Diversificarea. De ce ar trebui sa astepti pana cand bebe implineste 6 luni

/ / Modificat: 2018-10-22
Diversificarea. De ce ar trebui sa astepti pana cand bebe implineste 6 luni

Recomandarile privind diversificarea la bebelusi au cunoscut multe schimbari in ultimele decenii. Femeile erau sfatuite in trecut sa inceapa diversificarea intre 6 saptamani si 4 luni de la nasterea bebelusului, depinzand de tiparul de somn al acestuia si daca cel mic suferea de reflux sau exces de saliva.

Care sunt recomandarile de astazi privind inceperea diversificarii

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea exclusiv la san a bebelusului pana cand acesta implineste varsta de 6 luni, sustinand ca daca se incepe diversificarea mai devreme de aceasta varsta, el poate fi privat de nutrienti importanti proveniti din laptele matern si din laptele praf destinat bebelusilor.

In ciuda recomandarilor de astazi si a studiilor efectuate care nu recomanda introducerea alimentelor solide inainte de varsta de 6 luni, mai mult de 54% din mamicile intervievate in cadrul unui sondaj de opinie declara ca au inceput diversificarea copiilor lor inainte ca acestia sa implineasca 6 luni. Acelasi sondaj a aratat ca 16,3% din bebelusi au primit mancaruri solide inainte de a implini 6 luni, iar 38% au inceput diversificarea intre 4 si 5 luni dupa nastere.

In cadrul unui alt sondaj de opinie, parintii au citat urmatoarele motive pentru introducerea mancarurilor solide in alimentatia bebelusilor inainte ca acestia sa implineasca 6 luni:

  • 90% dintre ei au spus ca au considerat ca bebelusul era suficient de mare incat sa poata primi mancare solida
  • 71% au sustinut ca bebelusul lor parea infometat tot timpul
  • 55% dintre cei intervievati au declarat ca medicul pediatru sau alt specialist le-a recomandat acest lucru

De ce este bine sa astepti pana la 6 luni pentru a incepe diversificarea?

Bebelusii se nasc cu un sistem digestiv imatur, care nu este echipat pentru a digera altceva decat laptele matern. Daca orice altceva in fara de laptele matern, incluzand laptele praf, este introdus in alimentatia celui mic atat de devreme, acest lucru poate altera permanent flora intestinala a bebelusului, cauzand probleme precum enterocolita, diaree si alergii.

Acestea fiind spuse, unele mamici nu au lapte sau nu doresc sa alapteze din diferite cauze si atunci laptele praf sanatos, destinat bebelusului este singura solutie.

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa astepti ca bebelusul tau sa implineasca 6 luni inainte de a incepe diversificarea si de a introduce in alimentatia sa mancarurile solide:

1. Sanatatea pe termen lung

Daca introduci alimentele solide incepand cu varsta de 6 luni in dieta copilului tau, poti sa cresti sanatatea pe termen lung a acestuia; pentru ca nou nascutii care incep sa manance mancare au nevoie de mai putine calorii din laptele matern, s-ar putea sa piarda cateva dintre cele mai importante beneficii ale laptelui matern, precum cele care reduc riscul de obezitate, de diabet, de infectii respiratorii si infectii ale urechii, dar si riscul aparitiei sindromului mortii subite. Alaptatul reduce si frecventa vizitelor la pediatru, a spitalizarilor si a administrarii de medicamente.

2. Un sistem imunitar mai puternic

Laptele matern transmite bebelusului anticorpi care il ajuta sa lupte cu germenii si imbunatatesc sistemul sau imunitar intestinal.

3. Prevenirea alergiilor

Alaptarea exclusiva a bebelusului pentru primele 6 luni din viata acestuia reduce conform studiilor riscul dezvoltarii de alergii, chiar si in cazul copiilor in ale caror familii exista un istoric al afectiunilor de acest gen. Si reduce si riscul sensibilitatii pielii si al aparitiei eczemelor!

4. Creste nivelul de inteligenta

Un studiu a relevat ca alaptarea bebelusului pentru 6 sau mai multe luni este asociata cu un nivel de inteligenta mai crescut. Cercetatorii cred ca aceasta descoperire are legatura cu faptul ca laptele matern este mai bogat in acizi grasi si alte componente bioactive esentiale pentru dezvoltarea creierului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare Diversificarea la bevelusi Diversificare alimentara bebelusi Diversificare alimentatie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre