Controalele medicale in primul an de viata al copilului. Ce trebuie sa verifice pediatrul, in functie de varsta

/ / Modificat: 2019-03-05
Controalele medicale in primul an de viata al copilului. Ce trebuie sa verifice pediatrul, in functie de varsta

Asistenta medicala pentru copii este in prezent un element de baza al asistentei medicale primare. Principalele cauze ale mortalitatii sunt legate de obiceiurile care incep sa se dezvolte in copilarie.

Protocolul privind sanatatea copiilor este impartit in trei perioade, cu diferite obiective specifice privind detectarea bolilor si ingrijirea copilului.

Obiectivele controalelor pediatrice la copii

De la 0 pana la 23 de luni. Se axeaza pe prevenirea bolilor infectioase si congenitale. Faciliteaza adaptarea parintilor pentru ingrijirea copilului.

Scopurile principale sunt:

  • Promovarea obiceiurilor sanatoase la copii;
  • Incurajarea unui mediu familial si social adecvat;
  • Prevenirea aparitiei bolilor infectioase prin vaccinare;
  • Depistarea precoce a anomaliilor congenitale si a riscurilor pentru sanatate.

Prin urmare, exista un calendar de vizitare a pediatrului, recomandat in functie de varsta copilului.

Controlul pentru nou-nascut

Trebuie sa se desfasoare intre a cincea si a zecea zi de viata. Este recomandabil ca pediatrul si asistenta sa colaboreze pentru a stabili primul contact cu parintii copilului. Se face testul pentru fenilcetonurie (boală genetica care, nedepistata si netratata poate duce la retard psihic sever), iar rezultatele ies, de obicei, dupa o luna.

Deschiderea istoricului clinic se face luand nota de situatia obstetrica a mamei (sarcini, avorturi, nasteri), istoricul sarcinii, istoria perinatala (varsta gestationala, tipul de nastere, testul Apgar, greutatea, dimensiunea, cefalee, greutate la externarea din spitalului, pH si grupa sanguina, emisie de meconiu, icter) si antecedente familiale.

Alaptare si tipul de lactatie este de asemenea evaluata - prezenta varsaturilor si/sau regurgitari, precum si caracteristicile de golire (fluxul de golire la barbati) si miscarile intestinale.

Pentru prevenirea rahitismului, se recomanda ca, din a doua sau a treia saptamana de viata a bebelusului, sa i se administreze 200 pana la 400 UI de vitamina D pe zi, deoarece expunerea la soare a copilului nu este intotdeauna adecvata.

Controlul de la o luna

Se verifica programul de imunizare. Copilul a carei mame este purtatoarte de virus hepatic B trebuie sa primeasca a doua doza de vaccin impotriva hepatitei B. Pediatrul ia nota de greutatea, lungimea si diametrul capului. Explorarea fizica, vizuala si auditiva.

O atentie deosebita trebuie sa acorde medicul:

  • culoarea pielii si membranelor mucoase (perfuzie, hidratare, icter, paloare, angioame), capului (fontanele, suturi, deformarea capului prin decubit);
  • gatului (mobilitate);
  • ritmul cardiopulmonar;
  • pulsurile periferice ale sistemului neurologic (atitudine, ton, mobilitate si reflexe);
  • evaluarea dezvoltarii psihomotorii (tine capul, urmareste o lumina, reactioneaza la sunete;

Controlul de la doua luni

Se fac primele vaccinuri ale copilului, conform calendarului de vaccinare al fiecarei comunitati. In mod normal, dupa doua luni bebelusul va primi a doua doza de vaccin impotriva hepatitei B, difteriei, tetanos, tusei convulsive, a infectiei cu Haemophilus Influenzae B (cauzeaza infectii adeseori severe, mai ales la nou nascuti) si poliomelitei.

Pediatrul trebuie sa se asigure ca bebelusul se dezvolta in parametrii normali ai varstei sale. Sunt verificate, de asemenea, si reflexele lor si reactia la stimuli. Se recomanda un supliment de vitamina D pentru a preveni rahitismul.

Controlul de la trei luni

Administrarea vaccinurilor corespunzatoare varstei lor: vaccinuri impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, a Haemophilus Influenzae B si a poliomelitei. Existenta altor vaccinuri care nu sunt incluse in calendar trebuie raportata.

Se va efectua o examinare fizica, cu o atentie deosebita la fontanele, solduri, organe genitale si dezvoltarea psihomotorie. Parintii primesc sfaturi despre alimentatie, despre prevenirea mortii subite, despre stimularea psihomotorie si prevenirea cariilor dentare.

Controlul de la 6 luni

Copilul va primi o alta doza de vaccin impotriva hepatitei B, difteriei, tetanos, tusei convulsive, a infectiei cu Haemophilus Influenzae B. Va trebui raportata existenta altor vaccinuri care nu sunt incluse in calendar.

De data aceasta examenul fizic se va concentra pe fontanele, solduri, organe genitale, dezvoltarea psihomotorie. Parintii primesc sfaturi despre alimentatie, pentru a preveni moartea subita, stimularea psihomotorie si prevenirea cariilor dentare.

Controlul de la 9 luni

Consta in explorarea fizica si atentia acordata educatiei pentru sanatate: alimentatia, prevenirea accidentelor, prevenirea fumatului pasiv, ingrijirea si igiena, promovarea autonomiei si respectului de sine, intarirea legaturii afective si prevenirea cariilor dentare din cauza suzetei (nu este bine ca bebelusul sa doarma cu suzeta in gura).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Dezvoltare bebelus Pediatru copii

Articole recomandate

Citeste si despre