timpul noptii, dupa ce isi facuse deja un program stabil de somn. Acest fapt poate sau nu sa constituie un indicator bun, avand in vedere ca bebelusul au pusee de crestere in jurul varstei de 3-4 luni, apoi la 6-7 luni si mai tarziu la 9-10 luni. In plus, bebelusul se poate trezi noaptea si daca este bolnav sau il dor gingiile.

Primele alimente recomandate: cele bogate in fier

Unii bebelusi se obisnuiesc repede cu mancarea solida, in timp ce altii o tolereaza mai greu. Ca regula generala, diversificarea alimentatiei sugarului hranit exclusiv la san incepe la 6 luni. Daca bebelusul este hranit cu lapte praf, poti incepe diversificarea alimentatiei inca de la 4 luni. Urmareste evolutia copilului tau pentru a-ti da seama daca este pregatit pentru mancarea solida.

Carnea rosie face parte dintre printre primele alimente solide care pot fi introduse in alimentatia bebelusului. Si asta pentru ca este bogata in fier, la fel ca si cerealele speciale pentru sugari. Carnea rosie se poate combina cu legume, fierte separat. Atat carnea, cat si legumele trebuie pasate foarte bine. Le poti marunti cu un blender manual, adaugand treptat zeama de la supa, pentru o obtine un piure cu consistenta cat mai fluida, usor de inghitit. Fiind foarte mic, bebelusul nu stie sa mestece si nici nu are cum, primii dintisori aparand dupa diversificarea alimentatiei.

Cerealele pentru bebelusi ii ofera micutului tau toti nutrientii esentiali de care are nevoie, in portii mici. Sunt usor de digerat si contin, pe langa fier, vitamine din complexul B, zinc, calciu si vitamina E. Fie ca este vorba de orez pentru sugari, cereale din fulgi de ovaz sau cereale din orz, este bine sa le prepari cu lapte matern. Prima gustare din cereale trebuie sa aiba consistenta moale, pentru a-i da ocazia stomacelului micutului sa se obisnuiasca cu noul timp de hrana.

Fructele, ca oricare alt aliment nou, se introduc in dieta bebelusului doar cand e sanatos. Ofera-i la inceput cantitati mici. Ulterior, poti creste cantitatile progresiv. Piureul de mere sau de piersici este ideal la inceput. Mai poti folosi portocalele, mandarinele, cu conditia sa folosesti doar pulpa fructului, curatata de de membrana care poate fi amara la gust. In ceea ce priveste bananele, acestea se introduc in functie de toleranta copilului. Daca cel mic nu manifesta sensibilitate la acest fruct, il pot include in alimentatie inca de la cateva luni.

Dupa varsta de 6 luni, bebelusul poate gusta compot facut in casa, cu conditia sa fie neindulcit. Este permis si sucul de mere, piersica, portocala sau mandarina. Ofera-i pentru inceput o lingurita, pentru a gusta noua aroma. Daca ii place, creste cantitatea treptat in prima saptamana, pana ajungi la 30 ml. Pe masura ce bebe creste, mareste cantitatea la 60 ml.

Atentie! Nu ii oferi niciodata suc in biberon. Prepara-i sucul din frutce proaspete, pune-l intr-o ceasca si da-i sa bea cu lingurita. Nu depasi 120 ml de suc pe zi. Evita sucurile din comert sau alte bauturi ce contin indulcitori!

Alimente permise dupa 4 luni

Daca ii dai bebelusului tau lapte praf, poti incepe diversificarea alimentatiei cu cereale fara gluten, precum orezul, ovazul sau orzul.

Printre fructele tolerate la aceasta varsta se numara avocado, merele, nectarinele, bananele si perele. Poti sa le fierci sau a le coci la cuptor pentru a prepapa din ele piureuri de fructe. Nu ii da banane prea des, deoarece se poate constipa.

Supa crema de legume este si ea binevenita. Poti sa fierbi morcov, dovlecel, cartof, conopida sau cartofi dulci pe care sa ii pasezi foarte bine.

Alimente permise dupa 6 luni

Pe masura ce creste, sistemul digestiv al micutului se maturizeaza si sistemul lui imunitar invata sa tolereze alimente diverse. Iata ce alimente ii poti oferi dupa varsta de 6 luni:

- cereale: orez, ovaz si orz;

- fructe: avocado, mere, banana, pere, caise,mango, nectarine, prune;

- legume: cartofi dulci, fasole verde, morcovi, mazare, pastarnac, dovlecel, conopida, cartofi, rosii fara samburi;

- carne de pui sau de curcan;

- tofu;

- iaurtul si branza de vaca facuta in casa.

Fructele si legumele se prepara termic, prin fierbere sau coacere. In felul acesta, devin usor de digerat si sigure pentru consum, prepararea termica eliminand orice urma de substanta toxica din alimentul respectiv.

Daca faci supa cu carne, nu fierbe carnea si legumele in aceeasi oala. Arunca mereu apa in care a fiert carnea si utilizeaz-o doar pe cea in care au fiert legumele.

Alimente permise dupa 8 luni

Incepand cu varsta de 8 ani, bebelusul tau poate gusta, pe langa celelalte mancaruri cu care este deja obisnuit, biscuiti graham, paine prajita sau biscuiti din multe fainoase.

La capitolul fructe, poti incerca sa ii adaugi in alimentatie coacaze, pepene, cirese, merisor, smochine, grapefruit, kiwi, papaya sau pepene galben.

Totodata, poti diversifica legumele, oferindu-i sparanghel, spanac, broccoli, conopida, cartofi albi, ceapa, ardei, praz, vinete si pastarnac.

Daca micutul tau tolereaza foarte bine iaurtul si branza de casa, poti incepe sa ii dai si crema de branza. Poti incerca si alte alimente cum ar fi galbenusul de ou, carnea de pasare sau ficatul de pasare.

Alimente permise dupa 10 luni

Dupa varsta de 10 luni, ii poti oferi copilului tau o alimentatie mult mai diversificata. Pe langa cerealele, fructele si legumele deja introduse in dieta, il poti servi si cu urmatoarele alimente:

- paste, cereale din grau, chifle, cereale dedicate varstei;

- cirese, citrice, grapefruit, ananas;

- sfecla, spanac, rosii, castravete si anghinare (dar si legumele introduse deja in dieta);

- oua intregi, peste, carne slaba;

- lapte de vaca si alte branzeturi.

Daca vrei sa ii faci paste cu lapte sau orez cu lapte, cumpara numai lapte de vaca pasteurizat si fierbe-l foarte bine, cel putin 10 minute. Nu pune foarte mult orez, pentru ca cel mic sa nu se constipe. Nu cumpara decat branzeturi din lapte pasteurizat de vaca, deoarece celelalte soiuri pot da alergii.

Poti incepe sa ii dai fructe si legume crude, cu conditia sa le cureti de coaja. Cel mic se va delecta cu siguranta cu o bucatica de mar decojit.

Reguli si sfaturi legate de diversificarea alimentatiei la bebelusi

Prima regula pe care trebuie sa o respecti, atunci cand incepi diversificarea este sa efectuezi testul de toleranta. Acest test presupune sa astepti cel putin 3 zile, dupa introducerea unui aliment nou in hrana copilului, inainte de a-l “declara” sigur si de a incerca un alt aliment. Urmareste in aceste 3 zile daca bebelusul prezinta orice semn de intoleranta sau sensibilitate, cum ar fi eruptie cutanata, diaree, nas care curge sau varsaturi. Daca suspectezi o reactie alergica, renunta sa il mai hranesti cu alimentul respectiv si contacteaza pediatrul.

Atentie la fructele care contin seminte, cum ar fi capsunele, zmeura, kiwi sau rodiile. Acestea sunt considerate alimente cu potential alergen extrem de ridicat. Pe de alta pare, prunele, ciresele, strugurii si pepenele rosu pot irita colonul.

O alta regula generala este sa nu introduci doua fructe simultan. Acorda-i cateva zile pentru a savura noul gust si pentru a se obisnui cu aroma. Atentie la posibilele reactii alergice sau semne de intoleranta. In caz de urticarie, edem sau varsaturi, contacteaza de urgenta medicul pediatru.

Nu-i oferi copilului lichide indulcite cu miere sau zahar, inainte de a implini un an. Totodata, evita alimentele sarate. Mierea poate contine spori botulinici si poate cauza probleme grave de sanatate. Chiar si in cantitati mici, mierea poate fi periculoasa pentru un bebelus mai mic de 12 luni. Sarea, pe de alta parte, se metabolizeaza greu, rinichii unui bebelusi nefiind suficient de dezvoltati. Nici zaharul nu este tolerat inainte de varsta de 1 an, din pricina sistemului digestiv inca imatur.

Renunta sa ii mai pasezi fructele si legumele dupa varsta de 9 luni. Ofera-i in schimb bucatele de fructe proaspete, fara coaja si lasa-l sa le rontaie. Treptat, micutul tau va descoperi o adevarata placere in mestecat.

Cum sa eviti si sa previi alergiile

Intre 6 luni si 1 an, sistemul imunitar al copilului se familiarizeaza cu proteinele noi, provenite din alimentatia diversificata. In aceasta perioada de tranzitie, organismul bebeluslui invata sa accepte treptat hrana solida si sa nu mai lupte impotriva ei.

Exista insa cercetari si date epidemiologice care sprijina ideea ca introducerea unei varietati mari de alimente si nutrienti in aceasta perioada poate de timp poate scadea riscul de alergii, ceea ce a impus reconsiderarea modului si momentului in care trebuie introduse alimentele solide in hrana sugarului.

Laptele de vaca, de exemplu, este considerat un aliment alergen si, prin urmare, nu este indicat copiilor mai mici de 1 an. Cercetatorii au descoperit ca riscul de alergii este mult mai mic, daca laptele de vaca este introdus in alimentatie imediat dupa ce bebelusul da semne ca tolereaza alimente mai putin alergenice, precum cerealele integrale, banana, avocado sau carnea mixta.

Pe de alta parte, alimentele precum ouale, glutenul, alunele, nucile, pestele sau fructele de mare - recunoscute pentru alergiile severe pe care le produc, trebuie introduse in alimentatia copilului pentru prima data acasa si nu cresa sau gradinita. Primele gustari trebuie sa fie oferite la interval de cateva zile intre ele, pentru a identifica mai usor o posibila reactie alergica. Urmareste-l cu mare atentie pe cel mic. Daca observi ca bebelusul prezinta edeme sau varsa, dupa ce a mancat un aliment nou, suna imediat la 112.

Iata alimentele care trebuie introduse cu precautie in alimentatie si care impun monitorizarea atenta a stari ide sanatate a copilului, dupa ce a fost hranit pentru prima data cu ele:

Alunele

Pot provoca dermatita atopica, urticarie, simptome de astm si chiar soc anafilactic, urmat de deces. Multi copii mici sunt alergici la alune, majoritatea dintre ei reusind sa depaseasca alergia la aceste fructe uscate in cativa ani. Alti copii raman insa alergici la alune toata viata.

Telina

Poate genera umflaturi in jurul gurii sau urticariae. Este responsabila de aparitia sindromului alergiei orale, o afectiune rara, care determina organismul sa interpreteze unele fructe si legume ca polen.

Susanul

Semintele de susan pot provoca reactii alergice extrem de agresive, soldate cu soc anafilactic si uneori, deces.

Laptele de vaca

Conform estimarilor specialistilor, aproape 2% pana la 5% dintre bebelusi au reactii alergice la laptele de vaca inainte de a implini 1 an. Din fericire, organismul copilului mic invata sa tolereze acest aliment in decurs de cativa ani.

Ouale

Multi bebelusi sunt alergici fie la albusul de ou, fie la galbenus, mai rar la ambele componente. Prin urmare, daca micutul este alergic la galbenus, poate manca albusul fara probleme.

Pestele

De-a lungul anilor, s-a demonstrat ca somonul cauzeaza mai multe reactii alergice fata de alte specii de peste. Totusi, daca micutul tau este alergic la un tip de peste, sunt sanse mari sa aiba alergie si la alte soiuri. Consulta un medic pediatru alergolog pentru a stabili cea mai buna cale de actiune.

Soia

Soia a fost folosita mult timp pe post de inlocuitor al laptelui de vaca. In mod ironic, soia a ajuns astazi sa fie incadrata in topul celor 8 alimente care provoaca cele mai multe reactii alergice la copii.

Graul

Alergia la grau sau la faina din grau include simptome precum urticarie, rinita alergica sau dermatita atopica. Graul este omniprezent in alimentatia omului, din faina de grau preparandu-se o multime de produse precum paine, cereale, prajituri, produse de patiserie, sosuri sau chiar supe.

Tu la ce varsta ai inceput diversificarea alimentatiei? Cu ce provocari te-ai confruntat?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificarea alimentatiei Diversificare alimentara bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre