Dezvoltarea limbajului la bebelusi, metode distractive si simple

/ / Modificat: 2014-10-09
Dezvoltarea limbajului la bebelusi, metode distractive si simple

Bebelusii pot sa vorbeasca! In felul lor ce-i drept, dar tocmai aceste modalitati prin care comunica cu tine trebuie stimulate intens pentru a-l incuraja sa vorbeasca cu adevarat in cel mai scurt timp. Daca nu stii cum, noi iti prezentam cateva moduri simple si distractive in acelasi timp prin care iti ajuti bebele sa isi dezvolte limbajul inca din fasa, cum se spune!

Plansul ca metoda de comunicare cu tine

Atunci cand plange bebelusul tau "vorbeste" cu tine. Este prima metoda de comunicare dintre voi de cand apare pe lume, in afara momentelor unice pe care le petrece la pieptul tau imediat dupa nastere.  Chiar daca pare sa nu spuna altcuiva nimic, tu intotdeauna stii sa decodezi plansul lui.

dezvoltare_limbaj_bebelus

El iti transmite fie ca ii este foame, fie ca a udat scutecelul, fie ca nu se simte bine. Important este sa ii raspunzi la aceste plansete, chiar si verbal, nu numai actionand asupra cauzei plansului. In acest fel, micutul va stii ca este "auzit" ori de cate ori iti transmite ceva.

Stabileste conversatii cu bebelusul tau

Stabileste dialoguri cu micutul tau, chiar daca vei auzi de cele mai multe ori doar gangureli din partea lui, zambete, incruntari sau niste tipete prelungite care fie iti vor da dreptate, fie te vor contrazice, voi doi stiti mai bine!

Interactiunile simple dintre voi, ca de exemplu simplul fapt ca imiti felul in care gangureste, ajuta copilul sa isi dea seama ca va primi raspuns de fiecare data cand iti va transmite ceva.

Vorbeste-i mereu despre toate actiunile si lucrurile care au legatura cu el

Chiar daca doar ii schimbi scutecelul sau ii iei temperatura, vorbeste cu el despre ceea ce faci. In aceasta etapa a vietii, abilitatatea bebelusului de a percepe anumite lucruri este mai importanta decat exprimarea verbala si grabeste initierea acesteia.

dezvoltare-bebe

Daca ii spui "acum o sa te schimb in pijamalute" ajuti micutul sa invete ceea ce urmeaza sa se intample si sa coreleze vorbele cu actiunea. In timp, va fi capabil sa stie ca atunci cand ii zici ca trebuie sa se schimbe in pijamalute, trebuie sa stea pe loc sau chiar sa isi dea jos hainutele.

Numeste-i intotdeauna lucrurile pe care le folosesti aratandu-i-le

Atunci cand ii dai suzeta, mai intai spune-i ca aceea este o suzeta. Cand il prinzi de manuta spune-i ca este manuta lui. Dupa ce micutul implineste 10 luni poti incepe sa ii numesti partile corpului si sa ii numesti fiecare jucarie de fiecare data cand i-o dai.

Fa acest lucru chiar daca asta inseamna sa ii numesti aceeasi jucarie de mai multe ori intr-un timp relativ scurt. Nu uita ca repetitia este mama invataturii!

Comunica in permanenta cu bebelusul

Nu trebuie sa vorbesti cu el doar atunci cand interactionezi intr-un fel sau altul cu el. Vorbeste cu si despre el si atunci cand esti doar prin preajma lui si faci diverse actiuni: pregatesti masa, calci, stergi praful etc. Acest lucru il ajuta sa deprinda limbajul mai repede si inteleaga sensul multor lucruri din jurul lui.

Citeste-i carti sau spune-i povesti

Nicio varsta nu este prea mica pentru a-i citi copilului tau! Incepand de la nastere si pana tarziu in copilarie ai liber la aceasta activitate atat de folositoare in dezvoltarea bebelusului si in educatia copiilor mai mari.

dezvoltare_limbaj_bebelusi_3

Alege carti cu multe poze si pune-l sa se uite cu tine la ele, arata-i si cu degetul anumite lucruri pe care el le cunoaste deja pentru ca le traieste zilnic: de exemplu daca in carte e un bebelus, biberon, mancare etc. asociaza-le cu ceea ce face el zilnic.

Uneori, copilul chiar va ganguri, va chicoti si se va agita, vanzolindu-se. Este modul lui de a-ti raspunde! Acest complex de imagini, vorbire si tu alaturi de el il face sa se distreze, iar in timp va deprinde mai usor capacitatea de a rosti cuvinte.

Pune-i muzica si canta impreuna cu el

Muzica este un instrument esential de invatare a limbajului la copii. Daca ii fredonezi si tu in timp ce pe fundal se aud note muzicale cu atat mai bine. Repetand constant cantecele s-ar putea sa nu fii prea surprinsa cand micutul tau va incerca sa "rupa" din acele melodii primul lui cuvantel.

Jucati-va impreuna aratandu-i cartonase cu litere, cuvinte si numere colorate

Alege cartoane speciale pentru copii care au litere, cuvinte si numere colorate si insotite de desene, pe care sa i le arati mereu vorbindu-i despre ele. Este o metoda de a-l ajuta sa asocieze cuvinte cu lucruri si de a recunoaste litere.

De exemplu atunci cand gangureste si scoate sunete ca "aaa", "baa" "gaa" arata-i pe cartonase ce litere a folosit. Aceste joculete nu trebuie jucate chiar de cand bebelusul are 2 luni, dar dupa 1 an poti introduce aceasta metoda prin care il ajuti sa se exprime verbal mai repede.

Te-ar mai putea interesa si „De ce nu vorbeste copilul?”, cand anume trebuie sa iti faci griji ca micutul tau nu a scos niciun cuvantel!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare limbaj Dezvoltare bebelusi Comunicare bebelusi Vorbit bebelus varsta un an Gangurit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre