Autodiversificarea la bebelusi

/ / Modificat: 2017-06-19
Autodiversificarea la bebelusi

Autodiversificarea se refera la introducerea alimentelor solide la bebelusul sugar. Alaptarea reprezinta baza necesara autodiversificarii alimentatiei: inca din timpul acesteia, ei sunt pregatiti pentru alte gusturi decat cel al laptelui matern, pentru ca acesta din urma are tendinta sa isi schimbe aroma in functie de ceea ce mananca mama.

Care este diferenta dintre diversificare si autodiversificare?

Unii specialisti considera ca sugarii sunt suficient de capabili sa se autodiversifice cand vine vorba de alimentatie. Adica sa asimileze, cu sprijinul parintilor, alimente solide in ritm propriu.

Medicii sustin ca gustarea alimentelor solide provine mai degraba la bebelusi din pura curiozitatea si nu din senzatia de foame. Ei recomanda parintilor sa ii ajute pe bebelusi sa faca tranzitia de la alaptat la alimentatia solida in stil propriu, firesc, punand accentul pe explorare si joaca in alimentare, mai degraba decat pe actul de hranire propriu-zis. Adica trebuie sa li se dea alimente solide (recomandate varstei) cat mai variate, sa ii lase sa le deguste, sa le scuipe, sa le inghita si sa le savureze in felul lor, dar si sa se opreasca de asemenea cand doresc ei.

Autodiversificarea, sau Baby Led Weaning, presupune o incredere si o oarecare libertate acordata sugarului ca stie ce, cat si cum sa manance. Parintii nu mai controleaza procesul hranirii copilului in totalitate, ci doar tipurile de alimente care i se dau. In rest, micutul este cel care le alege, le mesteca, le scuipa, le exploreaza si decide cat trebuie sa manance.

Semnalele sugarului care indica ca este pregatit pentru autodiversificare

In primele 6 luni, copiii care sunt alaptati nu au nevoie nici de apa, nici de alimente solide. Dupa aceasta varsta micutii transmit anumite semnale parintilor, prin care arata ca sunt pregatiti sa guste si altceva in afara de lapticul mamei. Ei intind manutele, se holbeaza la tine cand mananci, vor sa iti ia mancarea din gura etc. Nu ezita sa ii pui si lui pe limbuta sau sa ii dai sa molfaie. Dar asigura-te ca la varsta lui are voie acel aliment.

In plus, bebelusul trebuie sa fie apt sa stea in fundulet, chiar daca are nevoie de suport. El trebuie sa asemenea sa fie capabil sa duca manuta la gurita si chiar si diverse obiecte.

Acest lucru inseamna sa respecti ritmul propriu de dezvoltare al copilului si sa ii oferi sansa si increderea ca poate consuma ceea ce are nevoie, dar ii face si placere.

Exista riscul inecului cu alimente?

Parintii se ingrijoreaza foarte tare din cauza riscului de inec cu alimente solide ce apare odata cu diversificarea. Daca autodiversificarea presupune introducerea alimentelor solide si in alte texturi decat cele sub forma de piure, nu exista un risc si mai mare de inec?

Medicii sustin ca atunci cand micutii au control deplin asupra unui aliment introdus in gura, riscul de inec este mult mai mic decat atunci cand le sunt bagate alimente in gurita de catre parinti. In plus, bebelusii se ineaca de obicei cu alimente micute, iar capacitatea motorie a acestora de a ridica si a duce la gurita astfel de alimente se dezvolta destul de tarziu, moment in care va fi perfect capabil sa mestece si sa inghita, fara a mai exista un risc atat de mare de a se ineca.

Totusi, trebuie respectate masurile de siguranta in timpul mesei. Copilul trebuie sa stea in fundulet, niciodata culcat si trebuie supravegheat indeaproape atunci cand experimenteaza noi tipuri de alimente.

Reguli alimentare pentru autodiversificare

Regulile nutritive si alegerea alimentelor pentru autodiversificare urmeaaza aceleasi reguli si principii, precum si masuri de siguranta ca cele pentru diversificarea clasica a alimentatiei sugarului.

Inceperea diversificarii alimentatiei presupune si ea cateva reguli esentiale:

  • se aleg alimente cu un grad alergenic scazut (poti incerca regula de 4 sau 7 zile pentru depistarea alimentelor alergenice);
  • se aleg gusturi asemanatoare cu ale laptelui (adica usor dulcegi) si texturi moi (mixuri de cereale, piure);

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autodiversificare Diversificare alimentatie sugari Diversificare Alimente solide alaptat Alimentatie bebelusi Alimentatie solida bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre