Trucuri pentru imbunatatirea limbajului bebelusului

/ / Modificat: 2017-01-04
Trucuri pentru imbunatatirea limbajului bebelusului

Limbajul bebelusului se dezvolta mult mai rapid daca primeste o mana de ajutor de la parinti. Trecerea de la articularea primelor sunete pana la pronuntarea cuvintelor se face treptat si cu multe incurajari din partea ta. Iata cateva trucuri la-ndemana in acest sens!

Raspunde intotdeauna la plansetele bebelusului

Plansul este prima forma de limbaj a bebelusului. Acesta este o parte esentiala a sistemului de comunicare al unui copil. Atunci cand ii raspunzi verbal copilului la plansete acesta invata ca nevoile lui sunt ascultate si ca lumea este un loc sigur pentru el.

Descrie-i verbal tot ceea ce face sau ce faci impreuna cu el

Este posibil sa faci instinctual acest lucru atunci cand esti parinte. Probabil ca deja ti s-a intamplat sa ii descrii intr-amanuntul cum ii schimbi scutecelul sau cum ii pregatesti mancarea. Nu inceta sa faci acest lucru.

Foloseste-te de tot soiul de situatii si intamplari. De exemplu, daca intra cineva pe usa de la camera, iar el se intoarce sau rostogoleste pentru a se uita in acea directie spune-i "ia uite, a venit tati! te bucuri ca a venit tati acasa?". Incurajeaza-l mereu sa vorbeasca punandu-i intrebari. La un moment dat iti va raspunde concret, chiar daca el o face deja, in felul lui.

Poarta cat mai multe conversatii cu el

Initiaza fel de fel de convsersatii cu bebe. Vei observa ca pe masura ce ii vorbesti acesta se va uita lung la tine, va astepta si va ganguri la un moment dat. Interactiune simpla dintre voi il invata structura de baza a uneo conversatii. El va sti in timp ca atunci cand cineva vorbeste cu el, trebuie sa isi astepte randul. In plus, stie ca asa cum el te asculta, este ascultat la randul lui.

Vorbeste natural cu micutul tau

Copilul invata limbajul receptiv cu mult inaintea celui expresiv. Acest lucru inseamna ca el mai intai asculta si intelege informatiile pe care le aude cu mult timp inainte de vorbi. Daca iti cresti copilul intr-un mediu in care se vorbeste si comunica mult, atunci limbajul lui se va dezvolta de la sine, fara prea mult efort. Ai grija sa comunici si sa ii transmiti informatii corecte. Cu cat folosesti cuvinte pronuntate in mod corect, cu atat bebelusul va invata sa vorbeasca cum trebuie.

Fredoneaza-i cantecele de cate ori ai ocazia

Muzica este un instrument esential in educatia si dezvoltarea copiilor. Aceasta are numai beneficii in cresterea lor. Dezvoltarea limbajului este facilitata de cantatul diverselor melodii. Fredoneaza-i cantecele ori de cate ori ai ocazia pentru ca astfel va invata mai usor cuvinte. In plus, il incurajeaza sa te imite in ceea ce zici. Primul cuvantel va aparea cand te astepti mai putin!

Citeste-i povesti

Poti incepe sa ii citesti povesti inca din prima zi de viata. Nu exista o varsta potrivita pentru acest obicei extrem de util in dezvoltarea lui. Alege carticele speciale pentru bebelusi. In general, acestea sunt formate mai mult din poze si mai putin din cuvinte. Limbajul lor trebuie sa unul cat mai simplu si sa foloseasca termeni usori care sa il ajute in dezvoltarea limbajului. Citeste-i micutului aratandu-i in acelasi timp poze. La fel ca muzica si cantatul, cititul stimuleaza copilul sa vorbeasca mai repede si mai usor.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare limbaj bebelus Plansul bebelusilor Muzica bebelusi Citit bebelusi Trucuri

Articole recomandate

Citeste si despre