Cand introducem strugurii in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2023-09-30
Cand introducem strugurii in alimentatia copilului

Strugurii sunt unele dintre fructele cu cei mai multi nutrienti esentiali pentru sanatate, fiind recunoscuti pentru continutul crescut de resveratrol - un antioxidant care lupta impotriva cancerului, dar si de proteine si vitamina C, care intaresc rapid imunitatea si protejeaza organismul de infectii.

Oricat de mult si-ar dori pediatrii sa ii recomande in meniul diversificat al bebelusului printre primele alimente solide, acestia se introduc in meniu ceva mai tarziu, cand bebelusul invata deja sa mestece, pentru evitarea riscului de inec.

Cand se introduc in alimentatie?

Chiar daca sunt foarte sanatosi si nu prezinta risc de reactii alergice, strugurii cresc pericolul de inecare cu alimente, de aceea, cei mai multi pediatri ii recomanda in meniul copilului abia pe la varsta de 10-12 luni, cand poate sa mestece singur boabele.

Pentru ca organismul copilului sa beneficieze mai devreme de o parte valoroasa din nutrientii din aceste fructe, pediatrii sustin ca pot fi introdusi si de la 6 luni, insa doar decojiti, fara samburi si pasati ori sub forma de suc. Ca in cazul oricarui aliment, este important ca atunci cand ii oferi prima data struguri, sa urmaresti reactiile bebelusului, pentru a sesiza eventualele efecte alergogene, chiar daca sansele sunt foarte mici.  

Ce vitamine si minerale contin?

Strugurii abunda intr-unele dintre cele mai valoroase substante nutritive, care actioneaza atat profilacic, cat si terapeutic sau imunostimulator in organismul micutului. Printre vitaminele si mineralele care se gasesc in concentratii mari in aceste fructe, se numara:  

Vitamine:

  • Vitamina A;
  • Vitaminele B1, B2, B3 si B9;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K.

Minerale:

  • Potasiu;
  • Calciu;
  • Fosfor;
  • Fier;
  • Magneziu.

Printre principalele beneficii ale strugurilor asupra organismului, se numara:

  • imbunatatirea sistemului digestiv (combat constipatia, trateaza gastrita, previn balonarea, au efect detoxifiant etc.);
  • energizarea organismului si intarirea sistemului imunitar, pentru prevenirea infectiilor;
  • stimularea functiilor hepatice;
  • combaterea afectiunilor cardiovasculare, prin scaderea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale etc.;
  • imbunatatirea functiilor sistemului nervos central;
  • mentinerea sanatatii aparatului respirator, prin stimularea functiilor pulmonare;
  • prevenirea cancerului (datorita ingredientului-vedeta - resveratrol;
  • mentinerea sanatatii pielii;
  • combaterea stresului oxidativ.

Cum alegi strugurii buni?

La fel ca si merele sau perele, strugurii fac parte din categoria alimentelor contaminate cu pesticide. Chiar daca ii speli foarte bine, pesticidele patrund in pulpa fructului, din cauza cojii lor foarte subtiri, si pot afecta sanatatea bebelusului. Din acest motiv, medicii sfatuiesc parintii sa cumpere doar fructe bio sau organice, crescute ecologic, fara ingrasaminte sau alti aditivi care afecteaza cresterea si dezvoltarea celui mic.

Strugurii se gasesc pe piata sub tot soiul de forme si culori, insa acestea nu sunt importante in alegerea fructelor potrivite. Atunci cand mergi la cumparaturi, trebuie sa tii cont in special de urmatoarele aspecte:

  • alege struguri ai caror boabe au o culoare luminoasa, aprinsa si un aspect proaspat;
  • cumpara ciorchini de struguri care au coditele curate si usor umede, ceea ce indica faptul ca au fost culesi recent; daca acestea sunt uscate, inseamna ca nu sunt proaspeti; de asemenea, boabele ar trebui sa ramana atasate de chiorchine atunci cand il ridici si il scuturi usor;
  • alege struguri care au coaja boabelor curata, fara pete albe ori zgarieturi;
  • alege struguri cu boabe usor moi, zemoase - este important sa alegi fructele coapte, intrucat procesul de coacere nu continua dupa cules; asadar, daca sunt acri, nu te astepta sa se coaca in cateva zile, in frigider sau in camara, ca in cazul altor fructe;
  • cumpara soiuri de struguri fara samburi, pentru a evita riscul de inecare si a reduce efortul de a scoate manual samburii din boabe.

La ce mese ii introduci?

Struguri vor fi serviti copilului la mesele de fructe, de dimineata (ora 10:00), dar si la gustari, pe masura ce va creste si va invata sa ii mestece corect.  

Cum ii pregatesti si servesti?

In general, strugurii se servesc copilului in stare cruda, insa pot fi si procesati termic, atunci cand sunt introdusi in compoturi sau deserturi. Organismul copilului beneficiaza de toti nutrientii din ei doar atunci cand ii consuma in stare proaspata, ca gustari, suc sau piure.

Sub varsta de 10 luni, strugurii trebuie serviti fara coaja, samburi si pasati, pentru a se evita riscul inecarii si efectele indigeste. Dupa aceasta varsta, cand ii oferi pe post de finger foods (gustari) ii poti oferi copilului boabele intregi. Supravegheaza-l cu atentie atunci cand ii consuma, intrucat riscul asfixierii cu alimente persista pana pe la varsta de 4 ani.

Strugurii se pot prepara in mai multe moduri - pot fi transformati in sucuri, piureuri, dar pot deveni si ingrediente in cele mai delicioase preparate pentru micutul tau.  

Cu ce alte alimente ii poti asocia?

Strugurii se combina foarte bine cu alte tipuri de fructe, precum cele de padure, caise, piersici sau avocado. Ii poti asocia si cu alte tipuri de alimente - cereale, carne, legume sau lactate, cu toate ca unii medici considera ca astfel de asocieri cresc riscul de fermentatie in stomac si al disconfortului abdominal.

Chiar daca deserturile sunt primele care iti vin in minte atunci cand te gandesti la preparatele cu struguri, se pare ca aceste fructe se combina foarte bine si cu puiul sau curcanul, cartofii dulci, morcovii, dovlecelul si alte legume, in mancaruri de tipul tocanitelor sau piureurilor de legume. Mai pot fi serviti si cu iaurt sau diverse tipuri de branzeturi.

O alta metoda ingenioasa de a servi strugurii este sub forma de boabe inghetate, insa doar dupa varsta de 10-12 luni, pentru calmarea durerilor provocate de eruptia dintilor. In loc sa ingheti suc, iaurt fructat sau alte lichide, baga boabele la congelator, apoi serveste-le copilului pe post de "jucarie de dentitie".  

Tu la ce varsta i-ai dat copilului sa manance prima oara struguri? Cum ii prepari si in ce retete delicioase ii integrezi pentru bebelusul tau? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre