Cand introducem pepenele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-07-27
Cand introducem pepenele in alimentatia copilului

Pepenele rosu si cel galben se introduc in alimentatia diversificata a bebelusului pe la varsta de 8-10 luni, ceva mai tarziu decat alte fructe. Motivul nu este din cauza riscului de alergii, asa cum cred mult parinti, ci mai degraba a aciditatii fructelor, care poate determina aparitia eczemelor sau iritatiei la fundulet.

Ambele soiuri ale acestui fruct contribuie la hidratarea rapida a organismului, fiind unele dintre cele mai importante alimente pe care copilul trebuie sa le consume vara. Doar doua felii de pepene rosu asigura organismului intreaga doza zilnica necesara de vitamina A.

Ce vitamine si minerale contine pepenele?

Indiferent ca este rosu sau galben, pepenele nu este doar un fruct bogat in apa si atat. Contine numeroase vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care ajuta la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului:  

Vitamine:

  • Vitamina A;
  • Vitaminele B1, B2, B3 si B9;
  • Vitamina C.

    Minerale:

    • Calciu;
    • Potasiu;
    • Fosfor;
    • Magneziu;
    • Fier.

      Cum alegi pepenele la cumparaturi?

      Din fericire, pepenii nu sunt pe lista alimentelor puternic contaminate cu pesticide. Pot fi cumparati din orice magazin si pot fi serviti in siguranta bebelusilor. Atunci cand cumperi pepene galben, tine cont de urmatoarele aspecte:

      • sa aiba o culoare crem-galbuie;
      • sa miroasa, insa nu foarte puternic;
      • sa fie usor moale in capete;
      • sa nu aiba zgarieturi, pete sau lovituri.

      Iata la ce sa fii atenta pentru a selecta un pepene rosu copt:

      - sa nu fie foarte greu, situatie in care este crud sau necopt in interior - trebuie sa sune usor a gol atunci cand il lovesti cu degetul;

        - sa aiba o coaja cu o textura tare - apasa-l in diverse locuri si asigura-te ca nu are parti moi;

          - sa aiba o nuanta deschisa - cu cat verdele este mai deschis, cu atat este mai copt si mai dulce.

            La ce mese il introduci?

            Atat pepenele rosu, cat si cel galben se introduc in meniul diversificat al bebelusului la mesele de dimineata, considerate "de fructe". Acestea se servesc in jurul orelor 10:00-11:00. Fructele se servesc intotdeauna bebelusului cu 30 de minute inainte de mesele de lapte sau la 2 ore distanta de acestea, pentru evitarea efectelor indigeste.

            Pe masura ce copilul isi dezvolta abilitatea de a mesteca, pepenele va putea introdus si printre gustarile dintre mese.

            Cum pregatesti si servesti pepenele?

            Foarte putini parinti respecta regula spalarii pepenelui inainte de taierea sau curatarea acestuia, desi masura are o importanta deosebita in evitarea infectiilor si bolilor cauzate de bacterii. Coaja fructului este plina de microbi periculosi care se transfera prin intermediul cutitului in pulpa si afecteaza sanatatea bebelusului cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat.

            Pepenele se adauga in piureuri, smoothie-uri sau sucuri din fructe la inceputul diversificarii. Ulterior, pepenele galben va putea fi adaugat in inghetate, salate, prajituri, tarte sau cheesecake-uri. Prima oara cand ii dai copilului pepene rosu sau galben, serveste-l simplu, pentru a observa care sunt reactiile copilului dupa consumul lui.

            Aplica regula celor 4 zile pentru introducerea oricarui aliment solid nou in meniul diversificat al copilului.

            Cu ce alte alimente il poti asocia?

            Pepenele se poate combina cu orice alt tip de fruct, in functie de preferinte. Printre cele mai populare asocieri facute de parinti pentru in mancarurile pentru bebelusi se numara cele ale pepenelui cu mere, fructe de padure, kiwi, pere, banane sau piersici.

            Desi multi parinti tind sa-l combine si cu iaurturi si cereale, unii pediatrii nu recomanda aceste asocieri, din cauza riscului de fermentatie intestinala sau de efecte indigeste. De asemenea, unii nutritionisti recomanda parintilor sa serveasca bebelusului acest fruct simplu, fara sa il combine nici macar cu alte fructe, pentru a fi mai bine tolerat de sistemul digestiv sensibil al acestuia.  

            Tu cand ai introdus prima oara pepenele rosu sau galben in meniul diversificat al bebelusului? Ce moduri de preparare a acestuia preferi pentru bebelus si care sunt retetele delicioase cu pepene pe care le adora micutul tau? Spune-ne recomandarile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Taguri Diversificare alimentatie Fructe bebelusi

            Articole recomandate

            Citeste si despre