Introducerea alimentelor solide la bebelusi, cat de des mai trebuie alaptat?

/ / Modificat: 2014-11-14
Introducerea alimentelor solide la bebelusi, cat de des mai trebuie alaptat?

Introducerea alimentelor solide la bebelusi te poate induce in eroare. Te poti dezorienta, fara a mai stii exact cat lapte matern trebuie sa ii mai dai intr-o zi si de cate ori sau daca hrana solida presupune eliminarea completa a laptelui. Chiar daca alimentatia solida incepe sa ia progresiv locul laptelui, pana la varsta de 1 an este esential sa pastrezi portiile de lapte in hrana copilului tau.

Cand ii poti introduce alimente solide in meniu?

Nu adauga meniului zilnic alimente solide mult prea devreme. Incearca sa il alaptezi cat poti de mult si sa incepi sa ii adaugi treptat si acest tip de alimentatie incepand cu varsta de 6 luni. Pediatrii considera ca pana la aceasta varsta laptele matern asigura toate elementele nutritive esentiale pentru dezvoltarea completa a bebelusului, inclusiv din punct de vedere al hidratarii.

Ce se intampla cu portiile de lapte matern dupa introducerea alimentelor solide?

Nu trebuie sa uiti ca laptele matern ramane baza alimentatiei unui copil chiar si dupa ce ai inceput sa ii adaugi si alt gen de gustari. Pe masura ce copilul creste alimentatia solida incepe sa domine, iar portiile de lapte sa se diminueze. Totusi, intre 6 luni si 1 an, laptele matern este esential in dezvoltarea copilului.

Cate portii de lapte sunt necesare zilnic dupa introducerea alimentatiei solide?

Nu exista un barometru strict cu privire la cat de mult lapte va avea nevoie copilul tau dupa diversificarea alimentatiei, pentru ca acest lucru depinde de mai mai multi factori:

  • varsta;

  • greutate;

  • cantitatea de calorii consumata pe zi.

Totusi, medicii sustin ca majoritatea bebelusilor au nevoie de 6-8 portii de lapte in 24 de ore chiar si atunci cand incepe diversificarea treptata a alimentatiei. Ei sustin ca daca exista inca activ sistemul de cerere-oferta, adica daca bebelusul inca mai cere sa fie alaptat la san, iar tu vei avea inca suficient lapte pentru a-i satisface nevoile, nu exista motive pentru care sa nu il alaptezi de cate ori cere acest lucru. Odata cu introducerea alimentatiei solidecopilul nu va mai suge la fel de mult lapte, portiile scazand cantitativ, insa el va stii exact cat sa manance ca sa se sature.

Daca ti se pare ca totusi nu este satisfacut pe deplin si da semne ca nu mananca suficient, urmareste semnele care indica ca sugarul nu primeste suficient lapte sau ca nu este hranit suficient. 

Daca ai intrebari sau nu esti sigura daca bebelusul tau mananca suficient de mult, apeleaza la un medic sau la o asistenta medicala pentru a te sfatui care sunt cele mai bune masuri pe care sa le iei. Acestia iti pot stabili un program de alimentatie in functie de partciularitatile bebelusului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie bebelusi Alimente solide alaptat Alaptare san ajutor bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre