Lucruri uimitoare pe care le poate face bebelusul

/ / Modificat: 2011-10-28
Lucruri uimitoare pe care le poate face bebelusul

Bebelusul tau incearca din rasputeri sa iti arate ca nu este doar o "papusa de portelan" si ca este de fapt, un mic geniu. Din punctul lui de vedere, doar voi aveti dificultati in a va da seama de asta. Chiar daca nu vorbeste, nu prea reuseste sa isi miste mult fundeletul pe ici-pe colo, el face lucruri geniale pentru varsta lui. Descopera-le!

Empatizeaza cu starile celor din jur

Chiar daca este bebelus, micutul tau este sensibil la sentimentele celor din jur. Nu stie cum se numesc ele, cum se manifesta, dar stie cand este cazul sa fie trist, amagit, vesel sau fericit. Surprinzator este faptul ca bebe nu este doar constient de emotiile care te incearca in unele momente, dar ii si pasa de ele.
bebelus_inteligent_lucruri_uimitoare

Poate vorbi prin intermediul manutelor

Dintre toate varstele, cea de bebelus este cea mai potrivita pentru invatarea semnelor limbajului nonverbal. El invata sa comunice mai intai prin semne si apoi prin cuvinte. Toate gesturile pe care le face iti transmit exact ce face, ce simte si ce nevoi are.

Procesul de invatare a semnelor creeaza conexiuni neuronale in creier care ajuta copilul sa invete mai usor orice limba straina. In plus, cei care invata sa vorbeasca prin semne reusesc sa vorbeasca mai repede. Alte beneficii constau in rezultate mai mari la testele de inteligenta, dezvoltarea unui vocabular mai bogat si o stima de sine mai crescuta fata de cei care nu experimenteaza limbajul semnelor la varsta de bebelusi.

Incurajeaza dezvoltarea abilitatilor lui de comunicare, invatandu-l cateva semne de baza pentru foame, sete, la revedere, buna etc.

Stie deja sa faca socoteli

Matematica, una dintre cele mai complicate materii de la scoala, pare sa fie floare la ureche pentru bebelusul tau. Nici nu a facut un anisor, dar bebe stie deja sa faca scaderi. Daca ii pui 2 papusi in fata si dupa scurt timp ii iei una dintre ele, micutul tau este capabil sa recunoasca faptul ca are mai putine papusi in fata. El se va uita lung la tine si apoi la papusa ramasa singurica pana cand ii vei pune si cealalta jucarie la loc.

Pana la 2 luni copilul isi da seama ca ceea ce face are un impact asupra lumii inconjuratoare. De exemplu, stie ca daca plange atunci tu iti faci imediat aparitia etc.

El invata cel mai bine tainele matematicii si stiintelor exacte prin explorarea zilnica si prin joaca. Cumpara-i jucarii care ii incurajeaza creativitatea si ii dezvolta aceste abilitati: mingiute, jucarii de construit etc. Incurajeaza jocurile care ascund diverse obiecte si apoi ii apar brusc in fata, pentru ca ajuta la dezvoltarea atentiei, concentrarii si a spiritului de observatie.
dezvoltare_limbaj_bebelusi_3

Stie deja o limba straina sau mai multe

Bebelusii au o capacitate innascuta de a invata a doua limba foarte usor. Specialistii sustin ca atunci cand copiii invata si vorbesc mai multe limbi li se dezvolta memoria, concentrarea si este incurajata gandirea flexibila.

Desi majoritatea expertilor considera ca este bine sa astepti pana la varsta de 3 ani pana sa incepi sa il inveti o limba straina, cercetatori au reusit sa demonstreze ca bebelusii au vocabulare in mai multe limbi. Ei absorb mai multe cuvinte pe care le aud, iar daca se vorbeste in preajma lui in 2 limbi, el isi dezvolta un vocabular mixt.

Asadar, daca esti nevoita sa vorbesti fluent 2 limbi concomitent, nu este rau pentru bebe. Fa-o in preajma lui cat mai des. Specialistii spun ca ei trebuie expusi unui tip limbaj cel putin 30% din timpul pe care il petrec treji. Cel mai bun mod ca micutul sa invete fluent o a 2-a limba este sa o auda frecvent in jurul lui.
dezvoltare_bebelusi

Recunoaste figuri si persoane

La nici o saptamana de la nastere, copilul este capabil sa iti recunoasca fata. Este uimitor si totodata important acest lucru, pentru el se simte in siguranta si linistit doar in preajma persoanelor cunoscute. In plus, specialistii sustin ca la 6 luni bebelusul tau este mai capabil decat un adult sa recunoasca fetele cunoscute dintr-un grup de persoane.

Expunerea constanta la diverse grupuri si integrarea lui in colectivitati il ajuta sa isi dezvolte si mai mult abilitatea la maturitate.

Stie sa danseze

Oare i s-au predat lectii de dans in burtica ta? Fara a stii semnificatia cuvantului dans si ce presupune el, copilul reactioneaza pe ritmuri muzicale exact cum o facem noi - dansand. De unde si pana unde stie el ce sa faca, nu se stie! Chiar inainte de a-i arata ce anume se face pe muzica, ei raspund sunetelor muzicii prin miscari ale mainilor si bratelor.

Foto: blog.baconfreak.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare limbaj bebelusi Sentimente bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre