Atasamentul sigur dintre mama si copil

/ / Modificat: 2019-04-24
Atasamentul sigur dintre mama si copil

Atasamentul este esential in cresterea si ingrijirea unui copil. Este vorba despre atasamentul pe care o mama ar trebui sa-l stabileasca cu copilul.

Cei care il ingrijesc pe micut se ocupa de satisfacerea nevoilor de baza ale nou-nascutului. Prin urmare, se poate spune ca atasamentul este esential pentru supravietuirea omului, desi nu apare in primele luni ale vietii copilului.

De aceea, este necesar un timp (aproximativ sapte sau opt luni) pentru a crea o legatura puternica cu parintele, care se consolideaza la varsta de un an.

Teoria atasamentului

Psihologul John Bowlby s-a dedicat studierii dezvoltarii copilului, ceea ce l-a determinat sa dezvolte teoria atasamentului. Aceasta se bazeaza pe necesitatea ca fiecare micut sa mentina o relatie emotionala, intima si continua cu o persoana apropiata, care ii ofera protectie si sprijin.

Conform acestei teorii, exista patru tipuri de atasament:

  • Ezitant;
  • Sigur;
  • Ambivalent sau rezistent;
  • Dezorganizat sau dezorientat.

Atasamentul sigur este cel pe care trebuie sa incerci sa il stabilesti cu un copil, deoarece acesta este cel care garanteaza ca micutul se simte iubit si ingrijit.

Astfel, pe masura ce creste, reuseste sa dezvolte un concept bun de sine si de ceilalti. In plus, prin mentinerea acestei relatii afective, viitoarele probleme de sanatate fizica si psihica pot fi prevenite.

"Teoria atasamentului este o modalitate de a conceptualiza tendinta fiintelor umane de a forma legaturi puternice afective cu ceilalti si de a extinde diferitele moduri de exprimare a emotiilor de angoasa, depresie sau furie, atunci cand sunt abandonate sau traiesc o separare sau o pierdere", spune John Bowlby.

Atasamentul sigur in copilarie

Atasamentul sigur se refera la legatura puternica afectiva care se dezvolta intre o mama si un copil. In momentul in care aceasta relatie este stabilita, micutul urmareste continuu apropierea si contactul cu figura de atasament.

In aceste cazuri, cand cel mic are mai putin de un an si mama dispare din raza lui si se rupe de el, acesta incepe sa protesteze si sa devina nelinistit. Dar, dupa un an, aceasta situatie se schimba.

Copilul invata ca, desi mama nu este cu el in anumite situatii, se va intoarce mereu, asa ca incepe sa caute o mai mare autonomie si independenta. Cu exceptia situatiilor pe care le percepe ca fiind amenintatoare si va continua sa aiba nevoie de prezenta mamei pentru a putea explora mediul inconjurator. Asta se intampla deoarece mama ofera siguranta si sprijin emotional.

Caracteristicile atasamentului sigur

O mama care doreste sa creeze o relatie de atasament sigur cu copilul sau trebuie sa se concentreze asupra indeplinirii urmatoarelor caracteristici:

  • Ofera iubire neconditionata;
  • Actioneaza cu sensibilitate si afectiune;
  • Arata disponibilitate permanenta;
  • Fii atenta la ce-ti cere;
  • Raspunde la diferite stari emotionale.

Consecintele atasamentului sigur

Stabilirea unei legaturi de atasament sigur va avea impact si cand va creste cel mic, in special in relatiile sociale. Acesti copii vor avea o atitudine pozitiva fata de ceilalti, manifestand incredere si dorind sa intalneasca oameni noi. Iar cand vor ajunge adolescenti si apoi adulti, vor avea tendinta de a crea relatii durabile, bazate pe dragoste, empatie, sprijin, respect reciproc si incredere.

Daca vrei sa cresti un copil care sa se integreze perfect in societate, trebuie sa te asiguri ca ii oferi toata iubirea si ajutorul, din primul moment al existentei sale.

"Daca vrem un copil independent si increzator in sine, ar trebui sa incercam sa stabilim o relatie de atasament sigur cu el, ceea ce inseamna sa fii prezent si disponibil, intelegand si satisfacand nevoile lor ca atare", spune Mariel Bonnefon, psiholog.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Atasament bebelus Atasament mama bebe Formare atasament bebelusi Importanta atasament bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre