Invata bebelusul 7 semne ale limbajului!

/ / Modificat: 2011-09-22
Invata bebelusul 7 semne ale limbajului!

Invatarea principalelor semne de limbaj la bebelusi reprezinta cel mai eficient mijloc de comunicare la aceasta varsta. Limbajul nonverbal are o importanta deosebita, pentru ca te ajuta sa intelegi mai bine nevoile si problemele copilului. Iata 7 semne pentru durere, tristete, iubire si alte emotii frecvente pe care trebuie sa le stie orice bebe!
limbaj_semne_comunicare_bebe

Foto: www.jobsbump.com

Semnul iubirii

Inainte de orice alt semn trebuie sa il ajuti pe bebelus sa iti transmita ca te iubeste, chiar si gestual. Este foarte simplu de pus in practica:

  • tine bratul indoit si palma inainte, in fata bebelusului (ca atunci cand te pregatesti sa faci cu mana cuiva);
  • apoi, indoaie degetul inelar simultan cu cel mijlociu, astfel incat sa ramana celelalte 3 drepte;
  • in timp ce arati semnul bebelusului, spune-i si verbal semnificatia lui.


semn_iubire_bebelusi

Foto: www.meredith.com

Semnul fericirii

Arata-i copilului tau cat de fericita esti si invata-l si pe el sa iti impartaseasca bucuria lui, folosindu-va de limbajul mimico-gestual:

  • stai in fata copilului tau si pune o mana la piept, cu palma perfect intinsa;
  • al doilea pas al miscarii este sa iei mana de pe piept, aplecand-o in fata la un unghi de 45 de grade, dar pastrand palma dreapta.

semnul_iubirii

Semnul tristetii

Atunci cand esti trista, transmite-i mesajul printr-un gest simbolic. Inainte de a-ti putea spune ca este trist sau suparat, el iti va arata asta, iar tu il vei putea intelege mai bine. Miscarea se executa in 2 pasi:

  • in prima faza tine bratele indoite cu palmele drepte aduse la nivelul ochilor - degetele trebuie sa fie usor despartite;
  • al 2-lea pas consta in deplasarea simultana a mainilor in jos, fara a misca pozitia palmelor;
  • apleaca si capul odata cu ele si priveste in jos.

semnul_tristetii

Semnul imbratisarii

Bebelusul adora sa fie imbratisat, asa ca iti va tot cere sa faci gestul asta. Semnul este foarte simplu si relevant pentru miscarea in cauza. Tot ce trebuie sa faci este sa incrucisezi bratele in fata ta (prinzandu-te cu mainile de brate). Nu uita sa ii si vorbesti in acelasi timp, spunandu-i sau intrebandu-l daca vrea o imbratisare.

semnul_imbratisari

Semnul sarutului

Unul dintre cele mai dragalase semne pe care trebuie sa i le arati bebelusului este cel al sarutului. Ofera-i cat mai multe "bezele" dulci si invata-l sa iti raspunda la fel. Iata care sunt miscarile de baza:

  • impreuneaza degetele de la o mana, astfel incat sa formezi un punct;
  • apoi du mana pe buzele usor tuguiate (parca pregatite pentru a oferi un pupic);
  • ultimul pas este plasarea sarutului pe obraz.


semnul_sarutului

Semnul frigului

Cel mai evident semn al frigului pe care-l tradeaza corpul este tremuratul. Insa atunci cand acesta nu este atat de patrunzator, poti transmite ca iti este racoare printr-un gest specific si destul de simplu. Bebelusii il fac de la sine, fara a sti ce inseamna.

  • ridica usor umerii si plaseaza barbia un pic in piept;
  • tine pumnii stransi si adu-i la nivelul pieptului;
  • nu uita ca si grimasa joaca un rol esential in limbajul semnelor.


semnul_frigului

Semnul durerii

Singurul semnal pe care bebelusul il transmite cand il doare ceva este plansul. Insa acesta ar putea sugera multe alte lucruri. Cum sa iti dai seama ca durerea este cauza? Nu te mai chinui! Invata-l sa o transmita prin semne.

Pentru a sugera aceasta stare trebuie sa pui o fata tristuta si sa iti atingi degetele aratatoare intre ele, tinand mainile una in fata celeilalte. Desparte-le si apropie-le de cateva ori pentru a accentua mesajul.

semnul_durerii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare bebelusi Bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre