Eruptia dentara

/ / Modificat: 2011-05-26
Eruptia dentara

Eruptia dentara reprezinta miscarea dintelui de la locul sau de formare in oasele maxilare pana la locul sau pe arcada. Eruptia dentara este un fenomen de crestere supus unui tipar genetic si direct corelat cu dezvoltarea dintelui.


Eruptia dentara reprezinta miscarea dintelui de la locul sau de formare in oasele maxilare pana la locul sau pe arcada. Eruptia dentara este un fenomen de crestere supus unui tipar genetic si direct corelat cu dezvoltarea dintelui.

Eruptia dentara se desfasoara pe trei etape:

  • Etapa preeruptiva incepe in momentul inceperii procesului de formare a dintelui si se sfarseste in momentul in care coroana dintelui este complet formata si atinge mucoasa bucala. Coroana dentara este partea dintelui acoperita de smalt, vizibila in cavitatea bucala.

  • Etapa prefunctionala incepe  in momentul aparitiei primului punct sub mucoasa si se termina in momentul in care dintele atinge planul de ocluzie.
  • Etapa functional cuprinde toata perioada ce urmeaza din momentul intalnirii cu antagonistii si al intrarii in functiune.


  • Natura fortelor intrinseci implicate in eruptia activa nu este complet inteleasa. Exista diferite teorii care explica aceste forte.

    Eruptia dentara se reaizeaza in concordant cu o cronologie specifica, implicand prezenta unui mecanism programat care conduce la eruptia dentara. Acest mecanism este unul factorial, fiind controlat de gene secifice, hormoni si factori de crestere.


    In general nu ne gandim la un nou nascut ca avand dinti. Totusi la nastere coroanele celor 20 de dinti temporari sunt deja formate aproape in totalitate la nivelul oaselor maxilare.

    Dintii temporari erup pe parcursul primilor doi ani si jumatate de viata.

    De obicei, primii dinti care apar in cavitatea bucala sunt incisivii centrali mandibulari. Ei apar cand copilul are 6-8 luni.

    Ei sunt urmati de 4 dinti frontali superiori (incisivii centrali si laterali). Dintii temporari  apar periodic, de obicei pereche pe ambele hemiarcade pana in jurul varstei de 2,5-3 ani.

    In tabelul alaturat sunt prezentate varstele la care erup dintii temporari. Nu va ingrijorati daca anumiti dinti erup mai devreme sau mai tarziu. Fiecare copil este diferit.







      maxilar mandibular
    Incisiv central 8-12 luni 6-10 luni
    Incisiv lateral 9-13 luni 10-16 luni
    Canin 16-22 luni 17-23 luni
    Primul molar 13-19 luni 14-18 luni
    Al doilea molar 25-33 luni 23-31 luni



    Primii dinti apar, in general mai devreme la baieti, in timp ce pentru secventele ulterioare fetele prezinta un avans limitat, corelat cu cresterea in greutate care se face mai rapid la acestea din urma.

    Intarzieri ale eruptiei dentare sunt comune in cazul copiilor nascuti prematur dar ritmul, in general, se compenseaza pana la 2,5 ani.

    Dintii temporari sunt la fel de importanti ca si cei definitivi. Ei mentin spatiul pe arcada pentru eruptia dintelui definitiv si au rol in masticatie si fizionomie. De aceea trebuie ca orice leziune la nivelul dintilor temporari sa fie privita cu seriozitate si copilul trebuie dus imediat la medicul stomatolog.

    Exista situatii exceptionale cand la nastere exista dinti prezenti pe arcade  (dinti natali) sau acestia apar in prima luna de viata (dinti neonatal).

    Frecventa acestei anomalii este de 1 la 2500-3000 de nasteri, iar dintii cei mai interesati sunt incisivii centrali maxilari. Acesti dinti prezinta in general hipoplazii ale smaltului si tulburari in formarea cementului si deci in dezvoltarea  radacinii ceea ce duce rapid la pierderea lor de pe arcada. Foarte rar pot ramane pe arcada pana la 4-5 ani.

    Dupa eruptia ultimului dinte temporar urmeaza o pauza de 4-5 ani. Eruptia dintilor permanenti, cu exceptia molarului de minte are loc intre 6 si 13 ani. Primul grup de dinti permanenti erupe intre 6 si 7 ani si este reprezentat de primii molari de la ambele arcade si incisivii centrali inferiori.

    Intre 7 si 9 ani erupe grupul reprezentat de centralii si lateralii superiori si inferiori. In perioada 9-12 ani apar caninii si premolarii iar la 12-13 ani apar molarii secunzi. Eruptia molarilor de minte are loc mai tarziu, in general intre 16 si 25 de ani.

    Eruptia dintilor permanenti  poate fi influentata de anumiti factori cum ar fi:

  • Hipersecretia hormonului de crestere din lobul anterior al hipofizei si hiperactivitatea tiroidiana produc accelerari in eruptia dentara
  • Boli genetice ca sindromul Down, Turner, nanismul familiar intarzie eruptia dintilor permanenti
  • Rahitismul determina, de asemenea, intarzieri ale eruptiei dintilor permanenti
  • Afectiunile complicate ale dintilor temporari determina accelerarea eruptiei dintilor definitive
  • Pierderea timpurie a dintilor temporari duce la aparitia unui capac fibros ce poate determina intarzierea eruptiei unuia sau mai multor dinti definitivi.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Eruptia dentara la bebelusi Dinti lapte

    Articole recomandate

    Citeste si despre