Cand introducem oul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem oul in alimentatia copilului

Oul asigura 40% din necesarul zilnic de proteine al bebelusului si 90% din doza zilnica recomandata din vitaminele B1 si B6, dar ramane o sursa pretioasa si de calciu, vitamine si minerale. Este un aliment solid care-si face loc mai tarziu in alimentatia diversificata a copilului, intrucat prezinta riscuri mai mari de alergii decat alte alimente. Galbenusul si albusul intra in meniul bebelusului la varste diferite.

Cand se introduce in alimentatie?

Galbenusul este primul care intra in meniul diversificat al bebelusului, inca de pe la 6-8 luni, dupa ce face deja cunostinta cu majoritatea fructelor si legumelor. Albusul se introduce mai tarziu in alimentatia acestuia, dupa varsta de 1 an, din cauza riscului mai crescut de alergii. Atat in cazul galbenusului, cat si al abusului, este indicat sa monitorizezi cu atentie modul in care organismul copilului reactioneaza la consumul acestora si sa urmaresti cu atentie posibilele reactii alergice.

Chiar daca micutul tau manifesta alergie la unul dintre componentele oului - in general, la albus - nu inseamna ca nu va mai putea manca niciodata acest aliment. Specialistii sustin ca alergia la ou dispare de la sine pana la implinirea varstei de 5 ani.  

Ce vitamine si minerale contine?

Oul este considerat unul dintre cele mai nutritive alimente. Dincolo de proteinele de cea mai buna calitate pentru care este recunoscut, oul este un aliment echilibrat din punct de vedere caloric si nutritiv, oferind organismului grasimi sanatoase, vitamine si minerale esentiale pentru crestere si dezvoltare:

Vitamine:

- Vitamina A;
- Vitamine B1, B2, B3, B6, B9 (acid folic) si B12;
- Vitamina D (oul este printre putinele alimente care contin acest nutrient);
- Vitamina E.

Minerale:

- Calciu;
- Fier;
- Zinc;
- Magneziu;
- Fosfor;
- Potasiu;
- Sodiu.

Printre principalele beneficii ale oului asupra sanatatii copilului, se numara:

- prevenirea bolilor de inima;
- intarirea sistemului osos;
- intarirea sistemului imunitar;
- energizarea organismului;
- prevenirea anemiei;
- combaterea depresiei;
- stimularea cresterii parului si a unghiilor;
- imbunatatirea functiilor sistemului nervos central - memoria, concentrarea, atentia;
- imbunatatirea vederii si prevenirea afectiunilor oculare.

Cum alegi ouale proaspete?

Specialistii recomanda parintilor sa aleaga oua ecologice pentru mesele bebelusilor, care provin de la gaini crescute in libertate si hranite natural. Acestea sunt mai sanatoase si previn efectele nocive asupra sanatatii pe care le au ouale provenite de la gaini stresate, crescute in medii necorespunzatoare si imbuibate cu hormoni de crestere.

Potrivit specialistilor, consumul de oua provenite de la gaini hranite artificial, in conditii neprielnice, provoaca dereglari hormonale severe, care pot duce la instalarea pubertatii precoce la copii. Culoarea cojii oului nu influenteaza calitatea nutritiva a acestuia. Diferenta de culoare este data doar de rasa de gaini de la care provine.

Dincolo de verificarea termenului de valabilitate inscris pe fiecare ou sau cofraj, prospetimea oualor se verifica cel mai bine prin testul cu apa - daca acestea raman la fundul apei atunci cand sunt puse intr-un pahar, sunt proaspete, daca se ridica la suprafata, sunt vechi.

Insa atunci cand esti in magazin, iar acest test nu poate fi realizat rapid, poti verifica prospetimea acestuia prin agitarea lui. Atunci cand continutul se misca in timpul agitarii oului, inseamna ca deja s-a invechit. Atunci cand esti acasa, poti observa cu usurinta daca oul este proaspat in functie de consistenta continutului, dupa spargerea lui - albusul apos este semn ca alimentul este invechit.  

La ce mese il introduci?

Oul poate fi introdus in meniul bebelusului in mesele de dimineata sau pranz, dar nu si in cele de seara, intrucat se digera mai greu decat alte alimente si suprasolicita ficatul.

Potrivit medicului pediatru Rodica Nanu, de la Policlinica "Batistei" din Bucuresti, pana la varsta de 1 an, nu este indicat sa oferi copilului mai mult de 3 oua (galbenusuri) pe saptamana, urmand ca dupa aceasta varsta, portia saptamanala sa creasca la maximum 4 oua intregi. Dupa varsta de 5 ani, copilul va putea consuma maximum 5 oua, saptamanal, luand insa in calcul si continutul de oua din alte preparate pe care le oferi celui mic, nu doar consumul lor propriu-zis.

Cum il pregatesti si servesti?

Ouale crude sunt contraindicate bebelusului, din cauza riscului crescut de infectie cu Salmonella, o bacterie care se gaseste frecvent in acestea. Acestea trebuie servite fierte bebelusului, intrucat este singurul mod prin care alimentele isi pastreaza toti nutrientii si nu afecteaza sanatatea copilului.

Potrivit medicului, ouale prajite pierd o mare parte din nutrientii esentiali, dar sunt si periculoase pentru sanatate, intrucat contin cantitati crescute de grasimi nesanatoase, care cresc colesterolul si predispun la afectiuni cardiovasculare. Insa si atunci cand le fierbi, trebuie sa tii cont de cateva reguli. Desi cei mai multi parinti ofera copilului ouale fierte tari, medicul sustine ca cele mai bune pentru bebelus sunt cele mai moi (dar nu foarte).

Cu cat ouale sunt gatite mai mult, cu atat sunt mai greu digerabile de stomacul sensibil al copilului, iar nutrientii sunt absorbiti mai greu in organism, sustine pediatrul. Daca vrei sa le faci ochiuri sau omleta, opteaza pentru gatirea lui in vase care nu necesita ulei sau prin metoda Benedict, care nu presupune prajire.

Cu ce alte alimente il poti asocia?

Oul este un aliment versatil, care intra in compozitia numeroaselor preparate pe care le gatesti copilului, in special dupa varsta de 1 an. Pana atunci insa, este indicat sa introduci oul in combinatie cu legume, lactate si cereale in retetele pentru bebelus. Oul poate fi introdus in budinci, piureuri, sufleuri sau servit alaturi de mamaliguta.  

Retete cu ou pentru copii

6-7 luni
Piure cu dovleac si galbenus de ou

7-8 luni
Ghiveci cu galbenus de ou
Branzica cu ou

8-9 luni
Mamaliguta cu ou, branza si iaurt
Pastine cu ou
Crema de spanac cu ou

Dupa 1 an
Cartofi cu ou si branzica

Tu la ce varsta ai introdus prima oara galbenusul in meniul bebelusului tau? Dar albusul? Ce retete delicioase prepari copilului mic cu oua? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oua alimentatie bebelusi Diversificare alimentatie Mese bebelusi Oua copii

Articole recomandate

Citeste si despre