Cand se introduc ouale in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2018-11-27
Cand se introduc ouale in alimentatia copilului

Ouale pot reprezenta un aport excelent de proteine in alimentatia copiilor. Totusi, pentru a fi asimilat corect, e important sa stii varsta la care e cel mai bine sa incepi sa ii dai copilului ou, dar si cantitatile zilnice recomandate.

Oul este bogat in nutrienti si este o importanta sursa de proteine in primii ani de viata. Si pentru ca nu poate fi introdus oricum in alimentatie, vom detalia in continuare cand si mai ales cum trebuie sa ii dai copilului oua.

Caracteristicile oualor

Ouale sunt alcatuite din trei parti: coaja, galbenus si albus. Impreuna, galbenusul si albusul au un indice ridicat de aminoacizi esentiali, acizi grasi si alti nutrienti fundamentali, cum ar fi mineralele si vitaminele. Cu alte cuvinte, substantele nutritive sunt bine distribuite intre galbenus si albus.

Albusul de ou este format din 88% apa si proteine, printre care se distinge ovalbumina. Prin urmare, acesta este motivul pentru care, in anumite tipuri de diete, este recomandat sa consumi doar albus. Pe de alta parte, galbenusul este bogat in grasimi, saruri minerale si proteine bogate in fosfat.

Beneficiile introducerii oualor in dieta copiilor

  • Contin toate substantele nutritive necesare cresterii sanatoase a copiilor.
  • Ofera energie prin continutul ridicat de proteine.
  • Datorita consistentei lor moi, sunt usor de mestecat si de digerat.
  • Asigura un aport natural de vitamina D.
  • Galbenusul de ou contine acizi grasi mononesaturati, care nu dauneaza organismului.

Pentru aceste beneficii si pentru multe altele, ouale sunt foarte importante in alimentatia copiilor. Insa introducerea oualor in dieta copiilor trebuie sa aiba loc progresiv. Incepand cu varsta de 6 luni, i se poate da copilului galbenus de ou, fiert tare pentru a elimina riscul de contaminare cu Salmonella, si fara sa se adauge sare. Galbenusul se poate amesteca cu piureul de legume.

In ceea ce priveste cantitatea de ou consumata este recomandat sa nu se abuzeze. Ce inseamna asta? De la 6 la 10 luni e bine sa nu ii dai mai mult de jumatate de galbenus pe saptamana.

Cand ii introduci prima data oul in alimentatie incepi cu un sfert de galbenus, iar abia cand vezi ca il tolereaza bine cresti portia la jumatate de galbenus. Abia dupa varsta de 10 luni copilul poate manca fara probleme doua galbenusuri pe saptamana. Ba chiar poate fi introdus si un ou intreg, adica cu tot cu albus, preparat sub forma de omeleta sau fiert, fara a adauga niciun fel de condimente. Oul prajit trebuie evitat pana cand copilul are varsta de 2 ani.

Omleta colorata

omleta

Ingrediente

  • 2 oua
  • 1 bucata de morcov
  • 1 bucata de sfecla fiarta
  • 4 frunze de spanac
  • 1 lingura de ulei de masline extra virgin
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

- Bate ouale si adauga putina sare.

- Separa oul in trei recipiente mici. Intr-unul adauga morcovul fiert si pasat. In altul adauga frunzele fierte de spanac maruntite. Iar in altul adauga piure de sfecla fiarta.

- Pune o lingura de ulei de masline extra-virgin intr-o tigaie mica bine incinsa.

- Toarna fiecare amestec separat, formand astfel omlete colorate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oua Oua alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre