Cand introducem telina in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem telina in alimentatia copilului

Telina, la fel ca si morcovul, albitura sau pastarnacul, reprezinta una dintre cele mai parfumate si gustoase legume pe care bebelusul le poate consuma inca din primele luni ale diversificarii. Pe cat de aromata este, pe atat de multe beneficii are pentru cresterea si sanatatea lui. Cu toate acestea, spre deosebire de alte legume "de inceput", telina ridica un oarecare risc de alergii si are o textura pretentioasa, greu digerabila, din cauza carora trebuie sa fii precauta in modul in care i-o servesti micutului!

Afla varsta exacta la care trebuie sa introduci telina in alimentatia solida a bebelusului, ce vitamine si minerale esentiale contine, dar si la ce mese din timpul zilei se incadreaza cel mai bine! Nu uita nici de metodele adecvate de pregatire si servire sau de lista cu retete delicioase pe care ti-o propunem ca sursa de inspiratie!

Cand se introduce in alimentatie?

Desi multi pediatri recomanda telina ca fiind potrivita pentru varsta de 6-8 luni, exista numerosi medici care sfatuiesc parintii sa amane introducerea acesteia in meniu pana dupa 8 luni. Motivele sunt acelea ca are o textura atoasa si greu de digerat, ca este refuzata adesea de bebelusi din cauza gustului intens si ca prezinta si risc de alergii.

Cu toate inconvenientele care stau la panda, nu este gresit sa incerci macar sa o introduci in meniul micutului in cantitati mici, incepand cu 6 luni si sa ii monitorizezi cu atentie reactiile, atat in ceea ce priveste gustul, cat si posibilele alergii. Daca pare sa o tolereze bine si nu stramba din nas la aroma ei, o poti pastra in meniul saptamanal, dar nu in fiecare zi, si doar in cantitati foarte mici.

Dupa varsta de 8 luni, cand organismul si sistemul digestiv al bebelusului se maturizeaza, telina va putea deveni o prezenta constanta in preparatele lui.  

Ce vitamine si minerale contine?

Telina este considerata una dintre cele mai sanatoase si hranitoare alimente, ingloband in compozitia ei numeroase substante nutritive esentiale pentru crestere si dezvoltare. Contine aminoacizi esentiali, dar si concentratii crescute de fibre importante pentru digestie.

Printre cele mai importante vitamine si minerale care ajuta bebelusul sa fie energic, puternic si sanatos, se numara:  

Vitamine:

Vitamina A;
Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6;
Vitamina C;
Vitamina E;
VItamina K.

    Minerale:

    Fier;
    Magneziu;
    Calciu;
    Potasiu;
    Sodiu;
    Zinc.

      Tot complexul de substante nutritive din telina actioneaza simultan in vederea stimularii cresterii si dezvoltarii bebelusului. Printre principalele beneficii pentru sanatate ale acestei legume, se numara:

      protejarea vederii si profilaxia afectiunilor oculare;
      • prevenirea cancerului de colon, gastric etc.;
      • combaterea afectiunilor cardiace (scaderea colesterolului "rau" din sange, combaterea hipertensiunii arteriale);
      • reglarea digestiei si prevenirea constipatiei;
      • imbunatatirea functiilor rinichilor;
      • calmarea durerilor si reducerea inflamatiilor din organism;
      • energizarea organismului si intarirea sistemului imunitar etc.

        Cum alegi telina buna?

        telina

        Criteriile de selectie a unei teline bune de consum sunt aproximativ aceleasi ca in cazul morcovilor, albiturii sau pastarnacului. Intrucat de la telina se consuma atat tulpina, cat si frunzele si radacina, este important sa urmaresti cu atentie modul in care se prezinta aspectul ei pe taraba, atunci cand vrei sa o cumperi:

        • trebuie sa aiba un aspect proaspat, viu - frunzele sa fie verzi si proaspat culese, nu vestejite; tulpina sa aiba o culoare verde inchis, iar radacina alb-maronie;

          • nu opta pentru o telina voluminoasa, intrucat este mai atoasa si risti sa fie amaruie; alege doar variante medii sau mici, mult mai gustoase si cu o textura mai putin fibroasa;

            • cumpara intotdeauna telina cu tot cu tulpina si frunze, chiar daca ai de gand sa folosesti doar partea radacinoasa; acestea asigura seva si nutrientii necesari radacinei, pentru mai mult timp de la momentul recoltarii;

              • asigura-te ca radacina nu este patata, zgariata sau foarte inchisa la culoare, caz in care este posibil sa fie culeasa de mult timp si sa fi inceput deja procesul de alterare;

                • cumpara doar telina care miroase puternic, inca de la distanta.

                  Specialistii au incadrat telina in categoria alimentelor puternic contaminate cu pesticide, de aceea, nu trebuie sa te surprinda daca medicul iti va sugera sa te orientezi spre sortimente bio sau organice. Nu este vorba doar de un moft sau de o moda, ci de o metoda eficienta de a proteja sanatatea bebelusului de efectele grave ale intoxicatiei cu pesticide si alte substante chimice.  

                  La ce mese o introduci?

                  La inceputul introducerii alimentelor solide in meniul bebelusului, telina isi face loc la mesele de pranz, in jurul orei 12:00-13:00. Dupa varsta de 1 an si mai tarziu, in copilarie, leguma va putea fi servita si ca gustare de dupa-amiaza si va fi introdusa si printre preparatele servite la cina.  

                  Cum o pregatesti si servesti?

                  Desi telina poate fi consumata si in stare cruda, caz in care este si mai sanatoasa, la inceputul diversificarii trebuie preparata termic, la aburi, coapta sau fiarta.

                  Se introduce cel mai adesea in supele de legume servite micutului, intrucat acestea ii mai atenueaza din gustul pregnant. Insa daca nu pare sa faca mofturi la aroma ei intensa, poate fi introdusa si in piureul de legume.

                  Dupa ce se obisnuieste cu gustul si aroma ei, o poti strecura, in cantitati mici, si in sucurile de legume. Pe masura ce creste si ii ies dintisorii, copilul va putea servi telina si in stare naturala, nepreparata termic, pe post de finger food (gustare).

                  Cu ce alte alimente o poti asocia?

                  Telina se combina foarte bine cu legume cu textura asemanatoare: morcov, albitura, pastarnac si nu numai. In general, se asociaza foarte bine cu legumele folosite frecvent in supe - dovlecel, ardei, patrunjel, cartof, rosii, potentandu-le gustul si oferindu-le o aroma aparte.  

                  Retete cu telina pentru bebelusi

                  6-7 luni

                  Piure de cartofi cu carnita de pui si telina sau gulie

                  Tu la ce varsta i-ai facut bebelusului cunostinta cu gustul telinei si in ce preparate obisnuiesti sa o strecori in meniul lui? Spune-ne sugestiile si recomandarile tale de retete in sectiunea de comentarii de mai jos!

                  Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                  Taguri Diversificare alimentatie

                  Articole recomandate

                  Citeste si despre