Cand sunt bebelusii gata pentru diversificare?

/ / Modificat: 2017-06-09
Cand sunt bebelusii gata pentru diversificare?

Diversificarea alimentatiei reprezinta un pas important in viata bebelusului. Specialistii in pediatrie recomanda ca primele alimente solide sa fie introduse abia in jurul varstei de 6 luni, indiferent daca bebelusii sunt hraniti cu lapte matern sau cu lapte formula.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF sunt doar doua dintre forumurile internationale care recomanda alaptarea exclusiv la san a copilului pana la 6 luni. Expertii sustin ca abia dupa aceasta varsta pot fi introduse treptat alimente solide.

Diversificarea alimentatiei: de ce trebuie sa astepti pana la 6 luni?

In primele luni de viata, copilul are imunitatea "mostenita" de la mama. Dupa 6 luni, fierul acumulat in organism inca din mediul intrauterin incepe sa se diminueze. Acesta este principalul motiv pentru care e necesara introducerea dupa aceasta varsta a alimentelor care sa ii asigure o serie de nutrienti importanti. In plus, daca este grabita introducerea alimentelor solide, sistemul digestiv al copilului este imatur si va avea de suferit. Acesta nu este inca gata pentru a digera altceva in afara de lapte. Mai mult decat atat, este posibil sa apara reactii alergice, infectii bacteriene, diaree.

Pentru unele mame, in schimb, alaptatul este foarte confortabil, motiv pentru care tind sa intarzie diversificarea. Abordarea aceasta nu este insa potrivita, intrucat introducerea alimentelor solide prea tarziu ar putea compromite echilibrul nutritional al organismului. Fierul si zincul, spre exemplu, incep sa se gaseasca in cantitati tot mai mici in laptele matern, la sase luni de la nastere. Pentru ca nu toti copiii sunt la fel, este posibil ca nu toti sa fie gata pentru introducerea alimentelor solide in jurul varstei de 6 luni.

Un copil este gata pentru diversificare atunci cand:

  • isi tine singur capul;
  • isi pierde reflexul de a impinge alimentele cu limba afara din gura;
  • poate sta in sezut;
  • si-a dublat greutatea de la nastere;
  • pare sa nu se sature doar cu lapte;
  • devine curios cand te vede ca mananci.

Cu ce si cum incepi diversificarea alimentatiei?

Poti incepe diversificarea cu legume preparate termic. Din acestea se prepara un piure cu apa sau lapte. Amestecul trebuie sa fie omogen, fin si destul de fluid. Nu-i da piureul cand ii este foame sau cand deja s-a saturat cu lapte. Cel mai probabil, il va refuza in acel moment. Abia dupa ce a mancat jumatate din cantitatea de lapte normala la o masa ar trebui sa il opresti si sa ii dai o lingurita cu piure.

Daca nu pare interesat sa guste, lasa-l sa il miroasa, sa puna mana pe el. 

Incepe cu o "masa" solida pe zi (de fapt, o lingurita de mancare) pe care i-o dai cand doresti, insa asigura-te ca in acel moment copilul este linistit, nu este obosit, somnoros. Dupa o saptamana, poti incepe sa cresti portia, astfel incat sa ajungi la 1-2 linguri de mancare solida pe zi. Pe masura ce mananca mai mult, pregateste un piure mai consistent.

Introducerea hranei solide in alimentatia bebelusului

Cateva sfaturi utile pentru introducerea hranei solide in alimentatia bebelusului:

– Incepe cu alimente cat mai naturale, fara zahar sau adaos de sare; Recomandarea se pastreaza cel putin pana la varsta de 1 an;

- Orice aliment pe care i-l dai trebuie sa aiba consistenta unui piure fin, mai degraba fluid;

- Alimentele sunt introduse unul cate unul. La 3-4 zile dupa introducerea unui aliment poti introduce un altul. In felul acesta iti poti da seama daca copilul are o alergie la alimente si care este produsul care o declanseaza. Cele mai alergenice alimente sunt nucile, alunele, soia si ouale;

- Daca refuza un aliment, nu renunta. Ar putea avea nevoie chiar si de 10 incercari pentru a accepta un nou aliment;

- Chiar daca diversificarea este acceptata cu bucurie, copilul trebuie sa primeasca laptele matern sau laptele formula pana la cel putin un an. Ambele tipuri de lapte ii livreaza cantitatea necesara de fier, vitamine si proteine intr-o forma usor de digerat. In primul an de viata, alimentele solide nu pot inlocui cu succes substantele nutritive din lapte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incepere diversificare bebelusi Diversificarea alimentatiei sugari Diversificare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre