De ce arunca bebe cu obiectele din jur?

/ / Modificat: 2012-03-16
De ce arunca bebe cu obiectele din jur?

Cand copilul tau incepe sa arunce cu obiectele din jur, in timp, acest comportament devine frustrant, chiar daca bebe se amuza copios. Pentru a trece cu bine de aceasta etapa, este important sa stii motivele pentru care cel mic arunca obiecte si ceea ce poti face pentru ca acest comportament sa poata fi corectat.

Foto: asklubo.com

Aruncatul obiectelor si varsta copilului

Copiii cu varsta intre 18 luni si 3 ani descopera o noua indeletnicire care le face placere: aruncarea lucrurilor din jurul lor.

Pentru ca manuta lor sa poata apuca obiectul si sa-l arunce, copiii isi folosesc degetele si isi coordoneaza miscarile cu ajutorul sistemului locomotor. Pentru micutul tau, faptul ca poate sa apuce un obiect si sa-l arunce in directia dorita constituie o putere pe care o descopera in el insusi si care il distreaza. Apoi, aruncarea cu obiecte are un rol educativ, deoarece micutul tau invata ca lucrurile cad diferit in functie de materialul din care sunt facute.

O pana care pluteste in aer, o carte cazuta de pe masa, o batista impinsa din pat, toate ii ofera o experienta noua si fascinanta.

Cum tii sub control aruncatul de obiecte

Specialistii in educatie spun ca intre 1 an si jumatate si 3 ani, este normal ca cei mici sa arunce obiectele. "Cu exceptia cazului in care bebelusul tau arunca cu o piatra in fereastra sau risca sa raneasca pe cineva, nu incerca sa-l opresti sau sa-l pedepsesi" afirma Roni Leiderman, decan la Family Center din Universitatea Nova Southeastern din Florida.

In loc sa incerce sa-l opreasca pe copil, parintilor li se recomanda sa se concentreze asupra tipurilor de obiecte care sunt aruncate si asupra posibilitatii de a limita aceste gesturi. Dispui de mai multe modalitati prin care sa realizezi acest lucru:

Arata-i micutului tau ce poate arunca si ce nu

Invata-ti copilul ca este in regula sa arunce lucruri atata timp cat este vorba despre anumite obiecte, aruncate la timpul si locul potrivit. De exemplu, pe plaja, cel mic poate arunca pietricele in apa. In curtea casei sau in parc, lasa-l sa se amuze cu noua lui minge usoara, din burete sau un material asemanator. In casa, invata-l sa se joace cu un avion de hartie.

Cand cel mic isi arunca hainutele, ia-le, arata-i-le si spune-i ca hainutele nu sunt de aruncat, doar cu mingea poate face asa ceva. Ajuta-l sa inteleaga de la inceput ca hainele se impaturesc si se pun in dulap, in timp ce mingea este pentru joaca. In acest fel, va asocia in mintea lui diversele obiecte si tipuri de intrebuintare. Cand il corectezi, copilul s-ar putea sa planga sau sa se impotriveasca. In loc de hainute, da-i in schimb un obiect pe care are voie sa-l arunce sau distrage-i atentia cu o alta activitate.

Descurajeaza aruncatului agresiv

Daca micutul tau isi manifesta supararea aruncand cu lucruri in cei din jur, este important sa corectezi acest tip de comportament. Ia-i obiectul respectiv in momentul in care vrea sa loveasca cu el pe cineva si spune-i ca nu se poate, deoarece ii raneste pe ceilalti. Incurajeaza-l sa-si manifeste supararea verbal si sa-ti ceara ajutorul.

Stai langa copil cand mananca

Pune-i bebelusului tau o portie mica de mancare si vorbeste-i pe durata mesei. In acest fel, il tii ocupat si concentrat asupra conversatiei, iar el nu va mai avea timp sa caute in jur lucruri cu care sa arunce. Specialistii spun ca multi copii incep sa darame tacamurile si mancarea de pe masa in momentul in care s-au saturat si sunt plictisiti. De aceea, durata mesei si cantitatea de mancare trebuie limitate.

Strangeti lucrurile impreuna

Strangeti impreuna lucrurile aruncate. Nu face niciodata acest lucru de una singura, deoarece copiilor li se pare amuzant sa darame obiecte si sa-si priveasca mama cum le aduna de pe jos. Lasat singur, sarcina de a aduna toate obiectele poate sa-l depaseasca pe cel mic. Este important ca micutul tau sa nu creasca cu ideea ca indiferent cata dezordine face, lucrurile vor fi puse la loc mereu de cineva din casa.

Pastreaza-ti calmul

Fii intotdeauna calma si ferma cand iti corectezi copilul. Invata sa-l ignori in cazul in care arunca o singura data un lucru sau il scapa pe jos. In fond, cu totii gresim si nu este cazul sa acorzi prea mare atentie unei mici greseli. Tine minte ca el nu stie diferenta dintre bine si rau si este de datoria ta sa-l faci sa inteleaga ce poate arunca si ce nu.

Opinia Sperantei Farca, psihanalist

Speranta Farca, psihanalist, considera ca mai sunt si alte aspecte interesante care tin de psihologia copilului mic si care sunt mai dificil de inteles pentru noi ca adulti, dar pentru care mamicile au o intuitie aparte:

  • Copilul arunca obiectul acolo unde ar vrea sa fie el insusi. Copilul sta in patut, dar ar vrea sa iasa de acolo. Atunci isi arunca usuletul de plus pe podeaua care lui ii este inaccesibila. La fel se intampla si cand sta in scaunelul cu masuta de prea mult timp.
  • Arunca obiecte pentru instapanirea asupra mamei sale. El arunca un obiect si observa cum mama il ridica, prin urmare prin ceea ce face o poate controla pe mama sa, ea nu este imprevizibila si aceasta ii da copilului un sentiment de siguranta. De asemenea, controlul mamei este mai usor de realizat pentru copilul mic decat controlul propiului corp; controlandu-si mama copilul suporta mai bine neputintele proprii.
  • Copilul arunca obiecte care-i plac in WC si la gunoi. Acestea sunt spatii care primesc continutul scutecului sau, un continut important si semnificativ. Aceste locuri nu pot fi decat sipete pentru comori in mintea copilului si atunci nu e de mirare ca vrea sa-si plaseze la loc sigur jucariile preferate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre