Ce efect are muzica asupra copiilor

/ / Modificat: 2018-05-23
Ce efect are muzica asupra copiilor

Se vorbeste despre faptul ca muzica clasica, mai ales cea a lui Mozart, ne face mai destepti. Cat adevar exista in aceasta idee? Cum s-a nascut ea?

Efectul Mozart a fost descoperit de un grup de cercetatori de la University of California, in 1993. Potrivit lor, studentii care ascultau o sonata a lui Mozart cu cateva minute inainte de un test aveau rezultate mai bune decat acei studenti care fie ascultau alta muzica, fie nu ascultau muzica deloc.

Cercetarea a aratat ca efectul Mozart este temporar, adica a durat doar 15 minute. Iar din anii ‘90 si pana in prezent este destul de controversat. Cu toate ca nu a fost demonstrat stiintific pe deplin, o intreaga industrie s-a dezvoltat in jurul ideii ca muzica lui Mozart ii face pe bebelusi mai destepti.

Muzica dezvolta ritmul si motricitatea

Cercetarile din ultimii ani scot in evidenta faptul ca muzica ajuta la dezvoltarea creierului, mai precis a acelor arii responsabile de limbaj si rationament. De asemenea creste creativitatea si stima de sine. In plus, ascultatul de melodii incurajeaza miscarea si ritmul, iar copiii isi dezvolta astfel motricitatea fina si grosiera.

Cercetatorii de la McMaster University au aratat ca bebelusii care participa la lectii interactive de muzica comunica mai bine: zambesc mai mult, se streseaza mai putin cand lucrurile nu le ies cum vor ei, se linistesc mai usor.

Orele de muzica ii fac pe copii mai cooperanti

Nu numai ascultatul de muzica ii ajuta pe micuti, ci si cantatul la un instrument. Asfel, un studiu realizat de School of Psychology at the University of West London a demonstrat ca acei copii care canta, fie vocal, fie instrumental, prezinta o crestere a comportamentelor pro-sociale, adica prin muzica micutii invata sa coopereze, sa ii ajute pe altii si sa isi creeze relatii.

Copiii care participa la ore de muzica, si mai ales cei care canta la un instrument, isi imbunatatesc vorbirea si cititul. Mai mult, o alta cercetare din 2018 a aratat ca prezenta orelor de muzica in curriculum scolar are numeroase beneficii pentru elevi.

Acestia isi imbunatatesc performantele scolare si abilitatile cognitive. Astfel, elevii care au urmat ore de muzica si-au imbunatatit memoria de scurta durata si capacitatea de planificare si de a face rationamente. De asemenea, in urma orelor de muzica de la scoala copiii au avut o memorie vizuala si spatiala mai buna.

Puteti face muzica si acasa

Nu este neaparat nevoie sa inscrii copilul la cursuri speciale de muzica. Puteti profita amandoi de pe urma ritmurilor muzicale, fie ascultand muzica, fie cantand voi insiva. Va puteti folosi de obiectele din jurul vostru pentru a crea diverse ritmuri si a le fredona.

Cratitele, borcanele si lingurile din bucatarie pot deveni usor instrumentele vostre. Mai mult, povestile de seara pot fi inlocuite, cateodata, cu muzica de seara. Si, inainte de a adormi, fie fredonati ceva, fie ascultati impreuna anumite melodii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Muzica Muzica clasica copii Beneficii muzica copii

Articole recomandate

Citeste si despre