Introducerea timpurie a alimentelor solide. Influenta asupra cresterii copilului

/ / Modificat: 2012-11-05
Introducerea timpurie a alimentelor solide. Influenta asupra cresterii copilului

Introducerea timpurie a alimentelor solide la bebelusi a fost asociata cu mai multe riscuri asupra cresterii si dezvoltarii in copilarie, cel mai important fiind obezitateaDiversificarea alimentatieitrebuie sa inceapa, conform recomandarilor specialistilor, cam pe la 6 luni daca bebe este alaptat, si nu mai devreme de 4 luni, daca este hranit cu lapte praf. Nu te grabi sa introduci alimentele solide in meniul bebelusului!

Risc de obezitate in copilarie

Se pare ca introducerea alimentelor solide mai devreme de 4 luni la bebelusii hraniti cu biberonul a fost asociata cu un risc de 6 ori mai mare de obezitate pana la varsta de 3 ani, decat la cei care au inceput diversificarea mai tarziu. Acest risc nu a fost constatat si in cazul bebelusilor alaptati exclusiv la san.

O posibila explicatie a asocierii intre hranirea cu biberonul si riscul de obezitate consta in cresterea aportului de energie in organism, prin introducerea alimentelor solide, si incapacitatea micutului de a consuma adecvat. Din aceasta cauza, procentul de grasime din corp si greutatea cresc mai mult in copilarie si favorizeaza aparitia obezitatii.

introducerea_alimentelor_solide_riscuri_bebelusi

Influenta asupra cresterii copilului

Cercetatorii au facut mai multe studii referitoare la modul in care introducerea timpurie a alimentelor solide influenteaza cresterea copiilor. Experimentele au avut loc pe 700 de bebelusi sanatosi, hraniti cu lapte praf si impartiti in 4 grupe, in functie de perioada in care au inceput sa consume alimente solide:

  • intre 3 si 4 luni;
  • intre 4 si 5 luni;
  • intre 5 si 6 luni;
  • peste 6 luni.

Masuratorile corporale ale copiilor au fost facute la inceputul studiului si apoi dupa 3, 6, 12 si 24 de luni. Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca aportul de calorii a fost mai mare in primele 8 luni de viata la bebelusii care au inceput diversificarea alimentatiei foarte devreme, pe la 3 luni. Acestia cantareau mai putin decat ceilalti, dar cresterea lor stagnase in 6 luni, in comparatie cu bebelusii care au inceput sa consume solide pe la 6 luni si au avut o crestere lenta, dar progresiva.

Cei care au inceput diversificarea inainte de varsta de 4 luni au castigat mai mult in greutate in primul an de viata decat cei care au inceput mai tarziu, dar acest lucru nu a influentat cresterea lor pe termen lung.

De altfel, concluziile cercetatorilor au fost ca introducerea timpurie a alimentelor solide nu a influentat masuratorile corporale in ceea ce priveste inaltimea, pana la varsta de 2 ani. Nu acelasi lucru se poate spune de greutate, subiect asupra caruia cercetatorii au avut de facut mai multe precizatii si au constatat o influenta nefasta a introducerii alimentelor solide mai devreme de 4 luni.

alimente_solide_bebelusi

Cand este pregatit pentru alimente solide?

Nu exista o varsta ideala la care sa se inceapa diversificarea alimentatiei, dar specialistii ofera cateva recomandari care sa te ajute sa iti dai seama de momentul potrivit pentru inceperea diversificarii alimentatiei.

Daca alaptezi exclusiv bebelusul, asteapta pana la 6 luni pana sa incepi diversificarea, iar daca il hranesti cu lapte praf, poti incepe introducerea acestor alimente de la 4 luni.

Exista si cateva semne care te ajuta sa iti dai seama ca micutul este pregatit pentru acest pas. El trebuie sa fie capabil sa stea in fundulet, sa arate interes pentru ce mananci si sa faca miscari de mestecare, chiar daca nu are dezvoltata complat abilitatea de a mesteca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie bebelusi Alimente solide bebelusi Crestere bebelusi Greutate bebelusi Obezitate bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre