Dezvoltarea memoriei la bebelusi

/ / Modificat: 2011-03-31
Dezvoltarea memoriei la bebelusi

Memoria este un proces cognitiv destul de complicat, care devine si mai intotocheat si greu de descifrat atunci cand este raportat la bebelus sau la fatul din burtica. Poate ai crede ca bebelusul tau nu are memorie si ca uita foarte repede orice lucru i-ai spune. Specialistii au demonstrat insa ca micutii au memorie inca din viata intrauterina si ca inteleg si retin lucruri. Afla cum se dezvolta memoria la bebelusi!

Bebelusul are amintiri inca din burtica mamei!

Inca din viata intruaterina fatul dezvolta o viata emotionala si incepe sa aiba memorie. Incepand cu a 20-a zi de la conceptie, cand sistemul nervos central incepe sa se dezvolte, iar activitatea cerebrala sa functioneze, fatul poate capta si retine informatii, senzatii, perceptii.

Memoria pe termen scurt a bebelusilor incepe sa se dezvolte incepand cu varsta gestationala de 30 de saptamani.

Memoria la nou nascut

Un nou-nascut nu este foarte constient de tot ceea ce se intampla in jurul lui, dar isi poate aminti sunete si poate recunoaste vocile parintilor.

In primele 2 luni de viata, bebelusul ar trebui sa inceapa sa invete cum sa recunoasca unele lucruri, cum ar fi chipuri sau sunete familiare. Elementele care sunt vazute in mod repetat de bebe vor deveni obiecte familiare de care isi va aminti.

Incepand cu varsta de 4 luni, bebelusul ar trebui sa fie capabil sa recunoasca felul in care se aude numele lui si sa reactioneze cand cineva il pronunta (sa se uite in directia respectiva). Tot la aceasta varsta, copiii sunt capabili sa raspunda cu teama si anxietate la chipuri de straini.

Dezvoltarea memoriei intre 6 si 12 luni!

Unii bebelusi intre 6 si 12 luni dezvolta abilitatea de a-si aminti anumite lucruri. De aceea, specialistii sustin ca rutina si crearea unui program organizat zilnic sunt utile pentru acestia. Pe masura ce repeta zilnic anumite activitati micutul va reusi sa le retina si sa-si aminteasca in fiecare zi ce urmeaza dupa o anumita activitate, fara a mai reactiona cu frica sau anxietate, ca atunci cand apar schimbari.

Pana la varsta de 9 luni, bebelusul este apt sa retina si sa isi aminteasca – si sa se simta confortabil cu asta – ca atunci cand un parinte pleaca de langa el, nu o face pentru totdeauna si ca se intoarce mereu.

Pana la varsta de 10 ani, micutii sunt capabili sa isi aminteasca chipuri chiar daca nu le-au mai vazut de foarte multe zile.

La implinirea varstei de 1 an, micutii pot fi capabili sa deprinda atasamente puternice pentru oameni si obiecte care le sunt familiare.

Dezvoltarea memoriei la copiii de peste 1 an

Copiii peste varsta de 1 an deja sunt capabili sa rosteasca cuvinte si chiar sa asocieze sens unora dintre ele. Ei reusesc sa inteleaga si sa retina de exemplu ca termenul "apa" pe care il rostesc are drept corespondent in realitate chiar apa.

De la 18 luni, micutii isi pot aminti jucarii si lucruri chiar si atunci cand nu sunt la vedere. Ei sunt capabili sa asculte comenzi simple, chiar daca nu reactioneaza mereu corespunzator. La aceasta varsta, cei mici au nevoie sa le fie repetate aceste lucruri. Copiii mici sunt capabili sa isi aminteasca unele lucruri preferate, cum ar fi povesti sau cantece.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare memorie bebelusi Memorie bebelusi Dezvoltare bebelusi Amintiri bebe burtica

Articole recomandate

Citeste si despre