Cand introducem pruna in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2014-01-24
Cand introducem pruna in alimentatia copilului

Prunele sunt unele dintre fructele care nu trebuie sa-si "astepte" prea mult randul pentru a patrunde in meniul diversificat al bebelusului. Fiind bune prietene cu sistemul digestiv, prunele sunt servite copilului de la varste fragede, pentru ca organismul fragil al acestuia sa se intareasca, sa creasca si sa se dezvolte cat mai armonios.

Afla varsta exacta la care poti introduce prunele in alimentatia diversificata a bebelusului, cum le alegi pe cele mai coapte si sanatoase pentru el, dar si sub ce forma trebuie sa i le servesti, pentru a se bucura de toate beneficiile lor! Inspira-te si din gama variata de retete pe care ti-o sugeram pentru varsta de bebelus!

Cand se introduce in alimentatie?

Varsta generala la care se recomanda introducerea prunei printre alimentele solide oferite copilului este de 6-8 luni. Cu toate acestea, exista parinti care nu au rabdare pana atunci pentru a oferi pruna spre degustare bebelusului, introducand-o in acelasi timp sau imediat dupa banana, mar, para si piersica.

Nu este neaparat gresit, in conditiile in care si unii pediatri o recomanda mai devreme de 6 luni, insa trebuie monitorizata cu atentie activitatea digestiva si intestinala a bebelusului dupa consumul acestui fruct.

Pruna are un puternic efect laxativ si poate fi daunatoare daca bebelusul are un stomac sensibil sau este predispus catre diverse afectiuni digestive (exista riscul diareei severe).

Cere intotdeauna sfatul pediatrului cu privire la varsta potrivita la care poti introduce acest aliment in meniul copilului!

Ce vitamine si minerale contine?

In primul rand, pruna este o sursa bogata de fibre si substante cu efect laxativ, devenind un aliment pretios in cazul copiilor care au un tranzit intestinal lent si sunt frecvent constipati. Insa dincolo de concentratia crescuta de fibre, pruna s-a dovedit a fi si o sursa importanta de fier.

Dincolo de aceste substante nutritive-vedete, exista si alte vitamine si minerale de care poate beneficia copilul in urma consumului acestui fruct:

Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Complexul de vitamine B, in special B9 (acid folic);
  • Vitamina C.

Minerale:


  • Fier;
  • Potasiu;
  • Magneziu;
  • Calciu.

Pe langa efectul laxativ si imbunatatirea digestiei, pruna mai ofera si alte beneficii si proprietati curative si profilactice pentru organismul copilului:

  • combate anemia;
  • protejeaza sistemul nervos central;
  • previne obezitatea;
  • energizeaza organismul si intareste sistemul imunitar;
  • previne afectiunile hepatice;
  • imbunatateste sanatatea pielii.

Cum alegi prune bune?

Prunele, la fel ca merele sau perele, fac parte din categoria fructelor pentru ingrijirea carora se folosesc numeroase pesticide. Din acest motiv, medicii au inceput sa recomande consumul de fructe organice la copii. Insa nu este o regula generala, ci ramane doar o optiune personala a parintilor.

Pietele si magazinele abunda intr-o gama variata de soiuri de prune, atat autohtone, cat si de import. Unele sunt mai mari decat altele, mai inchise sau deschise la culoare si au forma rotunda sau ovala. Chiar daca soiurile autohtone sunt considerate cele mai sanatoase, indiferent de ce sortimente alegi pentru bebelusul tau, este important sa fii atenta la cateva detalii atunci cand le cumperi:

  • culoarea sa fie intensa si aprinsa; indiferent daca sunt rosiatice sau movalii, prunele trebuie sa aiba o culoare vie; trebuie sa para proaspete, nu vestejite;
  • coaja trebuie sa fie intacta, fara julituri, bataturi sau alte urme ori pete;
  • sa aiba o consistenta usor moale, dar sa ramana tari (se considera gresit ca daca sunt mai moi, sunt mai coapte).

Si prunele uscate pot fi oferite bebelusului, reprezentand o optiune delicioasa pentru deserturi si diverse mancaruri.  

La ce mese o introduci?

Pruna se alatura celorlalte fructe recomandate la inceputul diversificarii si se serveste la gustarile din prima parte a zilei - pe la ora 10:00.

Mai mult ca oricare dintre fructe, trebuie sa respecti distanta de timp dintre mesele cu prune si cele cu lapte. Ofera copilului preparate cu prune cu cel putin jumatate de ora inainte de mesele cu lapte sau la doua ore dupa aceea, pentru a evita efectele indigeste. Pruna este unul dintre fructele care nu se "impaca" deloc cu laptele, de aceea, este bine sa fie cat mai evitate in astfel de combinatii.  

Cum o pregatesti si servesti?

In general, pruna se serveste in stare cruda ori sub forma de suc, insa la inceputul diversificatiei este mai indicat sa fie oferita bebelusului preparata termic, pentru a fi mai blanda cu stomacul lui sensibil. Ca metode de gatire sunt recomandate coacerea si aburii, intrucat ajuta la pastrarea nutrientilor din fruct.

La inceput, se serveste sub forma de piure consistent, impreuna cu alte fructe recomandate pentru aceasta varsta. La varste mai mari, va putea fi servita sub forma de finger food, ca gustari, taiate in felii sau bucati mari, astfel incat sa se evite riscul de inecare cu alimente.  

Cu ce alte alimente o poti asocia?

Prunele sunt printre fructele care se pot asocia cu o multime de mancaruri si preparate. La inceputul diversificarii, acestea trebuie servite impreuna cu alte fructe, cele mai recomandate fiind merele, perele, piersicile sau bananele.

Chiar daca au un aport caloric scazut, prunele contin concentratii crescute de zaharuri naturale, de aceea, trebuie dozate corespunzator in meniu, pentru a ezita hiperenergizarea organismului si consecintele neplacute aferente. In timp, prunele pot fi incorporate si in alte tipuri de preparate, precum budinci, paste sau galuste, toate recomandate pentru copiii mici.

Prunele uscate pot fi inserate in biscuiti, fursecuri pentru bebelusi sau in combinatii diverse de orez. Nu uita nici de dulceturile, magiunul sau gemul de prune, care pot fi servite, ocazional, pe paine prajita unsa cu putin unt.

Retete cu prune pentru bebelusi

7-8 luni
Compot de prune
Suc de morcov, pruna si strugure
Nectarina, pruna si para cu biscuite
Branzica cu nectarina si pruna la cuptor
Piure de avocado si prune

9-10 luni
Branzica cu prune si biscuiti

Tu la ce varsta i-ai oferit prima oara pruna bebelusului tau si de ce? Cum obisnuiesti sa i-o pregatesti si servesti? Care este preparatul preferat cu prune al copilului si ce retete ne poti sugera pentru a varia meniul cu fructe al unui bebelus? Spune-ne parerile si recomandarile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre