Cand introducem nectarina in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem nectarina in alimentatia copilului

Nectarina este un fruct parfumat si gustos care respecta aceleasi reguli in meniul diversificat al bebelusului si in modul de preparare si servire precum piersica, de care este inrudita. Singura diferenta dintre cele doua fructe o face coaja, una fiind acoperita cu puf si alta nu. Cei mai multi parinti prefera nectarina in preparatele de la inceputul diversificarii, intrucat nu expune bebelusul la riscul de alergii.

Invata cum sa prepari si sa servesti nectarina, cand trebuie sa o introduci in meniul bebelusului si ce beneficii are pentru sanatatea acestuia! Descopera si cateva retete delicioase cu ajutorul carora sa variezi preparatele cu nectarine in meniul copilului!

Cand se introduce in alimentatie?

Medicii recomanda introducerea nectarinei in alimentatia bebelusului intre 6 si 8 luni. Fructul este recomandat adesea in defavoarea piersicii, a carei coaja este acoperita cu un puf care creste riscul de alergii la copii.  

Ce vitamine si minerale contine?

Nectarina este bogata in fibre, minerale si vitamine cu rol esential in dezvoltarea si cresterea bebelusului:  

Vitamine:

Vitamina A (betacaroten);
Vitamina B3, B5 si B9 (acid folic);
Vitamina C;
Vitamina E.

    Minerale:

    potasiu;
    calciu;
    seleniu;
    magneziu.

      Cum alegi nectarine bune?

      Criteriile pe baza carora trebuie sa alegi nectarinele sunt asemanatoare cu cele pentru piersici:

      alege fructe tari, cu coaja intacta (evita nectarinele moi, batute, zgariate sau patate);

        • selecteaza doar nectarinele care au o culoare formata dintr-un amestec de galben, crem si rosu (rosul ar trebui sa fie dominant in coaja fructelor);

          • alege nectarine puternic parfumate, intrucat este un semn ca sunt coapte si bune de consum - ar trebui sa simti mireasma lor de la distanta.

            La ce mese o introduci?

            La fel ca si persica, nectarina isi face loc in meniul copilului printre mesele de dimineata, care sunt dedicate fructelor. Introdu nectarina la gustarea de la ora 10:00, inaintea meselor de lapte!  

            Cum o pregatesti si servesti?

            Desi coaja de nectarina este mai putin periculoasa pentru sanatatea bebelusului decat cea de piersica, fructul se serveste decojit. Doar pulpa este folosita pentru prepararea retetelor pentru cel mic.

            Poate fi gatita la aburi, coapta sau fiarta, in compoturi, si servita ca piure ori suc. La inceput, este indicat sa prepari nectarina sub forma unui piure mai subtire ori sa i-o servesti sub forma de compot, pana cand sistemul digestiv al micutului se obisnuieste cu textura ei. Pe masura ce creste, piersica va putea fi servita si in stare naturala ori combinata cu alte ingrediente.  

            Cu ce alte alimente o poti asocia?

            Nectarina se combina cel mai bine cu alte fructe care au o textura fina si cremoasa si sunt blande cu stomacul bebelusului: mar, banana, mango, avocado, piersica etc.

            Retete cu nectarina pentru bebelusi

            6-7 luni
            Branzica cu nectarina, para si mar

            7-8 luni
            Nectarina, pruna si para cu biscuite
            Branzica cu nectarina si pruna la cuptor

            Tu ce ai preferat sa oferi copilului la inceputul diversificarii: piersica sau nectarina? Cum ai preparat-o si ce retete ingenioase ai descoperit? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Taguri Diversificare alimentatie

            Articole recomandate

            Citeste si despre