Cum sa-ti inveti baiatul sa faca la olita

/ / Modificat: 2014-10-23
Cum sa-ti inveti baiatul sa faca la olita

Copiii invata sa isi controleze sfincterul si vezica urinara in jurul varstei de 16-18 luni. Astfel, perioada ideala pentru a-ti invata micutul sa foloseasca olita este intre 18 si 24 de luni. Insa care este procedura exacta si corecta pe care ar trebui sa o urmezi, pentru ca incercarile tale sa aiba succes?

Baietii sunt mai putin maleabili decat fetitele in tranzitia de la scutec la olita, asa ca procesul de instruire ar putea dura mai mult decat te asteptai. Inarmeaza-te cu rabdare si tine cont de urmatoarele sfaturi atunci cand decizi ca este momentul potrivit pentru a-ti familiariza baietelul cu aceasta schimbare importanta.

Pregateste terenul pentru schimbare

Nu este o idee grozava sa-ti bruschezi sau sa-ti fortezi baietelul sa se aseze pe olita si sa o utilizeze, altfel este posibil sa se teama de ea. Mult mai indicat ar fi sa ii vorbesti despre ceea ce urmeaza sa invatati inainte de a incepe procesul de instruire. Povesteste-i despre felul in care isi fac nevoile copiii mai mari, da-i exemple si obisnuieste-l cu notiunea de "facut la olita".  

Asigura-i confortul necesar

Daca ai observat ca baietelul tau da semne de indignare atunci cand are scutecul ud si ai decis ca este momentul potrivit sa il obisnuiesti cu facutul la olita, trebuie sa te asiguri ca schimbarea nu il va bulversa. Pentru asta, trebuie sa faci treptat si cu tact aceasta mare schimbare a tabieturilor sale.

Pentru inceput, poti lua notite pentru a-ti da seama daca intervalele intre care isi face nevoile au un algoritm si sa il respecti intocmai in primele dati in care il asezi pe olita. Asigura-te ca "accesoriul" este unul atragator pentru el: magazinele pentru copii pun la dispozitie o diversitate uriasa de olite, care mai de care mai colorate si mai frumos decorate.

Dupa ce ai gasit una care sa ii placa, determina-l s-o foloseasca fara a insista foarte mult, pentru a nu-l stresa. De asemenea, este foarte important ca aceasta sa fie mereu curata si amplasata intr-un loc accesibil lui.  

Ofera-i recompense

Orice noua reusita a copilului tau trebuie sarbatorita, iar deprinderea de a folosi olita nu face exceptie de la aceasta regula. Lauda-l sau ofera-i ceva ce isi doreste la fiecare utilizare. Astfel, va asocia aceasta actiune cu lucruri pozitive.

Recompensele nu trebuie sa fie neaparat materiale, iti poti arata multumirea si prin ascultarea impreuna a unui cantec care ii place. Evita sa il certi atunci cand greseste si limiteaza-te la a-l lauda in momentele cand foloseste olita. Astfel, vei avea parte de cooperare din partea lui.

Va trebui sa fii foarte rabdatoare si intelegatoare in aceasta perioada, pentru ca adaptarea nu este usoara pentru el. Fii inventiva si gaseste mereu modalitati noi de a-l recompensa, pentru ca instruirea sa fie una eficienta.

Fii consecventa

Este foarte important ca, odata ce ai inceput "antrenamentul", sa ramai consecventa. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l obligi pe micut sa foloseasca olita, ci sa ii explici motivele pentru care este nevoie sa faca acest lucru si sa pastrezi un ritm constant al "interventiilor".

Odata ce ati inceput deja sa faceti progrese, nu trebuie sa intrerupi instruirea pentru nimic in lume, indiferent daca este vorba de un concediu cu familia sau de vacanta lui la bunici. Astfel, nici rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Tu cum ti-ai invatat baietelul sa faca la olita? Ajuta alte mamici sa treaca de acest moment cu brio si ofera-le sfaturile tale in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi copii

Articole recomandate

Citeste si despre