Cand introducem kiwi in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem kiwi in alimentatia copilului

Kiwi este un fruct care contine mai multa vitamina C decat portocalele si mai mult potasiu decat bananele, fiind extrem de valoros pentru crestera si sanatatea copilului. Intrucat are o aciditate crescuta, kiwi se introduce in alimentatia diversificata a bebelusului abia pe la varsta de 8-10 luni, cand sistemul digestiv al copilului este mai bine dezvoltat si obisnuit cu mai multe texturi ale alimentelor.

Introducerea prematura a acestui aliment solid in meniu poate cauza probleme digestive sau eruptii cutanate (eritem fesier, iritatii la gurita, eczeme etc.).  

Ce vitamine si minerale contine kiwi?

Kiwi este un aliment-minune pentru sanatate, considerat de nutritionisti un izvor de substante nutritive cu efecte benefice in cresterea si dezvoltarea bebelusului:

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina C;
Vitaminele B1, B2 si B6.

    Minerale:

    Potasiu;
    Calciu;
    Magneziu;
    Fier;
    Cupru;
    Zinc.

      Cum alegi fructele de kiwi?

      Fructele de kiwi nu au criterii speciale de selectie. Important este sa fie mari, "grase" si sa fie usor moi la atingere. Daca sunt prea tari, inseamna ca nu sunt suficient de coapte, iar gustul lor este foarte acru.

      La ce mese ale copilului se introduce kiwi?

      Kiwi, la fel ca si citricele sau alte fructe, se introduce la mesele de dimineata ale copilului. Acestea sunt considerate mese de fructe pana la varsta de 1 an. Asigura-te ca fructele sunt servite cu 30 de minute inainte de mesele de lapte sau la 2 ore distanta de acestea, pentru a evita efectele indigeste.  

      Cum pregatesti si servesti kiwi?

      Multi medici nutritionisti recomanda consumul cojii de kiwi, intrucat contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat pulpa si o multime de vitamine esentiale pentru sanatate. Insa suprafata poroasa a acesteia este inecacioasa, de aceea, nu este indicat sa fie servita copilului, la varste mici.

      Kiwi nu se serveste gatit, ci in stare proaspata, pasat in piureuri sau adaugat in sucurile de fructe pe care le servesti ocazional bebelusului. Dupa varsta de 1 an, kiwi poate fi servit si sub forma de bucatele, ca gustari intre mese, insa copilul trebuie supravegheat cu atentie, pentru a preveni inecarea cu alimente, un risc constant pana la varsta de 4-5 ani.

      Pe masura ce copilul creste, iar meniul lui se diversifica, poti adauga kiwi in prajituri si deserturi - cheesecake, inghetata etc.  

      Cu ce alte alimente poti asocia kiwi?

      Kiwi se asociaza cel mai bine cu alte fructe in preparatele pentru copilul sub 1 an: afine, capsuni, banane, avocado, piersici, mango etc. Desi multi parinti il adauga in preparatele cu lapte sau cereale, nutritionistii sustin ca aceasta combinatie este problematica si ca provoaca reactii digestive neplacute (balonare, crampe abdominale, diaree, reflux gastroesofagian etc.)  

      Tu cand i-ai dat copilului sa manance prima oara kiwi si cum l-ai preparat pentru el? Ce retete delicioase obisnuiesti sa prepari cu el? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Diversificare alimentatie

      Articole recomandate

      Citeste si despre