Cum sa ii citesti bebelusului tau, in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-02-13
Cum sa ii citesti bebelusului tau, in functie de varsta

Te-ai gandit vreodata ca lecturarea unei carti ii poate aduce beneficii bebelusului tau? Probabil ca te gandesti ca este prea devreme sa ii citesti carti unui sugar, insa iti spunem ca exista cercetari in domeniu care sustin contrariul.

De ce este important sa ii citesti bebelusului

Este adevarat ca bebelusul nu va intelege nimic din ceea ce spui, insa nu acesta este scopul, atunci cand ii citesti. Lecturarea este o activitate relaxanta pe care o poti face alaturi de bebelusul tau, pentru ca micutul are astfel oportunitatea sa iti auda vocea, ceea ce este reconfortant pentru el, ii da un sentiment de siguranta. In plus, atunci cand ii citesti bebelusului tau, el primeste si multa atentie din partea ta, lucru extrem de benefic pentru dezvoltarea lui.

Cititul povestilor inainte de culcare, dar si vorbitul cu bebelusul, inca din prima zi de nastere, il ajuta la dezvoltarea creierului, dupa cum sustine o cercetare citata de theguardian.com.

Un alt studiu care a fost publicat in Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics a constatat ca lecturarea le-a fost de ajutor copiilor nascuti prematur, care au stat la incubator, caci i-a ajutat pe parinti sa dezvolte cu bebelusul lor acelasi sentiment de intimitate ca in cazul bebelusilor nascuti la termen.

In plus, cititul are si alte influente pozitive asupra bebelusului tau, in functie de cum ii citesti, la varste diferite.

De la nastere pana la 6 luni

In aceasta perioada bebelusul isi dezvolta simtul vederii, astfel ca poti sa iei in considerare sa lecturezi din carti care au imagini mari. De asemenenea, poti sa iei in considerare carti interactive, cu animale, cu papusi, dupa cum recomanda Pamela High, expert in pediatrie, de la Universitatea Brown.

Cu cat mai multe modalitati de a va bucura de o carte, cu atat mai bine. Ii poti citi si din reviste sau din cartile tale, pentru ca la acest moment al vietii el nu va intelege despre ce este vorba, insa tonul vocii este cel care conteaza, caci bebelusul il aude si va fi fericit.

Intre 7 si 12 luni

Dupa ce trece jumatate din primul an de viata, bebelusii pot incepe sa inteleaga cate ceva din ceea ce le citesti, dupa cum spune Cosby Rogers, profesor de dezvoltare umana la Virginia Politechnic Institute din SUA, citat de parents.com. Cele mai semnificative cuvinte sunt numele si cele care descriu lucrurile si situatiile din viata lor de zi cu zi: cuvinte precum "caine", "mama", "tati", "lapte", "titi", "biberon" etc.

In aceasta etapa sunt utile si cartile cu ilustratii, care au o singura propozitie pe pagina. Ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte vocabularul, sa invete sa recunoasca un animal si sa ti-l arate pe carte atunci cand ii spui, de exemplu, sa iti arate un iepure sau o pisica.

Intre 13 si 18 luni

Este perioada cand poti sa incepi sa introduci carti pentru bebelusi, care au una doua propozitii pe pagina. Poti sa transformi totul intr-o mica piesa de teatru: de exemplu, daca ii citesti despre un animal anume, poti imita zgomotul pe care acel animal il face, ceea ce il va amuza foarte tare pe bebelus.

Invita-l si pe el sa participe, intreaba-l apoi "mami, cum face cainele?". De asemenea, este etapa in care poti sa incepi sa il inveti si cuvinte noi, sa adaugi, de exemplu, culori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit bebelusi Beneficii citit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre