Aparitia dintilor de lapte

/ / Modificat: 2017-05-10
Aparitia dintilor de lapte

Dentitia de lapte (caduca de lapte), apare in jurul varstei de 4-8 luni. Aceasta este compusa din 20 de dinti. Dintii copilului incep sa se formeze inca din viata intrauterina si cresc constant inca de la nastere pana in momentul in care acestia incep sa se vizualizeze ( erup dupa varsta de 4-6 luni).

Acest eveniment este emotionant in special pentru parinti, sugarului ii provoaca insa neplaceri.

Ordinea aparitiei dintilor este urmatoarea:

- incisivii mediani inferiori, in jurul varstei de 5-8 luni;
- incisivii mediani superiori, in jurul varstei de 8-10 luni;
- incisivii laterali, 2 perechi, la 10-12 luni;
- molari primari, in jurul varstei de un an;
- molari secundari, in jurul varstei de 2 ani;
- completarea dentitiei, in jurul varstei de 3 ani.

Exista o anumita ordine a aparitiei dintilor, care se pastreaza pana la varsta de 6-7 ani, cand dintii de lapte sunt pe rand inlocuiti cu cei definitivi.

Au fost consemnate cazuri extreme, copii ai caror dinti erau configurati inca de la nastere sau din contra copii ai caror dinti nu au erupt decat in jurul varstei de 14 luni. Acest lucru nu are neaparat o semnificatie patologica.

Eruptia dintilor, calitatea dentitiei si bolile stomatologice au o anumita componenta determinata genetic. Lipsa vitaminei D, influenteaza de asemenea ordinea aparitiei dintilor si varsta la care acestia apar si este de cele mai multe ori un simptom asociat rahitismului (boala sistemica cauzata de lipsa vitaminei D).

Simptomele aparitiei dintilor de lapte

Specialistii nu au stabilit deocamdata cu exactitate daca anumite simptome precum varsaturile, diareea sau febra sunt secundare eruptiei dentare sau daca acestea apar independent, in aceasi perioada.

Alte simptome sunt considerate totusi specifice pentru aceasta etapa fiziologica (hipersalivatie, anorexie, neliniste, etc)

Simptomele care anunta aparitia dintilor difera de la un copil la altul in functie de mai multi factori (varsta, rezistenta la durere, imunitate)

Simptomele cel mai des intalnite sunt:

- hipersalivatie;
- gingivita (inflamatia mucoasei gingivale). Gingiile apar iritate, umflate si dureroase la atingere;
- iritabilitate, irascibilitate, neliniste, schimbari comportamnetale;
- lipsa poftei de mancare este des intalnita, copilul care anterior se alimenta corespunzator, refuza chiar si alimentele preferate;
- insomnie, somn agitat, plas in timpul somnului, mai ales noaptea;
- subfebrilitatea, febra, diareea, varsaturile, nu au fost asociate strict cu eruptia dintilor si nu este unanim acceptata de medicii pediatri.

Febra este rar asociata cu eruptia dentara, inflamatia gingiilor secundara acestui fenomen, poate provoca cel mult o stare subfebrila (intre 37 si 38 de grade celsius).

Orice stare febrila asociata eruptiei dentare trebuie privita independent de aceasta si trebuie investigata cu atentie deoarece are mai mult ca sigur o alta cauza.

Febra asociata eruptiei dintilor poate fi secundara scaderii usoare a imunitatii in aceasta perioada si astfel a contactarii unei infectii (cel mai frecvent infectii in sfera ORL).

Un sindrom febril (temperaturi mai mari de 39 grade celsius), care persista sau recidiveaza pe parcursul a mai multor zile, face necesar consultul medical de specialitate, care poate determina cauzele acesteia si poate stabilii algoritmul terapeutic corect.

Sfaturi pentru diminuarea discomfortului secundar eruptiei dintilor

folosirea suzetei din cauciuc ajuta la diminuare discomfortului si previne introducerea in gura a obiectelor din mediul inconjurator sau a jucariilor;

- alimentatie predominant lichida sau cu solide paserate (ceaiuri, compoturi, supe, carnita paserata, budinci, etc);

- evitarea alimentelor fierbinti sau reci;

- masarea usoara a gingiilor copilului poate diminua temporar durerea secundara eruptiei dintilor;

- administrarea acetaminofenului (paracetamolului) atunci cand este cazul (subfebrilitati, durere accentuata). Efectele analgetice si antipiretice ale acetaminofenului vor ameliora simptomele neplacute datorate eruptiei dintilor;

- pastrarea unei igiene bucale corespunzatoare. O igiena inadecvata poate favoriza infectiile locale. Hipersalivatia favorizeaza de asemenea aparitia eruptiilor cutanate periorale (urticarii, eczeme).

Folosirea suzetei trebuie intrerupta inaintea varstei de 2 ani, pentru a evita astfel aparitia defectelor de dentitie care pot deveni ireversibile.

Multi pediatrii nu mai recomanda folosirea suzetei nici ca suplinitor al afectiunii (binecunoscutul efect de calmare), deoarece acesta poate determina o dezvoltare inadecvata, necorespunzatoare a capacitatii de intelegere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eruptia dentara la bebelusi Dinti de lapte bebelusi Dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre