Tii bebelusul in brate pe stanga? Uite ce spun studiile!

/ / Modificat: 2017-06-15
Tii bebelusul in brate pe stanga? Uite ce spun studiile!

Fiecare parinte are propriul stil de a-si ingriji copilul. Unii sunt mai exigenti, altii mai blanzi. Insa orice mama si orice tata isi ia in brate micutul atunci cand incepe sa planga sau pur si simplu pentru a-l alinta. Oamenii de stiinta au descoperit o legatura stransa intre modul in care ne tinem copiii in brate - pe partea stanga sau pe partea dreapta - si felul in care functioneaza creierul.

Majoritatea persoanelor tind sa isi tina copiii pe o anumita parte. Poti ghici pe care? Potrivit unui raport al Departmentului de Psihologie al Universitatii din Sussex, Marea Britanie, intre 70% si 85% dintre femei tind sa isi tina copiii pe partea stanga. Ti-ai putea imagina faptul ca acest lucru se intampla datorita faptului ca majoritatea mamelor sunt dreptace, dar chiar si mamele care sunt stangace procedeaza in acelasi mod. Tendinta se afla insa in stransa legatura cu modul in care functioneaza creierul.

Partea stanga a creierului trimite semnale spre emisfera dreapta a creierului, care este responsabila pentru sarcini precum prelucrarea informatiilor, descifrarea mesajelor, concentrarea atentiei asupra unui singur lucru si dezvoltarea relatiilor. Partea dreapta a creierului este alimentata cu semnale din zona stanga a campurilor noastre vizuale si auditorii, cautand indicii in mediul ambient prin scanarea fetelor si transformand aceste indicii in mesaje. Asa ca, pastrand o supraveghere constanta pe partea stanga, creierul nostru - emisfera dreapta - este capabil sa indeplineasca aceste sarcini, realizand constant daca cei mici sunt in regula sau daca au o nevoie imediata, construind in acelasi timp o relatie cu ei, chiar si atunci cand facem si alte lucruri. Practic, partea dreapta a creierului este mai bine pregatita sa aiba grija de copii si are nevoie de campurile senzoriale din partea stanga a corpului ca sa ii spuna ce sa faca.

Studiind relationarea dintre 300 de copii si apartinatorii lor, cei care ii aveau in grija directa, cercetatorii au descoperit ca multi dintre acestia au tendinta de a-i tine pe copiii mici pe partea lor stanga, pe bratul stang. De asemenea, oamenii de stiinta au observat ca inclusiv copiii au tendinta sa isi abordeze parintii din partea stanga. Spre exemplu, atunci cand intr-un acces de timiditate, cel mic vine sa se cuibareasca in bratele mamei sale, cel mai adesea o va face pe sub bratul sau stang. Si mai interesant este faptul ca tendinta de a-si ocroti copilul aparandu-l intr-o oarecare masura cu mana si cu partea stanga a corpului se manifesta in special in ceea ce le priveste pe femei. In cazul barbatilor, tendinta nu este atat de puternica. Asta pana ce devin parinti. Tatii manifesta si ei, inconstient, aceasta dorinta de a-si tine copilul in brate mai ales pe partea stanga.

Cercetarea a mai aratat faptul ca acei copii obisnuiti sa fie tinuti pe partea stanga relationeaza mai bine cu parintii, in vreme ce la cei purtati mai mult pe partea dreapta s-au observat un grad mai mare de anxietate si o legatura mai slaba cu parintele.

Tinutul in brate e benefic

Multi parinti considera ca nu e bine sa il tii prea mult pe copil in brate pentru ca "se invata". Ei bine, specialistii in pediatrie si in psihologie sunt unanim de acord si tin sa contrazica aceasta teorie. In urma studiilor s-a constatat ca dorm mai bine copiii care sunt tinuti in brate o perioada mai lunga de timp. Mai mult, acestia sunt mai veseli, se odihnesc mai bine, iau in greutate mai rapid si au un ritm accelerat de dezvoltare cognitiva si motorie. Atentia constanta si apropierea de parinte ii ofera copilului premisele pentru a se putea dezvolta fizic, emotional si intelectual. Dincolo de hrana, copilul mai are nevoie si de securitate si de afectiune.

Aceste nevoi pot fi indeplinite tinandu-l in brate. Beneficiile pe care le au copiii care au fost tinuti in brate comparatie cu cei care petrec mai mult timp singuri se intind pe termen lung. Acestia cresc mai independenti, mai increzatori in propriile forte, dar manifesta si un atasament mai mare fata de parinti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebe in brate

Articole recomandate

Citeste si despre