7 secrete la inceput de diversificare care-ti pregatesc bebelusul pentru viata

/ / Modificat: 2017-09-01
7 secrete la inceput de diversificare care-ti pregatesc bebelusul pentru viata

Diversificarea este o perioada de schimbare enorma, atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Incepand din prima zi a diversificarii si pana in ultima zi de alaptare, micutul tau va descoperi gustul diferitelor alimente solide, renuntand treptat la dependenta de laptele matern. Primele etape ale procesului de diversificare reprezinta un moment important pentru copilul tau. Lucrurile pe care le faci si deciziile pe care le iei in aceasta perioada pot avea o influenta majora asupra bucuriei de a manca.

Daca vrei sa nu faca mofturi mai tarziu si sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase pe viata, tine cont de cateva sfaturi:

1. Initiaza-l in aventura gustului

Diversificarea a devenit, in ultimii ani, mult mai interesanta. Chiar daca piureurile clasice cu orez, legume sau fructe raman de baza, multe mamici au inceput sa le ofere bebelusilor gustari delicioase din avocado, cartofi dulci si dovleac turcesc (in forma de para). Nu te limita, asadar, la fructe si legume traditionale romanesti. Prezinta-i o varietate cat mai mare de alimente, pentru a-i stimula curiozitatea si pofta. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

2. Lasa-l sa se hraneasca singur

Chiar daca obisnuiesti sa ii prepari piureuri si sa ii dai tu sa manance - cel putin in primele luni de diversificare, ia in calcul si varianta autodiversificarii. De indata ce bebelusul este capabil sa apuce singru alimentele cu manuta, ofera-i bucatele de fructe moi, legume fierte sau alte gustari sanatoase, taiate in forma de bastonase (finger foods). Acestea pot fi apucate foarte usor de catre cel mic.

Incurajeaza-l sa manance singurel, folosindu-si degetele. Aceasta activitate ajuta la imbunatatirea coordonarii ochi-mana si la intarirea musculaturii. In timp, bebelusului va fi capabil sa-si impreuneze degetele in forma de cleste si sa prinda alimentele cu mai multa precizie.

3. Combina texturile

Multe mamici incep diversificarea prin a le oferi bebelusilor piureuri. Acest lucru ii ajuta pe micuti sa sa se obisnuiasca si cu alte gusturi in afara de lapte. Specialistii subliniaza faptul ca este important sa incepi sa ii dai copilului tau mancare taiata bucatele (finger foods) cat mai devreme. Daca astepti ca bebelusul sa implineasca varsta de 9 luni, s-ar putea sa ai surpriza ca aceasta sa iti refuze alimentele care nu sunt pasate.

Mancarea taiata bucatele si alimentele cu textura mai ferma ajuta la dezvoltarea muschilor maxilarului, prin faptul ca obliga copilul sa muste si apoi sa mestece mancarea, inainte de a o inghiti. Aceasta activitate are un rol important nu numai in hranire, ci si in dezvoltarea vorbirii.

4. Maximizeaza-i aportul de legume

Copiii sunt recunoscuti pentru faptul ca se feresc de alimentele verzi. Studiile de specialitate au aratat insa ca introducerea unor legume precum broccolli, in primele stadii ale diversificarii, ar putea determina copilul sa le accepte mai tarziu. Cercetatorii au descoperit ca bebelusii carora li s-a oferit o gama variata de legume, in primele 15 zile ale diversificarii, au fost mai dispusi sa incerce, sa accepte si chiar sa se bucure de mancarea de legume, mai tarziu.

5. Ofera-i gustari intre mese principale, pentru a-l mentine energic

La inceput, bebelusul tau va manca o cantitate mica de alimente, o data sau de doua ori pe zi. Pe masura ce diversificarea progreseaza, va trebui sa-i oferi trei mese pe zi, plus doua gustari sanatoase intre mesele principale. Gustarile sunt importante, deoarece ajuta la mentinerea nivelului de energie al bebelusului. Treptat, pana la varsta de 12 luni, ele vor inlocui biberonul cu lapte, oferit inainte de pranz si dupa-amiaza. Dupa ce bebelusul a implinit un an, el va putea sa isi ia nutrientii de care are nevoie doar din alimente solide.

6. Obisnuieste-te cu dezordinea

Copilul tau isi foloseste toate simturile pentru a intelege lumea din jurul sau. Acest lucru se aplica si in timpul orelor. Bebelusul tau nu se va multumi doar sa guste mancarea. O va storci in palma, o va mirosui si o va arunca pe jos. Oricata dezordine s-ar crea, oricata mizerie s-ar face, lasa-ti copilul sa-si prinda urechile in incercarea de a se hrani singur si sa exploreze mancare. Atingerea hranei, tinutul ei in mana si zdrobirea alimentelor il ajuta sa se familiarizeze cu acestea si reprezinta un pas vital in dezvoltarea sa ulterioara.

Cu putin noroc, bebelusul va face mai putina mizerie cand va gusta mancarea in forma de bastonase, care poate fi mancata cu degetele. Finger foods ii ofera micutului experienta de a se hrani singur, fara ajutor din partea adultului. In plus, te scuteste pe tine sa speli spatarul scaunului si gresia din bucatarie, de fiecare data dupa masa.

7. Luati masa in familie

Probabil ca iti este mult mai usor sa-i dai bebelusului sa manance inainte de a te pune cu partenerul de viata la masa, pentru a putea savura mancarea in liniste. Insa luarea mesei in familie va ajuta copilul sa-si formeze obiceiuri bune, care ar putea dura o viata.

Studiile arata ca mancatul impreuna cu parintii incurajeaza bebelusii sa manance alimente variante si ii ajuta sa-si imbunatateasca vorbirea si comunicarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificarea alimentatiei Obiceiuri alimentare copii Alimentatia bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre