Ghidul dezvoltarii bebelusului pe luni

/ / Modificat: 2017-05-15
Ghidul dezvoltarii bebelusului pe luni

Cand va incepe sa mearga de-a busilea? Cand va face primul pas? Dupa cate luni va rosti primul cuvant? Cand va putea sa stea in fundulet? Acestea sunt doar cateva intrebari pe care proaspetii parinti si le pun atunci cand vine pe lume primul lor copil. Ei bine, ca sa ne fie mai usor sa intelegem modul in care se dezvolta bebelusul in primul an de viata, putem compara acest proces cu un ascensor in urcare: pe masura ce avanseaza, se opreste la fiecare nivel pentru a invata o noua abilitate, in functie de mediul pe care il intampina. Daca interactiunea cu cei din jur este plina de afectiune si invataminte, trecerea catre nivelul urmator este mult mai simpla si fireasca.

Ghidul pe care ti l-am pregatit, prezinta etapele pe care le parcurge un bebelus, in dezvoltarea sa fizica, emotionala si intelectuala. Iata care sunt principalele abilitati deprinse de-a lungul primului an de viata:

In primele 3 luni...

... bebelusul invata sa ridice si sa intoarca capul;

... intinde bratele si picioarele;

... isi misca mainile;

... mentine contactul vizual si studiaza chipurilor celor dragi;

... zambeste;

... scoate primele sunete.

bebe- primele-3luni

In primul an de viata, dezvoltarea abilitatilor motorii se reduce la abilitatea de a ridica mai mult corpul de la pamant. Cand pui nou-nascutul pe burtica, el incearca sa-si ridice capul de pe podea. In primele zile de viata, abia daca reuseste sa-l ridice cu cativa milimetri. Dupa o luna, va puta sa-l salte cu 1 sau 2 cm.

Cand sta pe spate, isi invarte bratele in jurul corpului, in incearcare de a le misca. Abia dupa varsta de 3 luni, el devine capabil sa-si ridice capul mai sus decat fundul si sa-si intinda toate membrele, pentru a le misca mai liber. Mainile bebelusului invata si ele sa exploreze, pe masura ce vederea i se imbunatateste. Daca in prima luna de viata isi tine pumnii stransi, din a doua luna incepe sa-si deschida palmele. Pana in a treia luna, mainile raman de cele mai multe ori pe jumatate deschise. Bebelusul incepe sa realizeze ca mainile lui sunt niste jucarii minunate si le exploreaza cu mare atentie, sugandu-si degetele si pumnii.

Cand intri in raza lui vizuala, iti zambeste, semn ca ti-a recunoscut chipul. Va incerca sa comunice cu tine, agitandu-si mainile si picioarele si articuland primele sunete: aaah", "eee" si "oooh".

Pe scurt, in primele 3 luni de viata bebelusul se obisnuieste cu mediul inconjurator. Dupa aceasta perioada, vei deveni mult mai relaxata pentru ca deja vei reusi sa descifrezi grimasele si reactiile bebelusului tau. Micutul stie cui apartine si a invatat sa aiba incredere in parintii lui, care au raspuns nevoilor lui si au avut grija sa ii fie bine.

De la 4 la 6 luni...

... se dezvolta vederea binoculara;

... bebelusul este capabil sa urmareasca cu precizie obiectele si oamenii care se misca;

... atinge si tine obiectele cu ambele maini;

... invata sa stea in fundulet;

... plange mai putin si gangureste mai mult.

bebe-dezvoltare

Vederea binoculara este cea mai importanta abilitate pe care bebelusul o deprinde dupa varsta de 4 luni. Copilul percepe acum imaginile receptionate de fiecare ochi in parte, ca o singura imagine. Acest pas evolutiv creeaza premizele dezvoltarii altor abilitati. Vederea binoculara ii permite celui mic sa-si focalizeze privirea pe o jucarie si s-o apuce cu mainile. Abilitatea de a urmari obiectele care se misca dintr-o parte in alta se dezvolta si ea. Testeaza-i reactia, cu ajutorul unui joc simplu. Cand bebelusul este linistit, dar alert, capteaza-i atentia. Inclina-ti incet capul si vezi daca iti imita miscarea. Roteste-i apoi usor corpul, pentru a testa daca isi intoarce capul dupa tine.

Dupa ce a implinit 6 luni, bebelusul deprinde o alta abilitate-cheie: statul in fund. Acest lucru este posibil multumita intaririi muschilor spatelui. Statul in fund se invata treptat, incepand cu varsta de 4 luni. La inceput, bebelusul se va rasturna intr-o parte, ori de cate ori va incerca sa se aseze. Intr-un final, va invata sa-si foloseasca bratele ca element de sprijin. Apoi va invata sa renunte la ele: mai intai la o mana, apoi la cealalta, pana incepe sa-si tina spate drept, inclinandu-se inainte, intr-un unghi de 45 de grade. Pe masura ce puterea musculara si echilibrul se imbunatatesc, un copil poate sta drept, in fundulet, fara ajutor din partea adultilor.

Primele incercari de comunicare verbala sunt o alta trasatura definitorie a acestei etape de dezvoltare. Bebelusul plange mai putin si "vorbeste" mai mult, incepand deja sa combine sunetele cu limbajul corpului, pentru a se face inteles. Un progres major in dezvoltarea vorbirii are loc la aproximativ 6 luni, cand copilul invata ca poate modifica sunetele pe care le scoate prin schimbarea formei limbii si a gurii.

Incepe sa se balbaie, creand siruri lungi, repetitive de silabe care contin o vocala si o consoana. Intre 6 si 9 luni, un copil invata sa schimbe "ba-ba", un sunet facut cu buzele, cu "da-da", un sunet facut cu limba.

De la 7 la 12 luni...

... apuca obiectele cu degetul mare si aratatorul;

... utilizeaza gesturi pentru a comunica;

... trece de la mersul tarat la mersul de-a busilea, si apoi la mersul in picioare.

bebe-4luni

Abilitatiile motorii pe care le-a deprins in primele 6 luni de viata ii permit acum bebelusului sa se ridice si sa se invarta. Incepe sa mearga de-a busilea sau sa se tarasca pe fund, impingadu-se cu un picior si tinand o mana pentru suport la spate.

Totodata, poate sa apuce obiectele cu degetele. Intre 6 si 9 luni, bebelusul incepe sa gesticuleze. Gesturile sunt considerate un predecesor important al limbajului, ele urmand a fi inlocuite cu echivalentele lor in cuvinte. Daca inainte plangea cand vroia sa-l iei in brate, acum isi intinde manutele si ridica ochii spre tine.

In jurul varstei de 1 an, majoritatea copiilor sunt gata sa mearga singuri. Dupa ce au deprins taratul pe burtica sau mersul de-a busilea, ei invata sa se ridice si sa faca primii pasi, tinandu-se de mobila sau de alte obiecte pentru echilibru.

Acest lucru se intampla de regula in jurul varstei de 8-9 luni. Temperamentul bebelusului poate sa joace un rol important in invatarea mersului. Studiile sugereaza ca un copil calm, relaxat, se va dovedi mai prudent in invatarea primilor pasi. Cand incepe in sfarsit sa mearga, se descurca de minune. Bebelusul care invata sa mearga de timpuriu, pe de alta parte, se poate dovedi a fi un copil impulsiv.

Cel mai important de retinut este faptul ca, desi fiecare copil se dezvolta diferit, evolutia bebelusului tau va fi similara cu cea a copilului vecinului. Incearca sa nu-l compari cu alti copii si sa nu subestimezi niciodata rolul pe care dragostea si grija ta il are in dezvoltarea lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre