Lucruri pe care copilul tau le poate face de unul singur. Ofera-i independenta

/ / Modificat: 2018-12-27
Lucruri pe care copilul tau le poate face de unul singur. Ofera-i independenta

Primii ani de viata copilului tau sunt ca un fel de batalie intre nevoia sa din ce in ce mai mare de a fi independent si teama de separare specifica varstei.

Desi poate fi o perioada dificila si adesea frustranta pentru tine ca parinte, sprijina ambele laturi ale toddlerului tau, oricat de conflictuale ti se par, permitandu-i sa fie atat copil mic, dar si independent si lasa-l sa deprinda noi abilitati in ritmul sau, sa isi pieptene parul sau sa se imbrace singur, iar in zilele cand nu are chef sa faca lucruri de unul singur, nu incerca sa il fortezi sa fie autonom. S-ar putea sa observi foarte repede ca poate face multe lucruri singur, fara ajutorul tau.

Uite ce ar trebui sa il incurajezi sa faca, daca iti doresti sa ai un toddler independent:

Lasa-l sa manance singur, folosind tacamurile

Probabil ca atunci cand deja ai inceput sa te plictisesti de rutina cu ''deschide gurita, vine avionul'', toddlerul tau va fi pregatit sa foloseasca lingura pe cont propriu (si nu doar ca sa bata cu ea in masa). Vei stii cand este gata sa foloseasca tacamurile, undeva in jurul varstei de 17 luni, cand va putea tine lingura in pozitia corecta, o va putea umple cu mancare si o va duce la gura cat inca este cat de cat plina. Incurajeaza-i independenta gatindu-i feluri de mancare pe care sa le poate manca cu ajutorul lingurii, cum ar fi piureuri, paste sau cereale.

Incurajeaza-l sa te ajute la treburile casnice

Celor mici le place la nebunie sa fie de ajutor asa ca atunci cand prichindelul tau poate sa respecte indicatii (in jurul varstei de 18 luni), da-i cateva treburi casnice usoar de facut. Sigur, va trebui sa renunti la cine stie ce asteptari ai avea pentru ca scopul nu este sa realizeze treburile casnice perfect ci sa il obisnuiesti sa dea o mana de ajutor, distrandu-se in acelasi timp. Nu il coplesi dandu-i de facut sarcini majore (cum ar fi sa isi curete toate jucariile, de exemplu), ci mai degraba fractioneaza sarcina principala in sarcini mai mici care sa il faca pe toddler sa isi dea seama ce iti doresti de la el. Unele dintre aceste treburi casnice pot include sa isi sorteze jucariile, sa le stearga de praf, sa isi puna hainutele purtate la cosul de rufe, sau sa isi gaseasca perechea la sosete.

Lasa-l sa se imbrace singur

Pana la varsta de 2 ani, va tot exersa cum sa se imbrace singur dar nu te astepta sa o nimereasca de la bun inceput. Ajuta-l sa se imbrace, lasandu-i la indemana obiecte de imbracaminte usor de imbracat cum ar fi o pereche de pantaloni sau o fustita cu elastic, tricouri lejere cu model pe piept, sosete cu calcaiul si varful degetelor colorat si mai ales da-i timp sa se imbrace de unul singur, pentru ca este un intreg proces sa reuseasca! Tot va trebui sa il ajuti cu nasturii, fermoarele sau capsele, insa toddlerul tau independent va zambi increzator cand va reusi sa se imbrace fara ajutor (cam in jurul varstei de 2 ani si jumatate), iar tu vei respira usurata.

Lasa-l sa umple recipientele

Cam in jurul varstei de 24 de luni, imediat ce toddlerul tau a invatat sa isi foloseasca puterea si sa coordonarea, sa umple diverse recipiente cu lichide va deveni una dintre activitatile sale preferate (iar tu te vei bucura la gandul ca in curand isi va putea pregati singur laptele cu cereale dimineata, asa incat tu sa mai dormi cateva minute in plus!). Initiaza jocuri distractive pentru el, in care sa poata sa toarne diverse in recipiente de mai multe dimensiuni, insa nu te astepta sa aiba mana sigura sau sa poata anticipa inca cantitatile, asa ca faceti asta afara sau deasupra chiuvetei de la bucatarie daca nu iti doresti un dezastru in casa.

Spalatul pe dinti

Copilul tau de doi ani te urmareste deja de ceva vreme in timp ce iti periezi dintii asa ca stie ce trebuie sa faca. Te vede cum umezesti periuta de dinti si pui putina pasta de dinti pe ea pentru ca mai apoi sa te speli pe dinti asa ca este foarte posibil ca si el sa fie pregatit pentru asta, chiar daca s-ar putea sa nu nimereasca lavoarul cand scuipa. Exersati impreuna si nu te impacienta daca nu stapaneste inca perfect tehnica periajului pentru ca la aceasta varsta este mai important sa deprinda obiceiurile unei igiene orale consecvente decat sa isi perieze dantura corect. Pana in jurul varstei de 6 ani va trebui oricum sa supraveghezi periajul zilnic pentru a te asigura ca se spala bine pe dinti.

Periatul parului

Cu exceptia cazului in care te bucuri sa iti auzi toddlerul tipand de fiecare data cand incerci sa ii descalcesti parul, asta este una dintre sarcinile pe care I le vei preda cu usurare. Da-i un pieptene cu dinti rari si o perie de par care sa nu ii smulga firul de par si tine o sticla cu spray de descalcit parul pe aproape si jucati-va putin de-a coaforul. Stai in fata oglinzii si lasa-ti prichindelul sa iti perie jumatate din par in timp ce tu te ocupi de cealalata jumatate. In curand va deveni expert.

Spalatul mainilor

Este surprinzator cum manutele acelea adorabile pot sa adune o gramada de microbi si bacterii. Nu exista metoda mai buna sa previ amprentele lipicioase sau bolile decat un spalat riguros pe maini, asa ca invatat-ti toddlerul cum sa se spele bine cu apa si sapun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre