Cand isi schimba bebelusii culoarea ochilor

/ / Modificat: 2018-10-02
Cand isi schimba bebelusii culoarea ochilor

Acum ca esti insarcinata, te intrebi adesea oare cum arata bebelusul tau acolo in burtica la tine, inainte de a veni pe lume. Iti doresti sa stii daca are aceeasi culoare a ochilor, de un albastru intens, pe care o are si tatal sau, sau daca te mosteneste pe tine si are ochi caprui si gene lungi.

Din pacate, stiinta nu poate inca determina cu exactitate culoarea ochilor unui copil; ea depinde pana la urma de doua lucruri principale, respectiv genele parintilor si mutatia produsa in momentul in care este conceput bebelusul.

Toti bebelusii se nasc cu ochi albastri?

Majoritatea copiilor caucazieni se nasc cu ochi albastri sau gri si asta pentru ca anumite celule secreta melanina din par, piele si ochi si pentru ca aceste celule raspund la lumina, cantitatea de melanina din corp crescand pe masura ce suntem expusi la mai multa lumina.

Atunci cand melanina creste, parul, pielea si ochii se inchid la culoare. Dupa ce a petrecut 9 luni in pantec, unde este foarte intuneric, bebelusul are un nivel foarte scazut de melanina si prin urmare va avea atat pielea, cat si ochii deschisi la culoare.

Bebelusii persoanelor de culoare, ai asiaticilor si ai popoarelor din America de Sud pot avea si ei ochi de culoare albastru inchis la nastere, insa este mai putin probabil, pentru ca de obicei parintii cu pigment inchis la culoare au bebelusii cu ochi caprui.

Cand li se schimba bebelusilor culoarea ochilor?

Daca copilul tau s-a nascut cu ochi albastri probabil ca acum te intrebi daca vor ramane aceasta culoare sau daca se vor schimba si cand.

Poate sa dureze de la 9 la 12 luni pentru ca culoarea ochilor bebelusului tau sa se transforme si sa devina permanenta, iar schimbarea este subtila si graduala si s-ar putea nici sa nu observi cand se intampla acest lucru. Cu siguranta insa, la aniversarea de 2 an a bebelusului tau, acesta te va privi cu aceeasi culoare a ochilor pe care o va avea pentru tot restul vietii sale.

Desi culoarea ochilor unor bebelusi se schimba rapid atunci cand se instaleaza melanina, majoritatea nou nascutilor isi schimba culoarea ochilor in mod mai evident intre 6 si 9 luni si asta pentru ca abia atunci irisul a inmagazinat suficient pigment cat sa influenteze schimbari subtile de la albastru spre gri, de la verde spre verde caprui, sau din verde caprui la caprui.

Tine cont de faptul ca de obicei culoarea ochilor devine mai inchisa si nu mai deschisa, asa ca nu te astepta ca fetita ta cu ochi caprui la nastere sa se transforme in copilul cu ochi verzi cand implineste 1 an, insa beietelul cu ochi albastri la nastere ar putea sa aiba ochi verzi sau chiar caprui cateva luni mai tarziu.

Cum ai putea sa iti dai seama daca culoarea ochilor se va schimba mai tarziu

Daca bebelusul se naste cu ochi caprui, cel mai probabil va ramane cu ei pentru toata viata, daca insa are ochi albastri poti incerca sa folosesti niste trucuri pentru a determina daca vor ramane albastri sau daca se vor schimba peste cateva luni:

  • Priveste-i ochiul din lateral pentru a elimina lumina reflectata din iris
  • Daca sunt pete aurii in albastrul ochiului, probabil ca cel mic va avea ochi verzi sau caprui in final
  • Daca nu observi nici o pata aurie sau doar cateva, probabil ca bebelusul tau va ramane cu aceiasi ochi albastri, sau culoarea va varia foarte putin

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Culoarea ochilor la copii Ochi bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre