Dezvoltarea bebelusului: prinderea obiectelor

/ / Modificat: 2009-09-18
Dezvoltarea bebelusului: prinderea obiectelor





 

Prinderea obiectelor este o etapa foarte importanta in dezvoltarea bebelusului. Cand bebelusul tau va invata cum sa apuce obiectele cu mana atunci i se vor deschide si portile spre lumea jocului. A fi in stare sa prinzi obiectele reprezinta si primul pas catre independenta de a te hrani, de a desena, scrie si citi.

Bebelusii au o abilitate innascuta a a prinde obiectele, dar dureaza de obicei cel putin un an sa isi dezvolte si coordonarea pentru a ridica si tine obiectele in mana. Incep sa isi dezvolte aceasta abilitate de la 3 luni, si cu fiecare luna se perfectioneaza.

 Cum se dezvolta abiliatea de a prinde obiectele

Nou nascutii si bebelsii pana la 2 luni

Bebelusii au o abilitate innascuta a a apuca obiectele cu mana. Atinge palma bebelusului tau si el isi va strange degetelele in jurul degetului tau. Dar aceste miscari sunt instinctive si involuntare pentru primele opt saptamani. Mainile bebelusului tau vor fi mai ales incordate in pumn in faza aceasta, dar va incepe in curand sa le deschida si sa le incordeze in mod voit si va incepe, de asemenea, sa le si observ. Va incerca chiar sa prinda obiecte moi, ca jucariile de plus.

Bebelusii de 3 luni

Bebelusul tau inca nu poate sa prinda tot ceea ce ar vrea. El isi dezvolta acum coordonarea intre vaz si maini, observand lucruri pe care ar vrea sa le tina in mana si incercand sa le ridice.

Bebelusii intre 4-8 luni

La patru luni bebelusul tau poate sa prinda obiecte maricele, de exemplu cuburi de plastic, dar nu are inca dexteritatea necesara pentru a apuca obiecte micute, cum ar fi un nasture. Imediat dupa ce ii va fi aparut primul dinte, (intre 3-12 luni), bebelusul tau va incerca sa duca la gura orice obiect apuca. Daca a inceput deja sa manance alimente solide, nu va putea sa tina o lingura perfect, dar va incerca. Acum poate sa traga un obiect spre el si sa mute un obiect dintr-o mana in cealalta. Este o idee buna sa tii departe de el lucruri de valoare, mai ales in aceasta perioada. Tot acum este bine sa te gandesti si la securizarea casei.

Bebelusii intre 9-12 luni

La aceasta varsta bebelusul poate ridica obiecte cu putin efort si preferinta pentru mana stanga sau dreapta acum se contureaza. Mana dominanta va fi mai indemanatica si mai puternica, dar nu vei putea distinge daca este dreptaci sau stangaci pana la varsta de 2-3 ani.

Acum se perfectioneaza si dexteritatea, care ii permite sa prinda obiectele mai mici, de exemplu o margea, cu degetul mare si cel aratator. Si pentru ca a devenit mai coordonat, el va putea sa foloseasca lingura sau furculita destul de bine.

Ce urmeaza

Odata ce bebelusul tau a perfectionat prinderea obiectelor, de obicei urmeaza etapa aruncarii lor, asa ca fereste-te din calea lui. Multor bebelusi le place sa arunce jucariile pentru ca cineva sa le aduca inapoi. Pe la un an, ii va face placere sa se joace cu mingea si sa loveasca obiectele unele de altele. La doi ani ii vor face placere creioanele colorate si desenul. La trei ani s-ar putea sa incerce sa scrie litere sau chiar propriul nume.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre