Cand introducem ananasul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2014-02-18
Cand introducem ananasul in alimentatia copilului

Ananasul este printre fructele cu cel mai crescut continut de vitamina C si unul dintre putinele alimente care contin enzime ce descompun mai usor proteinele din carne, oua sau lapte, ceva mai greu de tolerat de stomacul sensibil al copilului, la aceasta varsta. Se introduce ceva mai tarziu in meniul diversificat decat alte fructe.

Cand se introduce in alimentatie?

Ananasul isi face loc in alimentatia bebelusului pe la varsta de 8-10 luni. Cei mai multi specialisti il recomanda in jurul varstei de 9 luni, din cauza aciditatii crescute care poate irita mucoasa gastrica a copilului si il poate predispune la reflux gastroesofagian si disconfort abdominal.  

Ce vitamine si minerale contine?

Ananasul este unul dintre alimentele care au grija de sistemul digestiv al copilului, intrucat este bogat in fibre si intr-o enzima valoroasa, numita bromelina - care ajuta la dizolvarea proteinelor din alimente in timpul digestiei. Insa fructul abunda si in vitamine si minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului:  

Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Vitaminele B1 si B6;
  • Vitamina C;
  • Vitamina E.

Minerale:


  • Fier;
  • Mangan;
  • Calciu;
  • Potasiu.

Ananasul este un aliment valoros in dieta copilului, avand o multime de proprietati nutritive care-i stimuleaza cresterea, dar ii protejeaza si sanatatea. Printre cele mai importante dintre ele, se numara:

  • intarirea sistemului imunitar (datorita continutului crescut de vitamina C);
  • imbunatatirea digestiei (datorita bromelinei si fibrelor - previn constipatia, balonarea si crampele abdominale); in plus, ajuta la prevenirea si eliminarea viermilor intestinali;
  • protejarea sanatatii ficatului;
  • prevenirea cancerului;
  • combaterea obezitatii (este sarac in calorii, are efect diuretic si detoxifiant);
  • intarirea oaselor si a danturii (datorita calciului);
  • imbunatatirea sistemului nervos central (asigura o stare de bine, datorita faptului ca stimuleaza secretia de serotonina in creier).

Cum alegi ananasul la cumparaturi?

Ananasul proaspat, in stare naturala, este de preferat in alimentatia copilului in locul conservelor, care contin adaos de zahar rafinat, extrem de nociv pentru sanatate. Putini parinti stiu sa aleaga un ananas bine copt, care sa ofere celui mic toti nutrientii necesari de care are nevoie, de aceea, este important sa ai in vedere urmatoarele criterii de selectie, atunci cand mergi la cumparaturi:

  • alege un ananas mai mare - coaja fructului este foarte groasa, iar daca vrei sa ramana mai multa pulpa dupa decojire, este indicat sa cumperi bucati mai voluminoase; in plus, bucatile mici contin un miez fibros si atos, greu de digerat;
  • opteaza pentru un ananas mai mult galben decat verde - pentru a fi copt, trebuie sa predomine galbenul in nuanta cojii; daca este verde, trebuie lasat cateva zile, la temperatura camerei, pentru a se coace si a deveni bun de consum;
  • alege doar ananasul care are frunzele atasate; culoarea acestora trebuie sa fie verde inchis si sa aiba un aspect proaspat;
  • opteaza pentru fructe cu solzi plati si separati, nicidecum teposi, ascutiti sau incovoiati, intrucat nu sunt buni pentru consum;
  • cumpara ananasi care sunt tari atunci cand ii apesi; atunci cand sunt moi, sunt mult prea copti si este posibil sa fi intrat in procesul de alterare.

La ce mese il introduci?

Chiar daca intra mai tarziu in meniul copilului, ananasul se aliniaza celorlalte fructe care sunt servite la masa de dimineata (ora 10:00) sau la gustarile dintre mese. Acestea trebuie servite la distanta de cel putin 30 de minute inainte de mesele cu lapte sau la 2 ore dupa acestea, pentru a evita aparitia indigestiei.  

Cum il pregatesti si servesti?

Ananasul se serveste bebelusului in stare naturala, cel mai adesea sub forma de suc sau piure de fructe, insa poate fi preparat si termic, in compoturi. Pe masura ce creste si invata sa mestece mai bine, ii poti oferi bucati crude de ananas, pe post de finger food.  

Cu ce alimente il asociezi?

Ananasul se combina foarte bine cu majoritatea fructelor: banane, avocado, mar, pere, citrice, fructe de padure etc. Insa fructul se poate asocia si cu orez, cereale sau lactate, in special cu branza calcica sau de vaci.

In cazul asocierii ananasului cu cerealele si lactatele, este important sa acorzi atentie reactiilor copilului dupa consum. Multi nutritionisti considera ca astfel de combinatii sunt indigeste. Daca cel mic vomita sau are diaree dupa ce mananca aceste preparate, evita sa i le mai oferi in astfel de asocieri.  

Tu la ce varsta i-ai oferit prima oara bebelusului ananas? Ai constatat efecte indigeste sau neplacute? In ce retete potrivite pentru aceasta varsta l-ai integrat si cum ai variat meniul copilului? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre