Relatiile sociale ale bebelusului

/ / Modificat: 2011-10-20
Relatiile sociale ale bebelusului

De la prima miscare a bebelusului in burtica, de la primul zambet si prima privire, de la prima atingere a mamei pana la primele momente de joaca alaturi de alti copii, bebelusul este o fiinta sociala. Tot ce trebuie sa faci tu este sa-i descoperi modalitatile prin care socializeaza si sa il ajuti sa le dezvolte.

O relatie speciala cu bebelusul din burtica

Bebelusul tau incepe sa socializeze inca din timpul sarcinii, datorita relatiei speciale pe care o dezvolta cu tine. Chiar in lipsa contactului vizual, bebelusul te aude, este atent la vocea ta, la tonul vocii si adora sa ii canti si sa il mangai.

Atinge-ti burtica, vorbeste cu bebelusul tau si canta-i, danseaza si razi! Specialistii sustin ca profilul psihologic al copilului se formeaza inca din timpul sarcinii. Se presupune ca mama are deja o legatura stabilita cu fatul prin simplul fapt ca face parte din corpul ei pentru 9 luni, in timp ce tatal nu are un asemenea "privilegiu", dar poate la fel de bine sa-i vorbeasca micutului din burtica, sa-l mangaie si sa-i cante.

La nastere, nou-nascutul va face rapid legatura intre vocea pe care a auzit-o timp de cateva luni si vocea ta, acum clara si calda. Inconstient, micutul va sti ca tu esti mama lui si ca de la tine va veni toata protectia, iubirea si caldura de care are nevoie. La tine in brate se va linisti, cu tine va adormi, cu tine va manca sau va scoate primele sunete. Pentru inceput, din punct de vedere relational si nu numai, tu reprezinti universul sau, asa cum ai fost timp de noua luni lumea si mediul inconjurator.

Dupa nastere: mama – primul meu prieten

Dupa nastere, bebelusul va interactiona doar cu tine pentru o buna perioada de timp. Alaptarea, simplul tinut in brate, poate chiar piele pe piele in timpul alaptarii, baita, masajul, toate sunt ocazii pentru tine sa intaresti relatia cu nou-nascutul.

Continua sa-i vorbesti cat mai des, iar daca nu ai idei – povesteste pur si simplu ce faci in momentul respectiv. Canta-i de cate ori ai ocazia, ia-l in brate si dansati impreuna, joaca-te cu el si cu jucariile lui. Nu te sfii sa te comporti ca un copil si fii cat mai vesela cu putinta – bebelusul isi formeaza acum comportamentul asa ca daca tu ii zambesti, va invata si el sa zambeasca.

Repetitia, mama invataturii

Mai tarziu, in jurul varstei de 9 luni, atunci cand simturile i se vor dezvolta suficient, va percepe imaginea sa din oglinda si de cele mai multe ori va rade. Sigur ca nu se va recunoaste inca in ea, dar isi va inchipui ca este un alt bebelus. Tot acum va incepe sa reactioneze la auzul propriului nume si va rosti primele cuvinte care, de obicei, sunt mama sau tata, cuvantul pe care l-a auzit cel mai des.

Bebelusul va incepe sa imite tot ce vede si aude. Asa cum te joci tu cu el, va invata sa o faca si el, zambetele, grimasele – toate le invata de la tine. Fii rabdatoare, calma si stabileste liniste si armonie in casa. Bebelusul va intelege astfel ca asa este normal sa decurga lucrurile si nu in zgomote, tipete si certuri.

In jurul varstei de 1 an, apar si primele incercari de a face primii pasi, sustinut de tine. Este dovada faptului ca relatia dintre voi este deja bine consolidata si bebelusul are incredere in tine ca il vei sustine atunci cand el nu isi poate pastra inca echilibrul.

Pentru ca bebelusul tau sa se miste liber si in siguranta, trebuie sa alegi scutecele cu atentie. Noi iti recomandam pentru aceasta perioada din viata copilului tau scutecele de unica folosinta Pufies. Cu o capacitate mare de absorbtie si forma anatomica, acestea vor permite bebelusului sa se miste si sa se joace in voie.

Nota bene!


Primii 3 ani din viata copilului tau sunt definitorii pentru dezvoltarea lui ulterioara, asa ca tie iti revine sarcina de a avea grija sa pui bazele unui caracter puternic si frumos construit.

Jocul si relatia cu alti copii

In parc, la cresa sau chiar acasa, este important ca bebelusul tau sa ia contact cu alti copii inca de mic. Va invata astfel ca trebuie sa invete sa imparta lucrurile, va deprinde de mic spiritul de echipa si de competitie si, mai ales, se va obisnui cu prezenta altor persoane decat parintii in preajma sa.

Astfel, poti face primul pas spre o acomodare cat mai usoara a copilului in noile medii de-a lungul vietii: gradinita, scoala etc.

In plus, bebelusul isi dezvolta capacitatile motrice si, jucandu-se cu copii mai mari, ii poate fi de folos chiar si in dezvoltarea vorbirii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pufies Relatia mama-bebelus nastere

Articole recomandate

Citeste si despre