Cand este copilul pregatit pentru diversificare

/ / Modificat: 2014-02-26
Cand este copilul pregatit pentru diversificare

Varsta la care se incepe diversificarea difera de la un bebelus la altul, in functie de greutate, crestere, nevoi nutritionale, dar si de gradul de dezvoltare. Desi cei mai multi medici recomanda introducerea alimentelor solide in meniul copilului intre 4 si 6 luni, exista situatii in care diversificarea poate incepe mai devreme sau mai tarziu.

Varsta pentru inceperea diversificarii alimentatiei, de ce trebuie sa tii cont?

Nu exista o varsta exacta pentru a incepe introducerea alimentelor solide, intrucat niciun bebelus nu seamana cu altul. Potrivit lui Jay. L Hoecker, pediatru american la Clinica Mayo, majoritatea bebelusilor este pregatita sa consume alimente solide intre 4 si 6 luni. In aceasta perioada, cei mici incep sa-si dezvolte abilitatea de a-si folosi limba pentru a inghiti sau scuipa alimentele atunci cand se satura.

Diferenta dintre inceperea diversificarii la 4 sau la 6 luni o face, cel mai adesea, modul de hranire a bebelusului. Asociatia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii care sunt alaptati exclusiv sa inceapa diversificarea la varsta de 6 luni, iar cei hraniti cu formule de lapte sau mixt mai devreme, la 4 luni.

Chiar si dupa inceperea diversificarii, pediatrii americani recomanda continuarea alaptarii, in paralel cu alimentele solide, cel putin pana la varsta de 1 an, daca bebelusul da semne ca este dornic sa se mai hraneasca cu lapte matern si nu refuza sanul.

Potrivit celui mai recent studiu facut de medicii de la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor, din cadrul Academiei Americane de Pediatrie, cei mai multi parinti incep diversificarea sub varsta de 6 luni, chiar daca, de multe ori, aceasta actiune nu este justificata.

Inceperea prematura a diversificarii predispune bebelusul la numeroase afectiuni ulterioare: diabet, obezitate sau boala celiaca, sustin cercetatorii americani. Cei mai multi medici considera varsta de 6 luni ca fiind cea mai potrivita pentru introducerea alimentelor solide in meniul bebelusului. Sub aceasta varsta, tractul gastrointestinal al copilului nu este suficient de matur pentru a digera alimentele solide.

Ce se intampla cand incepi diversificarea prea devreme sau prea tarziu?

Pediatrul Jay L. Hoecker subliniaza efectele negative pe care inceperea prematura sau tarzie a diversificarii le are asupra sanatatii bebelusului. Riscurile la care este expus bebelusul atunci cand diversificarea incepe inainte de varsta de 4 luni sunt:

  • aspirarea alimentelor solide pe caile respiratorii si riscul de inecare;
  • depasirea aportului caloric recomandat pentru varsta lui, ceea ce conduce la obezitate;
  • perturbarea somnului.

Nici amanarea inceperii diversificarii nu este lipsita de probleme, pediatrul american subliniind principalele riscuri la care este expus copilul:

  • incetinirea cresterii;
  • deficienta de fier;
  • intarzierea dezvoltarii achizitiilor motorii orale;
  • dezvoltarea unor aversiuni fata de alimentele solide.

Singurele alimente care sunt introduse mai tarziu in alimentatia copilului sunt cele cu grad alergenic crescut. Cu toate acestea, medicul afirma ca nu exista dovezi clare care sa intareasca ideea ca amanarea introducerii lor ar preveni astmul sau alergiile. Acestea trebuie introduse la varsta la care sistemul digestiv este apt sa proceseze ingredientele din ele, dar cu o monitorizare atenta a reactiilor bebelusului. Doar in cazul in care manifesta reactii alergice imediat dupa consumul lor, trebuie scoase din meniu, dar nu definitiv.

Momentul inceperii diversificarii nu depinde doar de varsta. Semne ca este pregatit

Varsta este un criteriu important si orientativ, dar nu singurul pe baza caruia decizi sa incepi sau nu introducerea alimentelor siolide in meniul bebelusului. Academia Americana de Pediatrie a oferit parintilor, in cartea "Nutrition: What Every Parents Needs to Know", cateva indrumari si sfaturi pe baza carora sa se bazeze in decizia de a alege varsta potrivita pentru inceperea diversificarii alimentatiei copilului. Acestea sunt legate in special de gradul de dezvoltare a bebelusului si de abilitatile de care trebuie sa dea dovada la momentul introducerii alimentelor solide:

  • are control asupra capului si reuseste sa si-l tina singur, fara suport;
  • este apt sa stea in fundulet, rezemat de spatarul unui scaun;
  • manifesta interes pentru alimentele solide; atunci cand te vede ca mananci, incearca sa-ti ia mancarea din mana si chiar te imita, ducand-o la gura;
  • are o greutate de 6 kilograme sau mai mult - potrivit medicilor, cei mai multi bebelusi sunt pregatiti sa manance alimente solide atunci cand isi dubleaza greutatea avuta la nastere;
  • isi foloseste limba pentru a impinge mancarea si a o inghiti mai usor; daca atunci cand ii dai o lingurita de cereale cu lapte, o impinge afara din gura, inseamna ca are abilitatea si de a o inghiti.

Inceperea diversificarii: Care sunt primele alimente si de ce trebuie sa tii cont?

Imediat ce ai descoperit care este varsta potrivita pentru ca micutul tau sa inceapa diversificarea si ai primit si avizul pediatrului in acest sens, este timpul sa-i faci cunostinta cu primele alimente solide - cele cu textura usoara si continut nutritiv usor de digerat de stomacul imatur: mere, banane, morcovi, avocado, cereale etc.

Incepe cu 1 lingurita mica de mancare sau chiar mai putin si vorbeste in acelasi timp cu bebelusul. Spune-i cat este de bun, incurajeaza-l sa deschida gura si sa mestece alimentele. La inceput, va fi confuz si nu te va intelege, ba chiar va incerca sa scuipe mancarea. Nu te descuraja! Este un proces care necesita rabdare si care se realizeaza treptat, prin incurajari constante.

Nu uita ca, pana la aceasta varsta, cel mic nu a cunoscut decat un singur aliment: laptele, indiferent ca a fost matern sau praf. Este normal sa faca mofturi, ba chiar sa refuze alimentele.

Creste portiile de mancare treptat, cu doar cate 1 sau 2 lingurite in plus, pentru a obisnui sistemul digestiv al copilului cu noile texturi alimentare.

Care este varsta la care ai inceput diversificarea alimentatiei bebelusului tau? Cum ti-ai dat seama ca este "momentul"? Dupa ce criterii te-ai orientat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare bebelusi Alimente solide bebelusi Alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre