Cand introducem marul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem marul in alimentatia copilului

Odata cu diversificarea, alimentele solide incep sa-si faca treptat loc in meniul bebelusului tau. Marul se intruduce inca de la inceput in alimentatia bebelusului, intrucat prezinta un risc scazut de alergii, este usor de digerat si foarte hranitor. Iata tot ce trebuie sa stii despre varsta la care poti sa introduci acest fruct in alimentatia copilului, modul de selectare si preparare a acestuia, dar si mesele in care se potriveste cel mai bine!

Cand se introduce in alimentatie?

Varsta la care este recomandat sa introduci marul in alimentatia bebelusului difera in functie de modul de preparare a acestui fruct. Daca i-l oferi fiert sau copt, poate fi introdus in meniu inca de la inceputul diversificarii alimentatiei, dupa 6 luni. Insa daca vrei sa i-l servesti in stare naturala, fara preparare termica, trebuie sa astepti pana pe la varsta de 8 luni.

Marul este, de multe ori, primul aliment solid recomandat de medici pentru a fi introdus in meniul copilului odata cu inceperea diversificarii alimentatiei. De obicei, este introdus printre primele trei alimente solide, datorita faptului ca este foarte bine tolerat de organismul celui mic.

Ce vitamine si minerale contine?

Marul este unul dintre cele mai sanatoase si hranitoare fructe de care are nevoie bebelusul pentru a creste mare si sanatos. Este bogat in fibre, vitamine si minerale esentiale pentru crestere. Printre cele mai importante vitamine continute de fruct, se numara:

vitamina C;
vitamina A;
vitamina B1, B2 si B9 (acid folic);
vitamina E.

    Mineralele continute de mar au si ele un rol esential in modul in care se dezvolta copilul:

    calciu;
    potasiu;
    magneziu;
    seleniu;
    fier;
    zinc.

      Cum alegi merele bune?

      Marul este considerat unul din fructele asupra carora se folosesc numeroase pesticide alimentare. Riscul de contaminare cu pesticide este mare, chiar si prin spalari repetate. De aceea, specialistii recomanda ca bebelusului sa i se ofere doar sortimente de natura bio sau organica, din cauza sistemului digestiv extrem de sensibil al acestuia.

      Indiferent daca mergi pe mana soiurilor organice sau normale, este important sa tii cont de cateva criterii atunci cand le alegi pentru mesele copilului tau:

      • coaja sa fie lucioasa, colorata si fara pete sau alte urme care indica degradarea;

        • dimensiunea fructelor sa fie medie sau mica; merele mari se strica mai repede si sunt suspectate ca fiind tratate cu agenti chimici pentru crestere;

          • textura sa fie tare la atingere; nu cumpara mere care sunt moi la atingere, intrucat sunt "trecute" si au intrat deja in procesul de alterare.

            Piureul de mere se mai gaseste si in varianta comercializata, pasteurizata. Daca vrei sa cumperi astfel de borcanele cu piure de mere, este important sa citesti cu atentie eticheta, pentru ca in compozitia lor sa nu se regaseasca substante chimice nocive pentru sanatatea lui.

            Daca principalul conservant din astfel de produse este acidul ascorbic, nu trebuie sa te ingrijorezi. Produsul este bun, intrucat acidul ascorbic este doar o alta denumire pentru vitamina C.

            La ce mese il introduci?

            Marul, ca orice alt tip de fruct, ar trebui introdus la masa sau gustarea din prima parte a zilei - ora 10:00. Este important sa fie oferit copilului inaintea laptelui sau la o oarecare distanta de timp de acesta, pentru a se evita problemele digestive, in special indigestia.

            Cum il pregatesti si servesti?

            Marul poate fi pregatit si servit bebelusului intr-o multime de variante gustoase si sanatoase. Important este sa retii ca, pana la varsta de un an, bebelusul nu va consuma coaja de la mar, intrucat este considerata un factor de risc pentru sufocare sau asfixiere. Pana pe la varsta de 8 luni, merele trebuie servite gatite (fierte, coapte sau la aburi) sub forma de piureuri fine.

            Sucul de mere poate fi introdus in meniul copilului incepand cu luna a 6-a si este esential pentru combaterea constipatiei si a problemelor digestive cauzate de aceasta. Ca orice parinte, urmaresti ca bebelusul sa beneficieze de toate substantele nutritive din mar.

            Chiar daca starea naturala, proaspata, este cea care asigura calitatile nutritive intacte, specialistii sustin ca si coacerea la cuptor sau gatirea la aburi (in coaja) ajuta la pastrarea acestor nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea micutului.

            Bucatile de mar crude se introduc in alimentatia copilului abia dupa varsta de 1 an si jumatate, din cauza riscului de inec. Copilul trebuie monitorizat atent in timpul consumului lor, pentru a se evita accidentele neplacute.  

            Cu ce alte alimente il poti asocia?

            Marul este un fruct versatil, care poate fi asociat cu mai multe tipuri de alimente. De la fructe, lactate si pana la cereale, merele pot fi combinate cu o multime de ingrediente si produse in preparatele pe care le servesti bebelusului. Printre fructele cu care marul poate fi combinat in piureuri, se numara:

            banana;
            • mango;
            • para.

              Laptele si merele nu sunt o combinatie reusita in meniul celui mic, insa merele cu iaurt sau branza de vaci sunt considerate un amestec excelent pentru cel mic. De asemenea, marul se combina de minune si cu cereale - orez, biscuiti integrali etc. Aceste combinatii sunt insa contestate de unii nutritionisti, care le considera indigeste. Cu toate acestea, unii copii reactioneaza bine la ele, de aceea, nu trebuie excluse din alegerile tale.

              Important este sa urmaresti modul in care reactioneaza organismul bebelusului la scurt timp dupa administrarea preparatelor. In cazul in care face diaree si are crampe abdominale severe, este indicat sa eviti aceste combinatii si sa-i oferi marul separat sau in combinatie cu alte fructe, la distanta de cel putin 2 ore de la o masa cu lapte sau cereale ori cu 30 de minute inainte de aceasta.

              Retete cu mar pentru bebelusi

              6-7 luni
              Mar si caisa
              Branzica de vaci cu mar copt
              Branzica de vaci cu portocala si mar
              Mar si piersica la cuptor
              Branzica de vaci cu mar si morcov
              Branzica cu nectarina, para si mar
              Piure din cartofi si mar
              Mar copt cu branzica
              Biscuiti cu mar, mango si avocado

              7-8 luni
              Mar cu dovleac de placinta si biscuite
              Piure de mere coapte cu ficatei

              8-9 luni
              Pui cu mar copt
              Gris cu mar, para si dovlecel de placinta
              Piure de mere cu carne de pui
              Mere cu carne de pui

              9-10 luni
              Orez brun cu branzica si mar copt
              Piure de mar, morcov si pui
              Mar cu struguri

              10-12 luni
              Gris cu mar, para si dovlecel de placinta

              Dupa 1 an
              Mar copt umplut cu nuci si miere
              Crema de branza cu mar si dovleac
              Budinca de mar cu gris
              Placinta cu mere

              Tu de la ce varsta ai introdus marul in alimentatia bebelusului tau? Ce combinatii si retete spectaculoase ai preparat din el pentru cel mic? Impartaseste-ne secretele si retetele tale, dar si trucurile pentru alegerea merelor si modul lor de pregatire, in sectiunea de comentarii de mai jos!

              Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

              Taguri Diversificare alimentatie Mese bebelusi

              Articole recomandate

              Citeste si despre