Continuarea alaptarii in timpul diversificarii iti fereste copilul de alergii

/ / Modificat: 2014-01-31
Continuarea alaptarii in timpul diversificarii iti fereste copilul de alergii

Suprapunerea diversificarii alimentatiei bebelusului cu alaptarea poate scadea considerabil riscul de alergii alimentare la copil. Aceasta este concluzia cercetorilor britanici, care incurajeaza mamicile sa alapteze cat pot de mult, chiar si dupa varsta de 5-6 luni, cand se incepe diversificarea, astfel incat bebelusul lor sa tina piept si sa combata reactiile alergice provocate de alimente.

Continua sa alaptezi copilul si dupa introducerea alimentelor solide!

Cercetatorii britanici de la Universitatea din Southampton au facut o descoperire interesanta in ceea ce priveste reducerea riscului de alergii la bebelusi. Se pare ca una dintre masurile care contribuie la scaderea acestui pericol este suprapunerea sau continuarea alaptarii bebelusului la inceputul diversificarii alimentatiei.

Cu alte cuvinte, mamicile care alapteaza bebelusii ar trebui sa continue procesul hranirii la san si dupa introducerea primelor alimentele solide in meniul acestora. Laptele matern furnizeaza organismului copiilor substante speciale care au rolul de a "educa" sistemul imunitar al acestora sa nu mai recunoasca factorii alergogeni din alimente si sa le considere sigure pentru sanatate.

In acest fel, bebelusii sunt protejati de declansarea unora dintre cele mai frecvente alergii alimentare, proprietate de care bebelusii care nu sunt alaptati in perioada diversificarii alimentatiei nu beneficiaza. Cu toate acestea, medicii nu au reusit sa descopere cu exactitate modul in care laptele matern actioneaza ca factor profilactic impotriva alergiilor alimentare la bebelusi.

O alta teorie a cercetatorilor ar fi ca anticorpii unici din acest tip de lapte ar proteja copiii de alergiile alimentare, insa nici aceasta varianta nu a fost demonstrata stiintific. Oamenii de stiinta au descoperit insa o prevalenta a cazurilor de alergii alimentare in randul bebelusilor care nu au fost alaptati in timpul diversificarii. Descoperirea a fost facuta pe baza investigatiilor facute in dieta a 41 de copii care au facut alergii alimentare pana la 2 ani.  

Nu incepe diversificarea alimentatiei mai devreme de 5-6 luni!

Potrivit specialistilor, bebelusii care incep sa consume alimente solide mai devreme de 17 saptamani sunt mai predispusi la alergii alimentare decat cei care incep diversificarea mai tarziu. Aceasta ipoteza nu a fost inca dovedita stiintific si exista o multime de specialisti care tind sa o contrazica.

Cu toate acestea, diversificarea inainte de 5-6 luni nu este indicata, indiferent daca alaptezi sau hranesti bebelusul cu formule de lapte, intrucat nu are un sistem digestiv suficient de matur pentru a tolera alimentele. In orice caz, un lucru este cert, spun cercetatorii.

Continuarea alaptarii dupa inceperea diversificarii alimentatiei are un efect protector impotriva alergiilor la alimente. Specialistii recomanda continuarea alaptarii chiar si pana la varsta de 1 an sau peste, in cazul in care mamicile au lactatie.  

Tu ai continuat sa alaptezi copilul dupa inceperea diversificarii alimentatiei? Ce alte beneficii crezi ca are alaptatul prelungit asupra sanatatii copiilor? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare diversificare alimentatie Alaptare alergii bebelusi Alergii bebelusi Alaptare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre