Diversificarea mancarurilor solide

/ / Modificat: 2007-10-04
Diversificarea mancarurilor solide





 

Medicii recomanda sa il hranesti pe copilul tau numai cu lapte de san pana la 6 luni. Dupa 6 luni, laptele tau nu mai este suficient deoarece nu ii mai ofera copilului tau toti nutrientii (in special fier) de care are nevoie.



Daca astepti 6 luni ca sa introduci mancare solida in alimentatia copilului tau, o sa minimizezi riscul reactiilor adverse la mancaruri si alergii.

Acest lucru este important in special daca in familie ai un istoric de alergii deoarece daca amani intarcatul, il expui pe copilul tau la un risc mai mare de alergii la mancare si la boala celiaca.

Daca te hotarasti sa introduci mancarea solida inainte de 6 luni, exista o serie de mancaruri pe care trebuie sa le eviti, cum ar fi cele care contin gluten, oua, branza, peste.

Cel mai bine este sa consulti medicul inainte de a schimba ceva in alimentatia copilului.

Este copilul meu pregatit pentru mancarea solida?

Copil tau este probabil pregatit pentru aceasta schimbare daca:

  • poate sa isi ridice capul: Este important sa poata sa mentina o pozitie dreapta ca sa manance cu lingura;

  • sta bine cand este tinuta: S-ar putea sa fie nevoie sa il sustii la inceput – si mai tarziu, cand se poate sustine singura cat de cat, poti folosi un scaun inalt;

  • face miscari de mestecare: Acum ar trebui sa poata misca mancarea spre spatele cavitatii bucale pentru a inghiti.


  • Pe masura ce invata sa inghita mai bine, vei observa ca ii curge din ce in ce mai putina saliva din gura. La 6 luni este posibil sa aiba si un dinte sau doi;

  • are o greutate sanatoasa: Majoritatea copiilor sunt pregatiti sa manance mancare semi-solida cand isi dubleaza greutatea de la nastere, lucru care se intampla in jur de luna a 6-a;

  • dezvolta o curiozitate pentru ce mananci tu: Copilul tau incepe sa se uite la mancarea ta si incearca sa o duca la gura;


  • Cum ar trebui sa incep sa introduc o alimentatie amestecata?

    Da-i copilul tau portia zilnica de lapte de san sau praf. Cand mananca aproape cat ii trebuie, da-i doua lingurite de cereale amestecate cu lapte de san sau praf.

    Medicii recomanda de obicei cereale pe baza de orez imbogatite cu fier pentru inceput. Procedeaza asa o data pe zi si apoi continua sa il hranesti cu lapte.

    Astfel, cand nu e nici prea infometat si nici prea satul, iti vei da seama daca tolereaza mancarea solida bine.

    La inceput va manca destul de putin, dar trebuie sa ai rabdare pentru ca este ceva nou pentru el. In momentul in care copilul incepe sa manance doua sau trei linguri de cereale pe zi, incearca sa adaugi si alta mancare.

    Cand incepe sa mesteca mai bine, adauga mai putin lichid astfel incat solutia sa devina mai groasa. In acest fel, isi va exersa abilitatile de mestecare si inghitire.

    Apetitul copilului tau va varia de la o masa la alta asa ca fii foarte atenta cand a mancat suficient. Cand refuza sa deschida gura si nu mai este atenta la mancare este clar ca nu mai vrea sa manance.

    Mancarurile solide si sugarii



     



    Mai trebuie sa alaptez?

    Da. Laptele de san este mancarea perfecta pentru copilul tau in primele 6 luni. Atat laptele de san cat si laptele praf aduc un aport important de vitamine, fier si proteine intr-o forma usor digerabila.

    Desi mancarea solida va inlocui progresiv o parte din cantitatea de lapte, laptele de san si laptele praf vor ramane cea mai importanta sursa de nutritie pana la un an.

    Cum pot sa il ajut pe copilul meu sa aiba o alimentatie sanatoasa?

    Poti sa il inveti sa manance sanatos urmand cateva reguli simple:

  • ofera-i o gama variata de mancaruri;

  • nu incerca sa ii dai sa mance prea mult – s-ar putea sa dezvolte o aversiune fata de anumite mancaruri;

  • ofera-i o gama variata de mancaruri care contin proteine si carbohidrati, fructe si legume;

  • nu folosi mancarea drept mita sau recompensa. Ofera-i in schimb, multe imbratisari, pupici si mici atentii.


  • Cum sa introduc si alte mancaruri solide?

    Mancarurile noi trebuie sa fie introduse incet, una cate una. Copilul tau are nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu noile texturi si gusturi.

    Trebuie sa fii de asemenea foarte atenta pentru pe masura ce introduci mancaruri noi ar putea sa apara semne de reactii alergice, cum ar fi diareea, dureri de burta si irticarii.

    Incearca sa introduci o mancare noua o data la cateva zile, incepand cu fructe si legume, care sunt mai usor de digerat.

    Incepe prin a-i oferi copilului tau cateva lingurite de fructe sau legume impreuna cu cerealele. Cateva mancaruri bune cu care poti sa incepi sunt: merele coapte facute piure, banane, morcovi, piersici, pere, cartofi dulci, pastarnac si conopida.

    Incearca sa obtii o consistenta apoasa adaugand apa sau fiarta si racita sau lapte de san sau praf.

    In cazul in care copilul tau are o reactie negativa la un anumit tip de mancare ofera-i-l din nou cateva zile mai tarziu.

    La inceput o sa strambe din nas la multe mancaruri, dar continua sa i le oferi in speranta ca i se vor parea mai atractive pe parcurs.

    Imbinarea mancarurilor solide cu laptele de san



     



    De cate ori pe zi poate sa manance mancaruri solide?

    In jur de 7 luni, va consuma mancaruri semi-solide de 3 ori pe zi. Pe zi, va manca aproximativ:

  • lapte de san si lapte praf pe baza de fier. Ii mai poti da si cantitati mic (o ceasca) de suc neindulcit diluat bine cu apa fiarta si racita (o zecime suc, 9 zecimi apa);

  • cereale pe baza de fier;

  • foarte multe legume;

  • cantitati mici de carne (de pui, peste), iaurt, oua fierte tare, ou ochi bine prajit;

  • fructe;


  • Recomandari speciale:

  • nu ii da copilului tau miere pana la varsta de un an pentru ca mareste riscul de botulism;

  • in functie de alimentatia sa, copilul tau s-ar putea sa aiba nevoie de vitamine. Pentru o doza corecta contacteaza medicul.


  • Intre 7 si 9 luni poti sa maresti grosimea mancarurilor si sa ii oferi mancaruri pisate. In aceasta perioada copilul tau este pregatit pentru primele sale bucatele.

    Cateva mancaruri pe care i le poti da bucatele sunt: painea, banane coapte, pepene galben, morcovi foarte moi, cartofi dulci, cereale la micul dejun (evita-le pe cele care contin alune daca exista alergii in familie) si paste in diverse forme. Nu il lasa niciodata singur cand mananca pentru ca se poate ineca.

    Unde trebuie sa il hranesc pe copilul meu?

    De indata ce poate sa stea singur in picioare, poti sa il asezi intr-un scaun inalt. Daca sta intr-o pozitie incomoda cand mesteca exista riscul sa se inece. In plus, daca asociaza mancatul cu statul la masa isi formeaza un obicei bun.

    Nota: Cand vei introduce mancarea solida in alimentatia copilului vei observa ca scaunele lui isi schimba culoarea si mirosul. Acest lucru este normal, dar daca observi ca are dureri sau ca scaunele sunt prea tari contacteaza medicul.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre