Primele emotii ale bebelusului tau

/ / Modificat: 2013-04-10
Primele emotii ale bebelusului tau

Primele emotii ale bebelusului sunt exprimate si traduse comportamental prin zambete, plansete, gangureli, chicoteli etc. Acestea sunt mai mult decat simple reactii sau exprimari ale nevoilor sale. Sunt moduri prin care iti spune ca are o stare de bine, ca te iubeste sau ca este suparat ori trist. Insa bebelusul nu manifesta emotiile imediat dupa nastere, ci pe masura ce creste si se dezvolta. Descopera care sunt primele emotii ale bebelusului tau si cand apar ele!

Zambetul ca reactie emotionala

Chiar daca parintii interpreteaza primele zambete ale copilului ca fiind semne de bucurie sau fericire, specialistii sustin ca, in primele saptamani, acestea nu sunt decat gesturi reflexe, produse de activitatea cerebrala a creierului si nu au legatura cu emotiile lui.

Abia dupa varsta de 6 saptamani, copilul incepe sa zambeasca "social", adica la lucruri care ii fac placere. Nici la aceasta varsta, bebelusul nu cunoaste si nu intelege conceptul de fericire. Stie doar ca unele lucruri ii provoaca o stare de bine - vocea ta, mancarea, somnul, chipul tau, jucariile etc.  

Relaxarea, o reactie emotionala timpurie a bebelusului

De la nastere si pana la varsta de aproximativ 3 luni, copilul trece prin mai multe experiente emotionale, care nu sunt sesizate cu ochiul liber, dar care se manifesta in starea lui. In aceasta perioada, bebelusul se adapteaza mediului inconjurator, lucru care este destul de infricosator pentru el.

Prima demonstratie a emotiilor copilului este capacitatea de a sta relaxat in perioadele de veghe, desi zgomotele si oamenii care i se perinda prin fata ii provoaca o stare de nesiguranta si anxietate.

Afectiunea, o expresie emotionala constienta la bebelusi

Pana pe la varsta de 2 luni, bebelusul zambeste atunci cand este satisfacut fizic, ca de exemplu, atunci cand il hranesti. Abia dupa aceasta varsta, copilul incepe sa-si manifeste sentimentele de afectiune si sa-ti arate ca te iubeste.

In timpul alaptatului, bebelusul iti va mangaia sanul cu mana in semn de afectiune, iti va arunca priviri afectuoase si va zambi cand iti va vedea chipul, cea mai indragita imagine pentru el.

De la varsta de 4 luni, emotiile lui pozitive, de placere, bucurie, stare de bine vor fi exprimate prin zambete si chicoteli, dar vor fi completate si de ranjete, sunete, miscari ale manutelor si picioruselor.

Exprimarea emotiilor negative ale bebelusului

Copilul isi exprima sentimentele negative de teama, anxietate, furie, tristete, stare de rau sau plictiseala prin plansete si incruntari.

Pe la varsta de 9 luni, bebelusul experimenteaza cateva emotii negative puternice - anxietatea de separare si teama de straini, care il vor face sa fie serios, incruntat, temator, sa planga, din cauza ca se simte expus si in pericol. Abia cand iti vede chipul atat de familiar, iti simte caldura bratelor si mirosul sau iti aude glasul dulce, se simte protejat, in siguranta si se calmeaza.

Pe masura ce avanseaza spre primul anisor, bebelusul cunoaste si alte sentimente - frustrare, furie - pe care nu le intelege foarte bine, dar pe care le manifesta prin accese de furie sau crize de isterie. Acestea apar cel mai adesea atunci cand nu i se satisfac poftele sau dorintele sau cand nu i se acorda atentie.

Cum si-a mai manifestat bebelusul tau emotiile in primul an de viata? Care au fost primele emotii pe care le-ai recunoscut? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii bebelusi Dezvoltare emotionala bebelusi Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre