Mersul descult la bebelus

/ / Modificat: 2011-04-11
Mersul descult la bebelus

Primii pasi ai bebelusului sunt un moment foarte emotionant pentru parinti. Intrebarea este: cum invata bebelusul sa mearga mai usor, incaltat sau descult? Se pare ca pentru primii pasi este bine ca bebelusul sa fie descult, dar pentru mersul afara incaltamintea este obligatorie.

Primii pasi, descult sau incaltat?

Expertii cred ca piciorul unui bebelus se dezvolta mai bine atunci cand merge descult. Este important sa stii ca incaltamintea este folositoare pentru protectia piciorului si pentru caldura, nu pentru a invata copilul sa mearga mai bine, mai corect sau mai repede.

Pana cand copilul nu stapaneste mersul, incaltamintea nu este necesara. Daca are picioarele reci, o pereche de sosetele cu material antiderapant pe talpa ii va fi de ajuns.

Odata ce a invatat sa mearga el va avea nevoie de incaltaminte pentru momentul in care va merge pe afara.

Mersul descult afara nu este practic, asa ca o investitie in pantofi pentru bebelus este importanta. Daca merge descult afara cel mic se poate intepa, poate calca pe suprafete fierbinti sau foarte reci sau poate calca in ceva murdar.

Ce fel de incataminte este buna pentru mers?

Atunci cand achizitionezi o pereche de pantofi pentru copilul tau, tine minte de urmatoarele sfaturi:

  • Cei mai buni pantofi se mers sunt moi si flexibili.

  • Schimba-i pantofii des pentru ca piciorul ii va creste foarte repede.

  • Asigura-te ca pantoful nu este prea stramt sau prea larg.

  • Talpa pantofului trebuie sa fie moale.

  • Cumpara un pantof care poate fi strans cu snururi sau arici pentru a nu-i juca in picior.

  • Nu cumpara pantofi pe glezna pentru ca celui mic ii trebuie libertate de miscare.

Cand ar trebui sa inceapa bebelusul sa mearga?

Daca citesti multimea de carti scrise pe acest subiect vei afla ca bebelusul tau s-ar putea sa inceapa sa meraga pe la 12-14 luni. In realitate, lucrurile stau un pic altfel. Bebelusul tau ar putea sa fie un profesionist in ale mersului de la 9 luni sau s-ar putea sa nu faca nici macar un pas pana la 16 luni (sau chiar mai tarziu). Niciunul dintre aceste scenarii nu reprezinta o problema, doar o diferenta in dezvoltarea fizica.

Bebelusii nascuti prematur ar putea avea ceva dificultati la capitolul mers. Doctorii sfatuiesc stabilirea unor tinte cu privire la dezvoltarea mersului raportandu-te la data la care ar fi trebuit sa se nasca in mod normal bebelusul, nu la data nasterii premature.

De exemplu, daca bebelusul tau s-a nascut cu cinci saptamai mai devreme, poti sa te astepti la o intarziere de cinci saptamani in ceea ce priveste mersul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers bebelus Incaltaminte copii Mersul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre