Dependent de suzeta? Iata cum il scapi de ea fara sa-si dea seama

/ / Modificat: 2019-02-28
Dependent de suzeta? Iata cum il scapi de ea fara sa-si dea seama

Una dintre dependentele pe care le dezvolta bebelusii, ba chiar si copiii mai maricei este cea de suzeta. Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca nu exista o reteta perfecta pe care sa o folosesti pentru a scapa de utilizarea suzetei.

Cu toate acestea, exista cateva tehnici prin care poti face o tranzitie spre abandonarea acestui obicei.

Daca te-ai hotarat sa-l determini pe copil sa renunte la suzeta, pregateste-te din timp si asigura-te ca momentul nu va coincide cu niciun alt eveniment major, cum ar fi schimbarea domiciliului sau nasterea unui fratior.

In aceste situatii, cel mai bine este sa ai grija ca micutul sa faca fata schimbarilor rand pe rand, pentru a-i minimiza stresul pe cat posibil.

Fara indoiala, cu cat decizi mai devreme sa ii iei suzeta copilului, cu atat va fi mai usor. Nu uita ca, incepand de la 12 luni, copilul va deveni tot mai reticent in a-si schimba anumite obiceiuri.

Ca orice alta dependenta, dependenta copilului tau de suzeta poate fi rezolvata cel mai bine prin eliminarea progresiva. Acest lucru poate face procesul mai usor atat pentru tine, cat si pentru cel mic.

Daca primele incercari de a-i indeparta suzeta au esuat, nu trebuie sa te panichezi si nici sa impui o presiune inutila asupra copilului. Este doar un episod care nu reflecta abilitatile tale de parinte. Cand este momentul potrivit pentru el, va renunta.

Iata cateva moduri prin care iti poti atinge scopul:

Foloseste-ti imaginatia

Copilaria este o perioada magica si, in consecinta, poate fi un moment perfect pentru a-ti folosi imaginatia cand vine vorba despre dependenta copilului de suzeta. Profitand de acest element al vietii sale, si schiteaza o strategie eficienta si distractiva pentru a elimina acest obicei prost. Spre exemplu, spune-i ca o zana vine noaptea si aduna toate suzetele copiilor, dar lasa in schimb un cadou, o jucarie.

Aceasta minciunica il va determina pe copil sa accepte schimbul. Sau, atunci cand vine Mos Craciun, spune-i ca in schimbul cadourilor, trebuie sa puna in sac toate suzetele. Va fi bucuros sa o faca.

Redu treptat timpul de utilizare a suzetei

Incearca sa ii lasi tot mai putin la indemana suzeta. Creste treptat perioada in care nu o foloseste. S-ar putea sa realizezi ca nici nu isi da seama ca ii lipseste. In acest caz nu i-o mai da deloc.

In schimb, daca observi ca incepe sa se enerveze, da-i o jucarie sau consoleaza-l cu alte gesturi.

Incearca sa linistesti copilul in alte moduri

Este posibil ca in perioada de tranzitie sa fii nevoita sa il linistesti in alte moduri – sa-l legeni, sa ii canti sau sa il mangai. Scopul este de a atenua stresul pe care il reprezinta aceasta situatie pentru copil si sa-l ajute sa se calmeze fara a fi nevoie sa foloseasca suzeta.

Comunica-ti intentia tuturor persoanelor care se ocupa de copil

Daca vrei ca cel mic sa renunte definitiv la suzeta, este important ca toti cei care se ocupa sau intra in contact cu copilul sa actioneze in acest sens. Informeaz-o pe bunica, pe bona si pe educatoare ca ai aceasta intentie pentru ca ele sa nu pice in capcana de a-i oferi copilului suzeta.

Orice metoda ai incerca sa folosesti, rabdarea si determinarea sunt esentiale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta bebelusi Suzeta copii Suzeta sugari Suzeta la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre